Iemand van ons – Brugge –

Iemand van ons, daterend van 2005 ( o.a. reeds opgevoerd in Brugge – de Werf – ) met o.a. Janine Bischops en Reinhilde Decleir, twee van de stuwende krachten achter deze voorstelling kreeg een nieuwe remake. Wegens de Covid perikelen, uitgesteld en verplaatst. Maar op donderdag 21 april konden we weer genieten van deze aparte vertoning vanuit een bed. Enkele acteurs werden intussen vervangen, … want Reinhilde overleed jammerlijk op 6 april 2022. Ook Janine was er niet meer bij.Ook moest het gezelschap in die tijd afscheid nemen van Sam Bogaerts, één van hun compagnons van in de start van dit project.

Maar met een nieuwe cast genoten we van een anderhalf uur theater vanonder de lakens.

Cast :  Mark Verstraete ( 1948 – toneel o.a. Dit zijn de namen – tv/film o.a. Boerenpsalm, Boys, Los Flamingos … / De bossen van Vlaanderen, De Kotmadam, De zonen Van As De bende van Jan De Lichte …).

Bob De Moor ( 1949 – Olivetti 82 , Huisbezoek met Chris Van Den Durpel, Aspe Moord in het theater, Vergeet het, De Mannen, / De bossen van Vlaanderen, Aanrijding in Moscou, Stille waters,…).

 Kristin Arras (  1948 – … Thuis als Mathilde Reimers, De kotmadam, Samson en Gert, De zaak Alzheimer ).

Mieke Verdin (  46 jaar, een rasechte podium actrice en nu en dan ook op tv / film…King Lear, Moeders, De Palestijnen, Augustus ergens op de vlakte,.. )

Els Olaerts ( 1957 – Kwinten Van Heeden en Els O., Muy Complicado, Beginners, Hoogspanning, De hel van Tanger, Blinker,Professor T, Aspe, Heterdaad, Lost Luggage …en Loslopend Wild )

Mieke De Groote ( 1958 – voornamelijk theateractrice, Risjaar drei, Augustus ergens op de vlakte, Drie zusters, Goed, Macbeth, en diverse rollen op film-tv vlak, … o.a. De Familie Claus, De Twaalf, Beau séjour, Cordon, Van vlees en bloed,…).

Zes doorwinterde acteurs.

De zaal binnenstappend, werden we al geconfronteerd met de 6 acteurs die knusjes onder de lakens de toeschouwers in de ogen keken. Sommige toeschouwers ietwat gegeneerd in het passeren namen stil hun plaats in.

Anderhalf uur werden we ondergedompeld in politiek en liefde.

Politiek is … , Liefde is … elk knus onder de witte lakens had er zijn opinie over. En politiek en liefde kwamen soms zeer nauw bij elkaar. ” Keuzes maken, kleur bekennen, water bij de wijn doen en op je bek gaan. Soms offers brengen. af en toe en scheve schaats rijden en niet uit de biecht klappen ! Delicaat.

Kiezen tussen de pest en Corona. Je kan wel eens verkeerd zijn. Je kan afgeschoten worden en een mes in je rug krijgen.

Enkele van de citaten, opmerkingen, … die vanuit de lakens het publiek werd voorgeschoteld.

Even denkend, een scenarioboek bovenhalend, … iets checken, intussen speelde de song : ” 1-2-3 ” van Catherine Ferry. ( o.a. Bob’s voeten wiegden mee op het nummer ).

Soms dingen verzwijgen, ruzie maken om zich te kunnen ontwikkelen, … de Liefde nam de politiek over.

Tussenin al deze opmerkingen, waarheden of opvattingen zaten ook enkele kunstige en geestige one liners die het publiek tot een grote lachbui liet ontbarsten. ” …de kat ( of was het rat ? ) uit de boom kijken om te kunnen vogelen “. ” … het is niet de lengte die telt maar de breedte ..”.

Een derde stuk ging over hun ervaringen, herinneringen, anekdotes, … soms aanleunend aan die politiek en liefde. Citaten van o.a. Nietzsche, De Bauvoir,… tot zelfs Goedele Liekens werden erbij gesleurd. Nogmaals werd er enorm gegierd door het publiek tijdens enkele uitspraken : o.a. ” … in de liefde is vooral het begin prettig, het is dan ook leuk om te herbeginnen … “. ” … in de liefde kan je je een kater drinken dor een poes …”.

Zefs het publiek deed plotseling mee : ” … in de liefde worden vlinderkes soms rattekes ..”.

Na nog enkele rake opmerkingen werd er plotseling nogmaals door Bob het kaftje vanonder de lakens bovengehaald ( het scenario ?, ).

Een kleine pauze, het nummer ” Real Love “. uit de boxen.

Politiek is … , Liefde is …., werd overgenomen door herinneringen, anekdotes, weetjes,.. maar op wie sloegen ze ?

” … wit scheerschuim steekt af op het geel van vaders tanden …”. ” … kastanje bomen op de speelplaats … “. ” … een klets op de billen … “. “… theater was de beste keuze, … echtscheiding, … militaire coup in Chili in 1973, … de moord op Kennedy, … mayonaise, een dwarsfluit en genitale wratten tot neuspeuteren in bed toe “.

Alles begon met : ” Iemand van ons “, de titel van dit Tristero stuk.

” … een slag geven aan de regisseur, …fado masochistisch gedrag, … teen- en vingernagels verzamelen, … graag overdrijven, … tot liegen “.

Zijn / haar grootste succes , outstanding in zijn / haar carrière : Olivetti 82. Voor wie dit kent weet dat het over … gaat ( cfr. foto ).

copyright Malpertuis

Een nieuwe pauze, het zwart kaftje vanonder de lakens en het kinderliedje : ” A Ram Sam Sam ” ( A ram sam sam, a ram sam samGuli guli guli guli guli ram sam samA ram sam sam, a ram sam samGuli guli guli guli guli ram sam samA rafiq, a rafiqGuli guli guli guli guli ram sam samA rafiq, a rafiqGuli guli guli guli guli ram sam sam ) vervulde de zaal.

Er kwam nog een uitlating dat ze blij waren om na maanden van inactiviteit … om weer eens samen in bed te kunnen liggen.

En nogmaals steeg een enorme hilariteit uit de zaal op toen Mieke De Groote zei ‘Iemand van ons ligt al een halfuur met een natte onderbroek onder het laken, omdat iemand van ons zijn/haar flesje water niet goed toegedraaid heeft.’

Iemand van ons … wil nog een theatergezelschap oprichten.

( wordt nog aangevuld met enkele leuke oneliners )

Uit bed stappend, de rondgeslingerde kledij aantrekkend, ( … je kon een speld horen vallen, want ze kwamen naakt of halfnaakt vanonder hun lakens, … ) en alle acteurs konden het applaus van een zeer tevreden publiek in ontvangst nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s