Corona Brugse artiesten in de kijker -67 – Brugotta Awards –

‘ Sailors Don’t Cry ‘, klonk gisterenavond eens niet door de Brusselse hoofdstad ( cfr. Marc Diddens film ” Brussels By Night ” ), maar door de Brugse Stadsschouwburg. De trofee voor Life Time Achievement werd uitgereikt aan Elsje Helewaut ( Elisa Waut ).

Deze tweede Brugotta Awards had nog enkele verrassende optredens in petto. Verder verslag volgt, met beeldmateriaal van de live streaming. De Stadsschouwburg moest het stellen zonder publiek, zelfs al waren alle tickets verkocht. Covid-19 gooide hier ook roet in het eten voor de Brugse muzikanten. Maar het cultuurcentrum zond alles live uit, een live streaming naar ieders huiskamer.

In 1982 namen enkele Brugse groepen deel aan Humo’s Rock Rally, nu 38 jaar geleden opende Sam Claeys met een nummer van Fizik “ Let Me Out Of Here “. Gesteund door de Metronoom band bracht hij een prima uitvoering van dit klassiek New Wave nummer. Karel Vandendorpe, Geert Demeyer en Patrick Provoost hebben hier zeker van genoten thuis vanuit hun divan . Later op de avond stonden er nog artiesten op het podium die toen een gooi deden naar de Humo Trofee van ‘82.

Oude getrouwen, en jong talent waren genomineerd in de diverse categoriën voor de tweede editie van de Brugotta Awards.

Jordi en Mieke deelden de presentatie ( geen Chris Dusauchoit dit jaar ).

“Een uitgestelde editie “, zeiden ze, geen toeschouwers en alle anderen moesten zich houden aan de gekende maatregelen. “ De prijzen worden uitgereikt met enige vertraging, de genomineerden hebben een half jaar hier op moeten wachten “. “ Wie zal met eeuwige Brugse roem gaan lopen ?“.

Sam Claeys had het ook nog even over de uitgestelde expo ‘ 18 jaar in 1980 ‘ en natuurlijk Red Zebra.

De eerste award werd uitgereikt voor Hotspot@Bruges. De eer ging naar De Kelk. De trofeeën waren echt hebbedingen. Speciaal ontworpen met een persoonlijke toets naar de winnaar. Ontworpen en gepersonaliseerd door Geertje Vangenechten.

Tijdens het korte praatje kwamen we nog te weten dat ze iets in de kelder had gedaan samen met Peter Slabbynck.

Winnaar Vincent De Jaegher had het vooral over de vernieuwde zalen die nog niet geopend konden worden. “ Het is momenteel niet rendabel als je maar 25 man mag binnenlaten “. De tweede trofee kwam eraan, de meest zinnestrelende act, Nico Blontrock ( Schepen van Cultuur ) mag ze uitreiken in de zaal die sinds maart voor de eerste maal weer in gebruik is.

En hij was toch ietwat verheugd dat er momenteel een groter aantal toeschouwers aanwezig mogen zijn in de diverse Brugse zalen. Hij hield wel zijn hart vast voor 2021, maar hopelijk lukt het en stopt het bloeden van cultuur. Nog vlug iets over de culturele zondag op 20 september voor hij de naam uit de enveloppe haalde. Maanbar !, … Dicky Antoine informeerde ons nog even dat de naam Maanbar in feite een misverstand was. Een schilderij ( Nighthawks ? ) met een andere naam, een kleine misser ( die voor succes zorgde, o.a. in 2019 de RRR winnaar ) werd de groepsnaam. Door de omstandigheden geen normale soundcheck, er zelf voor moeten zorgen.

Een klein akkefietje met plug ins maar de song “ Samen “ ( toepasselijk in deze tijd maar dan op afstand zei Dicky ) zweefde gevoelvol door de parterre.

De derde award was voor de strafste band van het moment. Vele groepen, vele muzikanten, vele anekdotes, een schitterende stem, een uitstekende gitarist die alle registers opent. En op de koop toe ook nog een wandelend Brugs archief. Anekdotes houd hij liever binnenskamers.

Er zijn er teveel en wat mag je naar buiten brengen ? Toch een kleine verwijzing, de glorietijd van St. James, de goden van de Brugse rockscene. Ook nog even over Noëls cafeetje, toe, zijn partner in crime. De Witten, ik zie hem zo vaak niet meer sinds hij in het woonzorgcentrum zit. Leadzanger Roel Jacobus nam met plezier de trofee in ontvangst voor zijn groep ‘ Beuk ‘. Momenteel een schitterende versie te horen op hun site van Voodoo Child ( Beuk in het Engels ! ! ). Noël stond intussen op het podium om zijn enveloppe te openen. Welke band met de hardste decibels was de winnaar ? ‘ Wasted 24/7 ‘,

Mieke had ze opgezocht, niets te vinden, zelfs facebook oogde leeg. Tijdens het interview iets over een accident, de politie, … ? … niet echt een antwoord, we zullen het nooit weten. Hun album hadden ze net voor de lockdown uitgebracht, maar voor promo optredens wordt het nog even wachten. Jordi en Noël over vroeger, over Vikings In Bicycle. “ … ik fiets, ik ben wit, … ben dus een Viking … “. Dus goeie groepsnaam, lp volgt in 2021. En natuurlijk over St. James. “ In drie woorden, … J-A-M, … dat zijn letters “ zei Jordi. Drie woorden waren te kort, en even later stond St. James op het podium. Bassist Noël, drummer Jean Marie Peire ( Max , want een vent drinkt geen 25cl maar een 33 cl ), zanger Chris Claeys en gitarist Geert Devuyst. Aangevuld met op sax Geeraard De Groote en synth ( ? ). Sublieme sax en gitaarsolo’s, de typische rustmomenten voor die rauwe en hese stem. Ingetogen drumslagen, maar zo krachtig samen met dat basgeluid. Zij die St. James nooit live gezien hadden weten sinds die twee luttele songs waarom ze tot buiten Brugge tot buiten België zo succesvol waren. En zij waren geselecteerd voor de allereerst Humo’s Rock Rally. “ Sooner Or Later “  en vooral “ Hard Luck Story “ ( 1985 ). Hebben ze ooit stilgelegen ?

Antoine De Clerck, nog zo’n wandelend Brugs archief ( cfr. zijn twee boeken over de Brugse rockscene, de laatste zou uitgedeeld worden aan iedere betalende toeschouwer, maar ze zijn op een andere manier toch bij het publiek geraakt, hier en daar nog enkele luttele exemplaren ) reikte de vijfde award uit.

“ … de nieuwe garde zit in lockdown, maar als er een vaccin is springen ze er wel uit …”, dit over de vraag hoe goed hij op de hoogte was met de jonge Brugse garde. Brugs monumet werd ‘ Cowboys & Aliens ‘.

Henk en John hadden het even over de laatste 9 jaar, het laatste vinyl. De stop, de comeback, de nieuwe bassist. En de aangekondigde optredens in Duitsland. Waar ze als Bruggelingen top of the bill zijn. “ Brugs monument = Icoon ? “ zei Henk grappend… In 2021 zal het feest zijn voor hun 25 jarig bestaan.

De “ Violent Husbands “ werden uitgeroepen tot het meest memorabel Brugotta optreden. Niemand aanwezig, maar de trofee wordt hen bezorgt.

Een verschijning in oogverblindend pak ( … nog zonder spaghetti slierten zei Jordi ), … Jan Van Acker op het podium met zijn muzikanten van weleer, wel enkel wissels, want de drummer is zijn zoon. De Alley Gators, bezig met een comeback ?  Buiten enkel kleine technisch storinkjes leken ze van nooit weg geweest.

Tijd voor de uitreiking van de 7 de award : de pittigste coverband. Geen Metronoomband ( allen zijn lesgevers ) voor winnaar Cajun Moon. Met Filip Bollaert op gitaar en Carlos Van Belleghem op bas en een uitstekende drummer staat Stevie zijn man. Zijn stem, apart , ja , … “ … ik zal geen reclame maken, maar ja Jack Daniels en Marlboro ?

Ze brachten een prachtige versie van Bob Dylans “ From New Orleans to New Jerusalem “. Tevens riep hij naar de aanwezige muzikanten met mondmasker in de zaal om de zwarte mannen met masker ( de crew ) die voor het eerst weer samenwerkten hen een hartelijk applaus te geven.

Award 8 : de Tribute act ging naar Steel Orchid en werd uigereikt door directeur Filip Strobbe.

Zijn muziekgenre situeert zich van klassiek tot bleus afhankelijk van het uur en het moment van de dag.

“ Kunstenaars vormen het peper en zout van de stad “ , “ … en wij proberen ze te steunen “.

Na ontvangst van de trofee zei hij dat Madonna hen niet zo lag maar ze hebben zeker een fameus nummer van David Bowie voor de volgende tribute, … dat belooft.

De dj set award was voor ‘ Team Damp ‘, niet echt verwacht ( maar wist het al, Jordi : “ …dat is dan achter de schermen … “ ), ze hebben al enkele onderscheidingen, tijdens de lockdown periode veel gewerkt en ook veel streaming zoals nu zondag ook bovenop de Gentpoort. Kijk thuis en enjoy.

De 10 de award ging naar Doornroosje, de meest gevatte vuurspuwers. Lara Taveirne reikte  ze uit.

Nina was er stil van in haar hoofd. Zij legt haar herte bloot, op basis van HipHop muziek en haar dagboeken en tevens grote fan van medegenomineerden Grafgravers en D’ Expiditeurs. Nina Everaert is tevens één van de huiskunstenaars dit jaar.

De laatste trofee van de avond, je kon er niet op stemmen, een Brugs icoon, … ze woont wel al 20 jaar in Zarren, broer en man ook in de muziekwereld. Een winkel in Brugge. De Brugse roots blijven en haar verschijning en stem ook zelfs al ligt ze reeds lang stil, in 2015 wel een nieuwe cd maar vijf jaar later nog eens live op het podium in haar thuis, … Brugge …

Dirk De Fauw , de Brugse burgemeester leidde haar in, … lang geleden studerend in Leuven, een lieflijke stem en dito nummer. Geen enkele platenzaak kende het of haar. In Brugge bij Rombaux het gevonden meegenomen naar Leuven en het in feite grijs gedraaid op zijn pick upje die op zijn kot stond. Fan? , heel zeker.  Ook nog even over de redelijke anciënniteit van sommige muzikanten. Grijzend, kalend, … maar een nieuw jonge garde komt op en allen treden het liefst op in Brugge. “ Dat is hartverwarmend “. Els, ja een dame om verliefd op te worden, ben zelf 4 jaar jonger.

Elsje had het nog even over de groep, The Voice Seniors ( ? leuke anekdote ), de 7 cd’s, haar broer bij Ketnet. Deze award is niet ego – strelend, wij deden altijd ons ding en de rest  … volgde. Muziek is altijd mijn eerste liefde geweest.

Tijd voor muziek, ze bracht ons vier heerlijke klassiekers met die intieme dromerige zoetgevooisde stem die nog niets van de kracht en magie van weleer verloren heeft.

De Metronoom band bedankend in zijn geheel, … en Mieke en Jordi konden enkel afsluiten met een bedanking aan allen.

Foto’s : livestreaming Cultuurcentrum Brugge / Brugotta

2 gedachten over “Corona Brugse artiesten in de kijker -67 – Brugotta Awards –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s