Raor Reel Flanders Film Festival -2 – Brugge –

Vrjidagavond 28 oktober tijdens de vertoning van ‘ The Omen ‘ die bijna 150 toeschouwers bekoorde arriveerden de eerste gasten op het festival.

Met een kleine vertraging stelden ze hun film voor in de zaal, een fantastisch knotsgekke komedie – horror vanuit de UK.

” Feed Me “, van en met Adam Leader, Richard Oakes, ( regisseurs ) Neal Ward en Samantha Loxley, ( acteur / actrice ), een lichtjes gestoorde bende maar enorm sympathiek.

Ons 15 de jubileum, en voor de eerste maal MEER dan één of twee beelden van de gasten. Ze hebben zich gesmeten zoals we hier zeggen.

Maar wat is het verhaal achter deze prachtige glasschilderingen ? ( info HLN, B. Huysentruyt ).

In het verleden hebben diverse gasten dit als een sublieme achtergrond gevonden. Maar vandaag voor onze 15° en jubileum editie het verhaal : De historische glas-in-loodramen komen uit de afgebroken kapel van het Sint-Lodewijkscollege, die op de vorige locatie in de Brugse binnenstad stond. De kapel was in 1883-1884 gebouwd naar een ontwerp van de bekende neogotische architect en Leuvense professor Joris Helleputte. Hij ontwierp ook een aantal glas-in-loodramen voor de kapel en deze werden in de loop der jaren aangevuld dankzij schenkingen van families van de leerlingen. Toen de school in 1970-72 naar de nieuwe site in Sint-Andries trok, verhuisden de glasramen mee en werden ze in de kelder opgeborgen. Daarna startte de restauratie.

De opnieuw samengebrachte glasramen zijn nu de blikvanger van de gloednieuwe Kapel van de Twaalf Discipelen op de schoolcampus in de Magdalenastraat. “De plaatsing in de nieuwe polyvalente ruimte van het Sint-Lodewijkscollege verwijst naar de wortels van het college in het historische hart van de stad. De restauratie en plaatsing in de nieuwe kapel geven de glasramen letterlijk en figuurlijk hun verheven karakter terug”, zegt schepen van Huisvesting Franky Demon (CD&V), die met de stad een premie van 16.000 euro gaf voor de restauratie. 

De glasramen zijn unieke getuigen van de neogotische beweging in Brugge op het einde van de 19de eeuw. Door hun geraffineerde uitvoering geven de glasramen ook blijk van de vakkennis en het vernuft van de Brugse glas-in-loodproductie. Het is Leo Crul die zestien maanden minutieus met de restauratie bezig was. Het resultaat mag gezien worden. 

En ze inspireren allerhande artiesten, veel van onze gasten willen een foto bij deze unieke glasramen maar wat we vanavond mochten beleven was apart. Een showtje werd opgevoerd, met een uniek achtergrond decor. Britse appreciatie en humor. Traditie eer je, sereen of uitbundig.

Een viertal die elkaar hebben gevonden sinds ” Hosts ” (2020 ). De ene kijker vond het goed, de andere vond het flauw. Tegenwoordig is het moeilijk voortgaand op recensies of de film te doen is of niet. Er blijft dus enkel je eigen keuze over, bekijk hem en laat alle criticasters opzij. jij beslist nog steeds wat je graag ziet. De ene kan geen sci-fi uitstaan, de andere walgt van horror, sommigen lachen en vinden het idioot als het een drama of romantische film betreft, zeemzoeterig of bij het haar getrokken. Elk zijn eigen opinie, maar als je fan van een bepaald genre bent kan je wel een bepaalde mening hebben die aanvaardbaar is. Om het cru te zeggen, er zijn cinemabezoekers die Star Trek en Star Wars afkraken, superhelden films een lachertje vinden. Andere genres ongeloofwaardig vinden. Iedereen mag zijn mening uiten, maar als je niks weet over een bepaald genre of er een hekel aan hebt laat dan liefst commentaar terzijde. Je voelt je er tot aangetrokken of niet, zolang jij er plezier of bij betrokken voelt mag je zeggen. Ze zijn erin geslaagd.

” Hosts “, werd wel meermaals onderscheiden en genomineerd ( dit voor beide regisseurs die alle twee een verleden hebben in de muziek industrie ).

Momenteel stellen beide regisseurs hun nieuw kindje voor op festivals en opnieuw krijgen we diezelfde commentaar over het genre. ‘ Feed me ‘, een aparte film met een greintje gedachten gang. Ontdek zelf, wat

is gore and humour, British humour, een voortzetting, een verdere evolutie in het genre van hun vorige film. Maar ditmaal wel iets gruwelijker, … of tot een bepaald punt gebracht dat je er echt moet om lachen. Je verliest je vrouw, je beland in een depressie, … hoe eer je haar ?? Gebaseerd op echte feiten, denk maar aan die Duitse kannibaal. Tevens een kleine lichte tint naar eigen ervaringen. Mix dit gegeven en laat de kijker gruwelen of bulder lachen.

Nog niet gezien, bekijk hem en geef er je eigen opinie over. Film blijft nog steeds entertainment, om het even welk genre en iedereen voelt zich soms betrokken of aangetrokken aan een bepaald karakter. Nu is het aan jullie, dompel je onder samen met die kannibaal.

Omdat ‘ The Omen ‘ iets uitliep werd er beslist om een Q&A in de zaal te geven en niet na de film, het zou te laat worden en de rest van de programmatie storen.

Een korte maar interessante Q&A waar ieder zijn mening en impressie naar voor bracht. En de enorme dankbaarheid voor dat metalen doosje met een 75 cl liter Duvel, … bij enkele bijna gesneuveld.

Toch nog hen eraan herinnerd om die filmdoos van hun film te signeren.

Even een klein weetje , regisseur Adam is sinds drie jaar getrouwd met Samantha.

Wordt nog aangevuld met enkele weetjes.

De dranklijst, … maar ook spaghetti, croque of ter plaatse gemaakte heerlijke maaltijden te verkrijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s