Vinyl 15 – Daverlo – Brugge –

Zaterdag 17 oktober 2020 mocht Nina Everaert, één van de drie huiskunstenaars van de Brugse Stadsschowburg ( seizoen 2020 – 2021 ) haar favoriete lp’s ( nrs. ) aan het publiek voorstellen.

‘ Vinyl 15 ‘, werd om 20.00 in Daverlo ingeleid door presentator Kelvin Bossut. In een intiem sfeervol kader kwamen we iets meer te weten over Nina.

Haar jeugd, puberteit. Haar passies en haar projecten. De gedreven inzet van een ietwat frivole jonge vrouw. Een volwassen kijk op het leven en toch nog een jeugdige dromerigheid. Als je zo met taal en poëzie bezig bent is het heel normaal dat je je gedachten de vrije loop laat gaan. Herinneringen, ( dagboek ), fantasie, kennis, hersenkronkels en een ondeugende speelsheid. Net een puber in een volwassen lichaam, maar enorm zeker van wat ze doet. Wat ze wil. Dit komt duidelijk naar voor in haar teksten.

Een verzameling van vijftien nummers die elk op een ander vlak iets voor haar betekenen werd met ons gedeeld. Een aparte keuze, qua genre, qua jaar, vooral omdat ze pas 23 is. Net als velen onder ons hebben we toch een grote bagage muziek van onze ouders meegekregen of gepakt ( “ deze geschoept “, zoals ze zei over één van de platen ) uit hun platenkast.  Plaatjes draaien met haar jeugdvriendin in een funky gekleurde garage, … muziek werd hier ontdekt.

Gitaar spelen vindt ze gewoonweg tof, vandaar dat er ook stevige gitaarpartijen in de gedraaide nummers zitten. Haar poëzie neigt ook sterk aan bij de mystieke en dromerige lyrics van enkele van de gekozen nummers. Invloeden die haar heeft laten uitgroeien tot de artiest Doorn Roosje. Soms is ze misschien met iets teveel bezig, het project One Eyed Collective, projecten in het jeugdhuis Comma ( … en niet Coma zoals Kelvin zei, “ … anders zou het niet goed komen “. Reageerde ze ), haar eigen taal spielereien omzetten in die rap. Er een cd of EP mee maken. Hiphop – rap -slam artiest Doorn Roosje stond in het verleden al op diverse podia en viel tevens op met haar deelname in rap wedstrijden.

Setlist van de avond, met de nodige uitleg qua keuze tussenin de nummers. Enkel jammer dat we niet konden horen wat zij en Kelvin onder elkaar zegden. Het leek alleszins zeer plezierig en interessant.

 1. “ Have A Cigar “ – Pink Floyd / 1975
 2. “ Over The Hills And Far Away “ – Led Zeppelin / 1973
 3. “ All Along The Watchtower “ – The Jimmy Hendrix Experience / 1968
 4. “ Welcome To The Jungle “ – Tash Sultana / 2016  
 5. “ Take It As It Comes “ – The Doors / 1967
 6. “ Turn It Up “ – Arsenal / … niet zeker van dit nr.
 7. “ Summertime “ – Janis Joplin / 1969
 8. “ This House Is A Circus “  Artic Monkeys / 2007
 9. “ Me And Your Mama “ – Childish Gambino / 2016
 10. “ Because “ – The Beatles / 1969
 11. “ Huis Van Fluweel “ – Kommil Foo / 2019
 12. “ Permanent Holiday “ – Mike Love / 2012
 13. “ Werewolf “ – CocoRosie / 2007
 14. “ The Love You’re Given “ – Jack Garratt / 2016
 15.  “ Nine “ – La Dispute / 2009

We kregen er zelfs een zestiende, ze was zeer onder de indruk, verwonderd en “ Patrick, je ziet ne stoeten “. Een leuk cadeau, een lp geperst met haar nummers. Acht in totaal. De EP was er.

Het nummer dat draaide zou ze normaal als tweede live gebracht hebben, dus een ander kiezen dan maar.  Dit werd ter plaatse in elkaar gestoken, in nog geen twee minuten tijd. Woorden uit het publiek werden haar aangegeven ( Nina, pimpampoentje, springkasteel, kerstmis en banaan ). Met dit bewees ze welk talent ze heeft. Ze eindigde deze gezellige avond met het gevoelige “ Wolken Voor Hans “. Kelvin had nog een verassing voor haar, … een boeketje rozen voor haar alter ego.

Zien we haar volgende keer optreden in skate tenue, want ze blijkt dit ook al redelijk goed te beheersen.

Nu en dan werd er veel gelachen met de moeite om een lp op te leggen, of in en uit de hoes te halen. Ja, beide zijn van de cd generatie.

Dit intiem project voor een 25 tal mensen, zittend aan tafeltjes ( max. 4 ), anderhalve meter afstand, mondmasker, handengel op diverse plaatsen. Meer corona proof kon dit niet georganiseerd worden. Dit met dank aan al de medewerkers van de Brugse stadsschouwburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s