Corona Brugse artiesten in de kijker – 68 – ’t Pleintje Biekorf –

Hopelijk wordt het voor Anna Vercammen een succesvoller cultuureel jaar.

Peter vertrok lachend met zijn naambord, jammer maar je kan niet alles voorzien, maar we horen binnenkort wel weer van hem.

Intussen kan Anna zich volledig concentreren als ambassadrice voor 2020-2021, op en naast het podium..

Zondag 20 september 2020, met het virus in gedachte geen autoloze zondag in Brugge. Maar Brugge koos voor een Cultuur Volle Zondag . Her en der in de stad kon je iets meepikken en beleven, mits reservaties, … of tot de plaatsen voor het podium volzet waren onder de bomen aan de Burg. Ook de cultuur stalletjes hadden zich hier genesteld. In het centrum van dit alles stond een soort aanplakbord – De grote After-Corona-Bucketlist waar ieder zijn mening kwijt kon schrijven.

Ook het pleintje met ingang langs de Sint Jacobstraat kreeg een nieuwe naam. Dit jaar in mineur, slechts een 32 tal genodigden toegestaan. Amper een half uur later na enkele korte mededelingen en Anna haar bedanking werden de borden onthuld. ’t Pleintje 2020-2021 draagt voor één jaar de naam Anna Vercammen plein.

Filip Strobbe, directeur van de Brugse Stadsschouwburg leidde in. Burgemeester Dirk De Fauw vervolgde. De namen van de voorbije jaren eens overlopend. Over naam en faam in de Brugse Cultuurwereld. En Anna is dit jaar samen met Nina Everaert en Sylvie De Meerleer de huiskunstenaars van het nieuwe cultuur seizoen. Sylvie geboeid door textuur mocht dan ook dit jaar de muur in de entree van de Biekorf onder handen nemen. Anna zullen we dit jaar diverse keren in de loop van het jaar met diverse voorstellingen op het podium zien staan. Ze herneemt ook haar prachtig stuk van De Kopergietery “ De Koningin is verdwenen “. Theater met muziek en tekeningen.

Filip gaf het woord aan haar. Anna : … laat ons onze zinnen verzetten … een poëtische tekst. Het is een bijzonder tijd zei ze ook nog, een bijzondere tijd tout court … om cultuur te brengen in Brugge. Met een prachtige tekst bracht ze nog een ode aan het theater. “ Oh,… Oh, Nostalgie … Oh … “.

“ Zorg intussen goed voor je naasten, en allen die je liefhebt, .. “. “ Dank je wel “.

Filip nodigde iedereen uit om een glaasje te drinken en zeker de tentoonstelling in De Biekorf niet te vergeten. “ Dank u wel, en nog een aangename dag “.

Peter Slabynck keerde huiswaarts met zijn naambord en een flesje witte wijn. Er werd nog even nagepraat terwijl Lara Taveirne met haar zoontje speelde in de ingang. Was dit één van haar kinders die had gezegd dat ze haar volgend boek al naar de uitgever kon brengen, want ze had al 36.803 woorden neergeschreven in deze corona periode. ( cfr haar interview tijdens de Brugotta Awards ).

Foto’s en tekst tijdens de officiële opening in mineur, …tekst luisterend aan de ingang, grotendeels gestoord door de voorbij rijdende auto’s en de valiezen op de kasseien. Ik was niet bij die 32. Maar nadien toch Anna en Sylvie even voor de camera.

Even binnengewipt bij Sant, de tentoonstelling in de Brugse Stadshallen.

Later op de dag nog even de cultuurtentjes bezocht,

Nico ( cultuurschepen ) en Dirk ( Burgemeester ) hun schrijven op het bord vastgelegd.

Nog even een minieme vertoning onder de bomen bekeken van Circus Woesh op hun éénwielers,

om dan af te zakken naar het Volkskunde Museum waar Jan Couvreur voor gezellige meezingers en klassiekers zorgde tijdens de volksspelen die menig bezoeker bekoorde.

En ook nog even de trappen opgeklommen van de St. Jansmolen , die zijn 250 ste verjaardag vierde. ( beide met reservatie ).

Deze cultuurvolle Zondag met lage felle zon kon op tal van bezoekers rekenen die verspreid over de stad her en der iets meepikten, luisterden, speelden en genoten van het kleine maar gezellige aanbod.

Mijn route startte zoals de laatste jaren aan het Pleintje.

Via de tentoonstelling Sant in de Halletoren gaanderij,

Even de kraampjes van de diverse verenigingen bezocht die hun aanbod naar buiten konden brengen op deze charmante cultuurmarkt.

Je ongeduld, frustratie of verlangen neerschrijven in deze periode.

Genieten van één van de vertoningen op het kleine podium. Geen reservatie nodig, je kon je neerzetten op één van de ongeveer 146 stoelen en de ganse middag genieten van enkele korte vertoningen. Gestart werd rond 12.00 met het circus Woesh.

Verpozing zoekend in het Volkskunde museum om dan te eindigen met de viering van de molen.

Bijna omringd met duizenden molentjes kon je de trappen op en binnenin het hout en touwwerk bewonderen die voor de werking zorgen, malen, persen, … en tevens genieten van het uitzicht op de Verloren Hoek. En een molentje meenemen om aan de wedstrijd deel te nemen om de 250ste verjaardag te vieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s