Razorreel, Flanders Film Festival – Brugge – dag 4

Zondag 31 oktober 2021 opende het festival met de cult klassieker “ Back to the Future “ uit 1985,  om 10u00 , hopelijk had je de uursverandering in de gaten anders  miste je één uur van Marty McFly zijn capriolen met de DeLorean.

Enkele dagen voordien nog aangekondigd om je kinderen of zelfs kleinkinderen deze prachtig Sci-Fi te leren ontdekken. Er werd het festival een DeLorean aangeboden, maar het moet haalbaar zijn qua kostprijs, … niet dus, … of wegens andere praktische redenen. Het zou prachtig geweest zijn maar de film zelf is zeker de moeite en één maal gezien, bekijk je hem toch later nog eens.

Maar zondag stonden nog tal van heerlijk smulbare Halloween films op het programma, met ( o.a. een herneming in zaal 2 van “ Splinter “ die enkele jaren terug een groot succes was op dit festival, hier ietwat gemist qua film, te enthousiast, 2010 was ‘ Splintered van Simeon Halligan’, geen herneming maar andere splinters stonden die dag geprogrammeerd, namelijk ‘ Splinter ‘ – 2021 van David Bryant). Dus opletten in welke splinter je trapt. Het ene stukje hout is het andere niet.  Verder, … in de flyer stond “ The Innocents “ om 20.00 geprogrammeerd ietwat vreemd, want in de brochure werd er over een surprise gesproken ? Een ticket kopen voor een verrassings film, … soms kan dit de moeite zijn en soms kan je bedrogen uitkomen. Maar vanavond kwam je zeker niet bedrogen uit. Ikzelf heb dit meegemaakt in The Marquee te Londen. Een verrassings optreden, en toch een ticket die 4 pond duurder was. Die 4 pond was zeker de moeite … – Kiss Unmasked – … Zo ook de film, en welke wordt nog iets later in de tekst onthuld.

In de beginjaren van het festival, toen nog Razor Reel Fantastic Film Festival kon je Predator, een Star War Trooper, .. tegen het lijf lopen. Wel kostelijke uitgaven, dus een oproep voor deze Halloween dag om verkleed af te komen.

Onze medewerkers hadden alvast hun beste beentje voor gezet.

En amusement onder elkaar, concurrentie, elkaar aftroeven, concurreren, naar de keel grijpen ( figuurlijk ), …

er was amusement en de niet verklede toeschouwer of film fan genoot van deze Halloween avond.

Verschillende aanwezigen waren echt met hun favorieten, of een eigen versie, aanwezig. Tot zelfs een Corona proof kostuum.

Tevens was er om 19.15 een derde Podcast ‘ Kuleshov ‘ ( de tweede jammer genoeg wegens bepaalde redenen niet doorgegaan, spijtig want Jan Verheyen, onze peter ging er zijn opwachting in maken ). Hij houdt van het genre maar wanneer mogen we van hem eens een film verwachten die representatief is, .. dit qua opmerking van enkele aanwezigen.

Enkele fragmenten waarover de podcast deze avond ging ( uitgebreider, bekijk de video van Serge ).

Naast de vele films en opinies kwam onder meer Arthur C. Clarke ter sprake, de Britse Sci-Fi schrijver, bekend van zijn scenario voor de 1968 cultfilm “ 2001 – A Space Odyssey “. Even over het kortverhaal dat later uitgebreid werd. De muziek. Maar vandaag had deze podcast weer enkele uitdagingen.

Wie speelt het engste soundtrack nummer. De moderator liet weten dat er één toets gesneuveld was, niet verwonderlijk na talloze podcasts. Sven mocht zich hiervan de winnaar verklaren. Originele interpretatie, voor herhaling vatbaar geen idee, en … mogelijk nog een toets naar de knoppen.

Even later een nieuwe uitdaging, …de derde iets fysiekers, een hart, en een soort charade maar dan met een hart balancerend op hun hoofd.

Na o.a. ??? – Insevenoïd, Baby Club, Meteor Blitz Krieg, … over space Nazis . Cultfilms die moeilijk te vinden zijn, zelfs ik heb er niets van teruggevonden ( titel, jaar, ?? ). Maar je vraagt je soms af waar ze het al halen. Podcast mensen, een ras apart. Met hun soms favoriete franchises.

Op een bepaald ogenblik werd er teken gedaan dat in de zaal de film zou starten en tevens de bekendmaking van de winnaar van de ‘ Melies D’Argent ‘.

Iedereen op zijn plaats, welke film ?, … mysterie, … vreemde intro muziek, … en plots de zaal gehuld in het stikdonker. Geroezemoes, gehakkel, gesmoorde kreten, … zaklamp verlichting, een ophanging, een terechtstelling. Flitsen van personages, … en man meegetrokken, geboeid, in de duisternis… en met gesmoorde stem. Dit nadat hij de winnaar bekend had gemaakt van de ‘ Meliés D’Argent ‘. “ … en nu met rochelende stem, naar adem snakkend, gorgelend, … geniet van ” Halloween Kills “. ( geluk om ze te kunnen situeren in die aardedonkere zaal zodat jullie het beeld zien dat via flash lampen zichtbaar was voor enkele fracties ).

copyright IMDB

Met een opnieuw een schitterende Jaimie Lee Curtis.

Een leuke aankondiging, apart. Ere voor Jordy, Anthony en  …

En o ja, de winnaar was de Griekse regisseur Manolis Mavris met “ Brutalia, Days of Labour “.   Zijn gelaagdheid, metaforen en de sterke montage hadden de doorslag gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s