Church of Cash – Brugge –

Woensdag 17 november 2021, was het eindelijk zover. Na annulatie, verplaatsing stonden Jay en zijn muzikanten op het podium van de Brugse Stadsschouwburg. Church of Cash, the World Class Johnny Cash Tribute.

Ze vonden onze stadssschouwburg een juweeltje.

The Man in Black, zijn uitstraling, zijn stem, zijn stempel die hij gedrukt heeft op generaties van muzikanten. Niet eenvoudig om de man zijn nummers te brengen, muzikaal en zeker niet dat stem timbre. Maar deze band met een excellente bassist en drummer die de songs van Cash met bravoure brachten ( tevens hadden beide ook nog een schitterende stem die ons meermaals terug de tijd instuurden). Maar wat Jay

ons liet horen en zijn gitarist Don Diego

was van hoge klasse. We hebben jammer genoeg in 2003 afscheid moeten nemen van Johnny, maar deze groep

( a tribute ? – ik heb het nu en dan de laatste jaren al eens gezegd, sommige tribute bands zijn beter dan bepaalde vaste groepen en hebben ook de feeling om de artiest in kwestie een eerbetoon te geven die deze artiest uitstraalde, zowel muzikaal als vocaal ).

Jay en Don Diego, een Italiaanse Siciliaan waren enorm op elkaar ingespeeld.

Don Diego Geraci beroerde elke string, akkoord op zijn gitaar net alsof hij met dag dagelijkse handelingen bezig was. een gitarist die je naast de groten kan zetten. Zo’n feeling, zo’n touch. Wat ook de enorme meerwaarde gaf aan dit concert.

De handen gingen op elkaar met veel gejuich voor zijn snarenspel tijdens ” The Godfahter -theme “.

Op een bepaald moment, nummer vergeten, toonde hij hoe je snaar per snaar, pluk en trek en tintel ze, … alle klankregisters openzettend.

Formidabel,… en ook de show eindigde met nog een zeer sterk nummer. Het kon niet anders dat er nog één of meerdere bissen kwamen.

Uit het publiek, luid roepend : ” Highwayman “, een nummer uit 1984. Wat ook de naam was van een groep in die periode. Cash, K. Kristofferson, W. Nelson en W. Jennings. The Highwayman. En dit voor bijna 10 jaar. Jay, met een imposante smile, opende deze klassieker.

Ze anticipeerden en eindigden met ” Ghostriders in The Sky “, een nummer die hij baseerde op ‘ When Johnny Comes Marching Home ‘, een legende uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

Jammer, in deze Covid periode qua opkomst, maar zij die aanwezig waren hebben een uniek concert meegemaakt

met een Amerikaan die ons zelfs begroette met ” Dank U Brugse Stadsschouwburg “, velen hadden het wel niet verstaan, maar chapeau voor deze moeite.

Met “ She Used To Love Me A Lot “ openden ze hun set. Een nummer dat pas in 2014, negen jaar na zijn dood op de elpee – OUT AMONG THE STARS – verscheen. Zijn zoon John Carter was hiervoor verantwoordelijk. A post human vinyl en tevens een eerbetoon aan zijn vrouw June,..mooier kon de Church of Cash hun show niet starten. Weer een soort statement dat tribute bands hun idolen respecteren. Het moet goed zijn, de artiest moet geëerd worden, en dit op alle mogelijke manieren. Is het nu op show, muzikaal of op stem niveau. Of his way of life.

Church of Cash – World class Johnny Cash Tribute, deed dit zowel op stem als op muzikaal vlak.

Veel weetjes over de Man in Black kon je vergeten, deze band deed het met zijn onvergetelijke songs. Die soms meer zeggen dan er nog een uitleg aan te geven. Cash fans snappen het, andere muziekliefhebbers die iets meer willen weten zullen de man eens moeten opzoeken om hem te begrijpen.

“ Hello, we are C.o.C. and we will play a lot of his songs”. “ … and we hope you like them …”.

Bijna zonder ademruimte kregen we een ongelooflijk concert. Nummer na nummer, bijna geen kans om adem te halen. En sorry, maar we werden gewoon ondergedompeld met excellent gekozen songs van deze singer song writer met zijn typische baritonstem. Jay hield al van hem als kleine jongen, samen naar een show met zijn vader en hij was verkocht. En hij mag fier zijn dat hij een stem heeft die die typische bariton bijna evenaard. Led Zeppelin was wel niet aan hem besteed. ” Jackson “, weer zo’n heerlijke klassieker.

Song na song ( “ I Got Stripes “, “ Country Boy “, “ As Long As The Grass Grow “, “ I’ll Fly Away “, “ I Walk The Line “,  ) , we werden verwend. Tijdens ” Walk The Line “, enkele kleine leuke opmerkingen. Ze hadden de hele dag geoefend in de stadsschouwburg, ” …zo’n mooi theater, moesten wij zo’n mooi thuis hebben we zouden trots zijn. Zijn lullie ook ?” En voor de techniek, ” … here J.C. goes real low, … soundman watch your speakers … “.

Jay had de ganse dag geoefend op iets, … hij wou ons Brugs publiek bedanken, … Stadsschouwburg Brugge, bedankt … hij slaagde er bijna in, enkelen begrepen het maar dit was toch iets te moeilijk voor hem , maar zij die het verstonden apprecieerden het enorm.

Hij vond het een prachtig theater, “ … hadden wij maar zo’n prachtig theater thuis, …we zouden trots zijn, … jullie ook zeker ? “.  Het is onvoorstelbaar dat onze Brugse stadsschouwburg zo’n  effect heeft op de vele artiesten die hier al opgetreden hebben. Die kroonluchter doet het maar. En ook die peluchen rode zetels.

Intussen had hij ons ook voorgesteld aan zijn gast gitarist ( normaal Jack Mansk, maar vanavond was Don Diego Geraci, een Siciliaanse Italiaan van de partij ).” Pasta kan hij koken, maar daarvoor hebben we hem niet mee …”, en een geestige woordspeling, Sicilië, wat hebben ze daar ? ” Vocanos, …”, en …  “ No Lobsters, no Gangsters “, mooie woordspeling. ” …I’ll make you an offer you can’t refuse “, een aanmoediging naar hem toe want soms is hij ietwat verlegen. … zelfs een nummer uit “ The Godfather ‘ werd gespeeld, een eer voor deze Italiaan die met magische vingers zijn snaren beroerde om die typische Cash sound weer tot leven te brengen. Jay gaf hem alle vrijheid, hij nu en dan invallend en samenspelend met zijn akoestische snaarspelingen.

Een hoogtepunt was ook ” I Wonder If She Is “.

” 16 Tons “, werd hier en daar meegezongen, … velen van ons kennen het dan ook van Louis Neefs’ cover.

Na het nummer “ Get Rythm “, bedankte Jay het publiek met een duidelijke  ‘ Dank je wel ‘.

Terug een resem klassiekers, met o.a. “ Jackson “ die onvergetelijk was samen met zijn June . Jammer geen vrouwelijke zangeres aanwezig of dit was anders  een nummer dat het kot kon afbreken. We kregen nog enkele unieke pareltjes en met “ Ring Of Fire “ eindigden ze voor een kleine pauze. “ Time to drink something he said “.Te veel om op te noemen, maar we hadden een immens aantal nummers gekregen van deze excellente band.

Na de pauze, schitterend gitaarspel en dubbele harmonica tijdens enkele van Cash’ zijn trein songs. Hopelijk juiste titels want echt meeslepend en onder de indruk van hun performance, o.a. Johnny’s Treinnummers, ” Ride this Train “, ” Let the Train Blow The Whistle “, ” I’ve been Working On Tne Railroad “, … ongelooflijk gebracht met gitaar en die twee wisselende mondharmonica’s. Net alsof we de trein hoorden rijden.

Maar het nummer ” Hey Porter ” ( een treinreis ) die in 1954 op single uit kwam mag men als zijn debuut omschrijven, … en ook zijn eerste hit.

Ook de gevangenisnummers, “ San Quentin “, ( … vele Cash fans, je kon hen horen meedoen ), “ Folsom Prison Blues “ ontbraken niet. En voor de die hard fans, volgende maand komt een nieuwe plaat van hen uit, ” .. enjoy …”. Op 19 oktober kwam ook al het album ‘ Flowers for June ‘ uit, geproduced door Jay en zijn drummer..

Een tijdje later “ A Boy Named Sue “ uit 1976, … nog steeds even groots en dat hoorde je aan hun enthousiasme. “ Tennessee Flat “, en truck songs : o.a. ” All I Do Is Drive “. ” … als we naar België komen hebben we gemerkt dat jullie van rock & roll houden …”. Een schitterende opzwepende versie van “ I Will Rock & Roll With You “.

Maar tussenin ook het nummer ” Hurt “, een droevig nummer, sterk en krachtig gebracht, dit nummer was ook het einde van zijn carrière, “.. he felt it “. Het nummer dat tegenwoordig zeer populair is bij de hedendaagse jeugd die deze artiest leerden kennen.

Allen verdwenen voor enkele luttele minuten, … terug het podium op. Welke bisnummers zouden we krijgen. Uit de zaal enorm respons en zeer luid : ” Highwayman “. Even overleg, Don zijn songbook checkend, … want hier moest hij zich Willy Nelson toe eigenen, ” … ok, no problem …”. De amper gevulde stadsschouwburg genoot van dit stevig nummer. Het is niet evident dat de artiesten dit oppikken roepend uit het publiek. Maar'” Highwayman ‘ is dan ook een icoon in het oeuvre van Cash. En allen namen een deel van de zanglijn voor hun rekening. Hier viel op dat Tony en Jonathon ook beschikten over een formidabele stem dit naast hun samenspel als ruggegraat van al die schitterende Cash nummers.

Eindigend deden ze met “ Ghostriders In The Sky “.

“ Yippie- I – Jay, Yippie – i -Yo,, … Ghostriders In The Sky “. Dat door Jay doorgespeeld werd naar het publiek om mee te zingen.

Bijna anderhalf uur hebben we kunnen genieten van deze Amerikanen, … en een Corsicaanse, ..euh Siciliaanse gitarist, No lobsters, no gangsters en The Godfather zouden je wel eens kunnen doen vergissen . Zijn toetsen waren trefzekerder dan … kogels. Don Diego, … niet De La Vega, maar de hedendaagse Italiaanse Rock & Billy gitarist die ook zijn eigen trio heeft. The Don Diego Trio.

Church of Cash heeft in 2019  / 2020 the Midwest CMA Tribute Act gewonnen. Op de ceremonie speelden ze “ Ghostrider in the Sky “.

Wij in België, hadden de eer om een ongelooflijke Italiaanse gitarist te leren kennen. ( i.p.v. Jack Mansk ). En met dank aan Tony Wirth en Jonathan TeBeest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s