Razorreel, Flanders Film Festival – Brugge – afsluiter

Zaterdag 6 november 2021, de laatste dag van het Flanders Film Festival, met enkele gasten en de bekendmaking van de winnaars.

Zoals vorige keer gezegd was er op de laatste dag nog een verder eerbetoon aan Phil Tippett. Constant Hoogenbosch ( met wie ik de dag voordien een leuk gesprek had ) gaf om 15.30 een lezing.

Non stop-motion, de voorloper van de digitale animatie. En Phil’s go motion techniek die verbluffend was voor zijn tijd en nog steeds blijft verbazen. Constant bracht ons een inzicht van jaren van special effects toegepast in diverse films doorheen de de 20ste en 21ste eeuw. Nieuwe generaties, nieuwe technieken. Dit genre blijft groeien, en al denken we dat we alles al gezien hebben, toch blijven we steeds verwonderd wat er op het grote scherm komt. De lezing jammer genoeg gemist. Tevens ook de sublieme documentaire ” Mad Dreams and Monsters “. Maar later hierover iets meer.

Terwijl alles in orde gebracht werd voor de laatste Podcast van dit jaar kon men naast de bar een resem dvd’s, blue-rays, prullaria,… inkijken en kopen. Soms zelfs pareltjes, exclusieve uitgaven voor amper 3 euro. Niet enkel genres van ons festival maar ook unieke exemplaren van populaire films die amper te vinden zijn. Stipt om 19.15 startte de Podcast ‘ Moovies ‘, want net voor de afsluitingsfilm om 20.00 werden nog de winnaars bekendgemaakt van de Melies d’Argent, Young Blood en natuurlijk de publieksprijs.

Moovies Podcast met hun koe logo en ook gekend van hun filmkalender ( hadden enkele exemplaren mee om te verkopen, en aan een prijsje ) zijn ook al een paar jaar bezig. Filmbeleving staat hoog in het vaandel, drie tooghangers, die op zeer degelijke wijze films bespreken, maar vanavond op een stoel hadden het o.a. over ” The Right Stuff “. Een film die iedereen wel eens moet gezien hebben. Een zeer hoge score geven ze hem.

De CGI is wel ietwat minder, niet echt op punt, maar de film dateert al van 1983. Voor die tijd wel subliem. Deze film is voor zeer velen ook een inspiratie geweest. Zo ook voor ” Interstellar ” ( 2014 ), van Christopher Nolan. Hij toonde deze film op de eerste opnamedag zodat de crew wist waar ze aan begonnen. Het zal een onbetaalde eerste dag geweest zijn, lachten ze. Alles wat je in de ‘ Right Stuff ‘ ziet kan tegenwoordig.

Even later wijdden ze iets verder uit over ” Interstellar “. Ze hadden het ook nog over Matthew MacConaughey. Intussen was de foyer goed volgelopen voor de slotfilm. Enkele volgden nauwgezet de podcast anderen door snuisterden de dvd’s of babbelden over … geen idee. De drie podcast members deden rustig door, het stoorde hen niet want ze zaten in een eigen wereldje. We leerden ook een wisje datje. In ” The Right Stuff ” was er een gastrol weggelegd voor Chuck Yeager die in 1947 de geluidsbarrière doorbrak.

Tijd voor de prijsuitreiking, de drie filmfanaten bedankten de aanwezigen en wensten hen veel filmgenot met ” Lamb “.

Tijdens het wachten boven, nog even de trailers bekijkend die op de muur geprojecteerd werden. ‘ Mad Monsters, … moet ik zeker nog eens bekijken.

Ik had voordien zelfs geen idee welke creaturen Phil had gecreëerd. Zoals een foto van een figurine of dat min of meer zelfde mislukt beeld ( te veel glinster in glas ) van de Star Wars tentoonstelling te Brussel in 2008.

Tevens opgemerkt wat hij bedoelde met bewegingen, factors, factors tijdens de live streaming.

Nog even napraten in de filmzaal.

Jordy opende in de zaal met een bedanking aan alle steun van sponsors en de stad Brugge die het festival gesteund hadden. Hitste het publiek nog even op als een rasechte performer van een muziekband

om vervolgens over te gaan naar de bekendmaking van de winnaars. En straks zeggen we ook nog of er een volgende editie komt, enkele verwonderde uitlatingen in het publiek. Wat is dat ? Nog kort even iets over de app die de Covid Safe pas scande ( alles verliep vlekkeloos ).

De winnaars : De Melies d’ Argent ging naar ” Days of Labour “, … en wie weet wint onze inzending opnieuw het goud. Zoals onze vorige inzending ” Last Dance “. Een onverwachte winnaar gekozen door het publiek. Een unicum dit jaar, geen enkele film in de top drie dit jaar. Op drie ‘ Mad Dreams and Monsters ‘, een documentaire. De tweede plaats opnieuw een documentaire ‘ Sream, Queen! My Nightmare On Elm Street ‘ En de winnaar een lezing. Robin Broos’ lezing ‘ A Sci-Fi Soundtrack ‘.

De Young Blood trofee werd uitgereikt in bijzijn van de jury, Bart De Duytsche en Tim Geyssens. Elien Valcke was er jammer niet bij wegens hoog risico patiënt.

Hun opinie waarom ” First Date ” gewonnen had. De humor, de actie van deze komische USA film. De angst, de dialogen, the vibe. Kort gezegd,… nog overlegd tijdens het eten ?, een spaghetti ergens, … nee het was ergens in een bistro.

Restte nog tijd om alle medewerkers te bedanken, allen die zich 9 dagen vrijwillig hadden ingezet, … ook bedankt aan Raf, Thierry ( Jordy was tevreden dat hij zo niet zijn eerste interview moest afnemen in het frans ) Nick ( onze kok ), Guy, the cable man. Patrick, alle technische problemen kwamen weer op zijn schouders terecht. Natuurlijk, ook Jordy die weer op prima wijze de films aangekondigd had.

Bleef nog één iemand over, … Joke, zij werd in de bloemetjes gezet voor haar tiende jaar medewerking aan Razor Reel. Nadat ze het angstzweet van haar had afgezet kon er zelfs een kleine speech van af, dit onder groot applaus van allen in de zaal. Beneden in de foyer kon ze weer ietwat op har positieven komen nadat ze haar naam zo groot op het witte doek had gezien.

Er was nog een regisseur aanwezig die ik net voor weggaan opmerkte, Raf was er gezellig mee aan het babbelen.

Pierre Renverseau, kortfilm ” Zmiena “.

Volgend jaar een nieuwe editie, ..

en misschien nog enkele exemplaren over van deze elpee die te koop was ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s