The Return of the Comeback – Kamagurka en Her Seele – Brugge –

Sedert 1981 zijn Kamagurka en Herr Seele vrienden, … alles startte toen ze samen de strip ‘ Cowboy Henk ‘ uit de grond stampten. Peter tekende en Luc nam het scenario voor zijn rekening. Beide hadden ook een opleiding kunst achter de rug te Gent, Gentse Academie voor Schone Kunsten / K.A.S.K. Gent. Een pracht foto van beide dateert uit die periode, gefotografeerd door één van mijn leraars toen ik in Gent studeerde  ( ook aan dezelfde school ).

copyright Michiel Hendryckx – 1982

Rond ongeveer dezelfde tijd startten ze ook met hun absurde podium of tv shows.

Samen groeiden ze doorheen de jaren, Kamagurka debuteerde reeds op 16 jarige leeftijd in De Zeewacht, zijn studies heeft hij nooit afgemaakt. Maar via het Franse tijdschrift ‘ Hara-Kiri ‘ ( nu gekend als Charlie Hebdo ) die meerdere keren censuur opgelegd kreeg ontpopte hij zich in België en in Humo.  Herr Seele daar en tegen specialiseerde zich later nog in beeldhouwen, restauratie en muziek ( meer bepaald pianostemmen ). Twee Oostendse gekende figuren, maar tevens een helft Brugse connectie. Luc Zeebroeck heeft o.a. les gevolgd aan onze Brugse Kunstacademie en ontwierp de elpee hoezen ‘ Nooit meer Drinken ‘ en ‘ Kamiel in België  ‘ voor onze RVHG ( Raymond Van Het Groenewoud ).

Vanavond 3 november 2021 stonden beide na 16 jaar ( momenteel vergeten hoe de show heette ), nog eens samen op het podium in de Brugse Stadssschouwburg. ” The Return of the Comeback “ ( 15 januari 21 ), werd ook door Covid afgelast en verplaatst naar deze nieuwe datum. The Return of the Comeback van The Return of the Comeback kon na anderhalf jaar terug doorgaan, dit na een periode van bijna 18 maanden..

Het werd een surrealistische absurde vertoning, … twee schrijvers elk aan hun machine, een computer en een typmachine. Corresponderend met elkaar. Elk op hun moment in de schijnwerper,

afwisselend met een duister podium.

Het was tevens de voorbode naar een absurde show. De teksten die ze uitwisselend en de gedragingen aan hun schrijfmachine.

Een soort toneelstuk in elkaar stoppend. George

en Jack doen hun opwachting.

Jack verandert nog wel eens van naam ‘ Tennis ‘, Dennis in feite want hij kan de ‘ d ‘ nog niet schrijven. Hun namen rond hun nek. Gestopt met roken, we hebben daar nu een rookmachine voor. Oorvijgen opsturen naar de ontwikkelingslanden, .. een burn-out, zelfs niet in staat om dat streepje te zetten. Covid, PFOS, .. de kerk ( een puist met witte kop !!! ), … het werd lachen, de draak steken met oude en recente gegevens prachtig verweven in een doldwaze surrealistische sfeer. Uitgesponnen fratsen van de oude komieken ( cfr. de stomme films in het achterhoofd ). Met de deur, euh chabrame in huis vallen en de deur plat lopen. Lachen met opblaaspoppen, voetbal en de Var. De Var ligt wel in de Provence. Uit je rol vallen, … op diverse manieren. Die eindigen met een Rock ’ n Roll benenspel van Herr Seele à la John Cleese. Eindigend met Valentina en Helen. Soms ietwat cru, maar het grootste deel van de aanwezigen amuseerden zich te pletter. Als je hun tekeningen en hun humor kent weet je wat te verwachten.

Herr Seele zei na dit kort en krachtig toneelstuk, “ … niet getreurd, want we hebben  nog een hele resem sketches voor jullie in petto “.

Samen met het publiek, er was al enig tijd interactie, starten ze met enkel sublieme sketches. De ene al absurder dan de ander. Al enige dingen losgelaten in de tekst. Net als tijdens het toneelstuk kon je je afvragen of ze hun tekst af lazen, improviseerden omdat ze hun rol niet meer kenden, of was het slechts schijn.

Dit is dus ook één van de reden dat ze het perfectionisme van de komediant zo goed beheersen. Enig in onze contreien, misschien zelfs wereld wijd. Dus waarom, cfr. één van hun uitlatingen in de diverse interviews. “ Wij zouden geld moeten krijgen om niet gesubsidieerd te worden “.

De sketches stonden duidelijk op een groot houten plakkaat,

tussenin al de rommel ( zou je zeggen, maar elk ding had zijn functie ) die opgebouwd stond en het ganse podium bestreek …maar toch brachten ze het op een zodanige wijze om ons de sketch te laten raden.

Titels van de sketches ( je leest ze sowiezo op de foto ). Even een stilte en met Liturgische kerkmuziek werden we gestuwd naar een hoogtepunt van hun humor. Saint Fuck off toonde ons al wat we de laatste 40 minuten mochten verwachten. Heer Seele toonde zijn muzikale kwaliteiten op blokfluit, Kamagurka reageerde op zijn manier. We kregen een seks scene met een bar kruk !, ( geen probleem voor hem om zo schaars gekleed op het podium te staan, want hij had samen met … immers het naaktstrand te Bredene in 2001 geopend ). Weer op een absurde manier eindigend … met een  schaterlachend publiek. Parijs was volgens enkele mensen rondom ons ietwat te cru, … een simpele muzikant in het Bois de Boulogne. Ietwat geil, maar schitterend in beeld gebracht. Wie speelt vals of valt uit de toom van de panfluitgroep. Schitterende mimiek van Her Seele tijdens kwis. Knikken, triestig, lachend, … een auditie. En als zelfs de dokters lachen met je tanden moet het wel heel hilarisch zijn. We hadden het toch bijna allemaal geraden, de ballet scene uit Tsjaikovski’s  ‘ Het Zwanenmeer ‘. Hopelijk draait hij zich niet om in het graf. Chapeau Herr Seele. Een valse noot, …? tijdens de Los Trios sketch.

Surrealistische creativiteit met veel spel plezier op het podium gebracht in hun eigenste Cowboy Henk, Kamiel Kafka, Johnnywood, … absurdistische humor. En tevens enorm verheugd om weer voor bijna een volle zaal hun fratsen register te kunnen openen.

Anderhalf uur entertainment, die met een staande ovatie beloond werd, … een elleboog groet,

een selfie ( … sorry dit was tijdens de show ). Tijdens het opruimen van alle decor attributen werd Her Seele overvallen voor enkele handtekenigen, selfies en gesprekjes. Hij deed het met veel plezier, zelfs al zat hij liever al in de kleedkamer met zijn kompaan om uit te blazen na deze schitterende show.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s