Marinus – Comedyshow – Bredene

Drie maal werd deze vertoning verplaatst van datum in die Covid periode. Maar uiteindelijk op vrijdag 3 december 2021 konden de fregatten, vanuit het centrum Staf Versluys te Bredene weer uitvaren. De ‘ Justicia ‘ zou na een kapers tocht terug aanmeren, de kleine Marinus hield de horizon in de gaten. geen moeder meer, maar pa was op komst, hij was een grote zeeman, zijn schip meester, en een geduchte kaper. Maar het verliep niet zoals verwacht.

Sebastien Dewaele dompelde ons onder in die beruchte tijden van de piraterij einde 17de eeuw. Met veel bravoure deed hij zijn verhaal uit de zeilen ( doeken ). samen met zijn twee compagnons Peter Bultinck ( zang en gitaar ) en Lode Vercampt ( cellist ). Peter heeft ook meegewerkt als vertaler aan het boek Jan Van Dorp ( Marinus ). / te koop via comedyshows /.

Tussenin bracht hij ook enkele intiem getinte liedjes, die het verhaal een extra dimensie gaven. Lode antwoordde met schrijnende, tot soms bombastische snaar lijnen die het geheel een aparte sfeer gaven.

Sebastien, of moeten we zeggen Marinus, de kleine die uitgroeide tot Harinck De Boer, beruchter dan Jean Bart deed ons meeleven in die woelige periode.

Zijn levensverhaal, zijn vader opvolgend, succes, rijkdom en uiteindelijk verzeild in dronkenschap. Ook zijn drie zonen werden niet gespaard zelfs al bestond er ( later ) een liedje over hen. ( Al die willen te kaap’ren varen moeten mannen met baarden zijn, … ja Jan, Korneel en Pieter ).

Marinus groeide uit tot een geduchte kaper en gebruikte een variatie op het paard van Troje om zijn slag te slaan. Twintig kapers, soldaatjes gehuld in kado papier, wel stinkend naar haring. Vandaar zijn bijnaam ?

Leuk was tijdens dit verhaal dat naast de mensen op de tribune er ook enkele links en rechts naast het podium zaten aan tafels. Ze werden getrakteerd op Keyte, een Oostends bier, ” … er staat een landkaart op … , als je niet van hier bent kijk op de kaart en je weet dat je in Oostende bent “, zei Sebastien lachend. Tussenin de interactie met hen nu en dan kregen deze mensen dan ook een fles Keyte, met veel finesse ontkurkt, je hoorde de floep en de kroonkurk neervallen. Zijn 20 kapers werden verzorgd.

Bijna 2 uur werden we meegevoerd in die wervelende periode, … we genoten. En dit was ook het einde van ‘ Marinus ‘ die avond want met de nieuwe voorwaarden die afgekondigd zouden worden werd het fregat of de haringsloep waarmee alles begon in quarantaine in de Oostendse dokken geplaatst.

Een daverend applaus kwam hen te beurt.

( wordt nog ietwat aangevuld / tekst – beeld )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s