Razorreel, Flanders Film Festival – Brugge – ( opener)

Dag 1

Donderdag 28 oktober 2021, vond de opening plaats van de veertiende editie van RazorReel,  Flanders Film Festival. In 2020 hebben ze verstek moeten laten, ook voor hen was Covid een spelbreker. Een prachtig programma, een zeer mooi ontwerp qua affiche en diverse gasten, vielen allen in het water.

Maar vanavond om 19.30, een half uur voor de vertoning van de openings film van Patrick Ridremont  “ Le Calendrier “ waren al tal van bezoekers present.

Bezoekers van het eerste uur, groepjes vrienden die in de loop van de edities dit festival ontdekt hadden en ook veel nieuwe gezichten. Want Razorreel groeit en is momenteel ook buiten onze grenzen algemeen bekend. Dit ook door de aanwezigheid van talrijke gasten, regisseurs, producers, acteurs, actrices,… die het aangenaam vertoeven vinden hier in onze Brugse contreien.

Het was net alsof we dat ene jaar niet gemist hadden. De traditionele opening met receptie, het contact tussen de oude getrouwe filmfanaten. De projectie op een muur van diverse filmfragmenten, trailers die we in de loop van het festival konden zien. De bar, de rode felle spots die een aparte gloed uitstraalden op de gezichten van de aanwezigen. Vooral aan de inkom van de cinemazaal. En ook ietwat aan de bar.

Een nieuwe biersponsor, Duvel. Die enorm bijval kende. En natuurlijk die typische hapjes tijdens de receptie. Gekende hapjes, maar dit jaar toch met een kleine nieuwe toets. Want zelfs de organisatoren waren ze eerst aan het proeven.

Een verrassing, iedereen had al gelezen dat de regisseur ( P. Ridremont ) zijn film zou voorstellen,

maar hij had ook nog eens zijn hoofdrolspeelster Eugénie Derouand mee,

en was zelfs omringd van producers Jean-Yves Roubin en Alain Benguigui.

Geen Q&A, maar een redelijk uitgebreid interview voor aanvang van de film. Gegeven, een aparte kerstfilm, “ … a bad Christmas movie “ , zei Patrick. Een kalender, een adventskalender, in hout. Originele ( cfr. beeld uit film wegens rechten verwijderd, kinderkalender uit speelgoedcatalogus bol.com in de plaats )

…” Ich “ … met drie regels.

Na de film was het weer gezellig napraten tot laat in de avond, of nacht.

Een prima start voor deze editie. En tevens een nieuwe RRFFF trailer of hoe moet je het noemen.

Gagarin meets Razorreel. Zestig jaar geleden de ruimte in.

Voor aanvang van de film nam Jordy

de honneurs waar voor deze veertiende editie. “ … eindelijk we zijn terug …”. Om ons alvast goed in stemming te brengen gaf hij ons een kleine inkijk wat we nog mochten verwachten. “ En we hebben er dit jaar 2 festival dagen aan toegevoegd…, met maandag een kleine rust … Allerheiligen”.

( eer voor de Heiligen, of solidair met de oude pachters, de dag dat er geld in het laatje kwam, pachttermijnen moesten vernieuwd worden. Of volgens de Rooms katholieken een einde aan dat ketterse Keltisch feest te maken, Halloween werd zo Allerheiligennacht ). Tradities, en elk zijn opinie hierover. Dus op 31 oktober kunnen jullie allemaal verkleed komen om er authentiek Keltisch feest van te maken met de nodige horror ( ? ) vertoningen. Tegenwoordig met de ‘ Trick or treat slogan ‘. En de dag erna het brave zieltje uit te hangen, vol respect ).

Jordy vroeg aan de aanwezigen wie er kinders had en of er kinderen mee waren, …of zaten ze in de kelder.

Want “ … zondag kan je hen even laten meeleven met een grote klassieker, … een moment om hen deze SF film te leren kennen waarmee de meesten onder ons opgegroeid zijn – “ Back To The Future “. “ Maar vanavond hebben we de eer om jullie een Belgische première voor te stellen met de aanwezigheid van regisseur Patrick Ridremont en … hij bracht zijn hoofdrolspeelster Eugénie Derouand en producers Alain Benguigui en Jean-Yves Roubin mee “.

Thierry nam over om ze te interviewen, geen Q&A, ietwat te riskant in deze periode maar voor het grote doek veilig genoeg, We mogen een bad Christmas film verwachten, … gebaseerd op reële feiten ( ? ), wie zal het zeggen. Covid onderbrekingen , maar uiteindelijk hier op groot scherm en toch ongeveer op een juiste periode ( dat extra maandje laten we ter zake )

. En Eugénie vond het heerlijk om te acteren op een aparte manier, ook een soort respect naar rolstoelgebruikers, … Patrick zei ook nog dat het een “ … travaille d’equipe was …”. Tevens geen populaire film, een genre film die door het scenario toch enkele producers overtuigd had om er geld in te stoppen wat in België en Frankrijk niet zo evident is. Samen, de crew, groeiden we uit tot een soort familie. En  … de opnames starttten. Thierry verwees o.a. naar “ The Final Destination “, … was dit een vraag richting echt gebeurde feiten?

Patrick informeerde ons ook nog even dat de film niet zo duur uitgevallen was, … je moet inzicht hebben wat je wil, special effects, grote namen, dat zijn grote kosten. Dus doe je het anders. Demonstreerde  hierbij iets op het podium.

“ l’argent est à l’ecran …”. “ …  des tarifs convenable pour acteurs … , et pas de trop effects speciaux “.

Er was ook iets gebeurd met de hond, … “ Il est mort “, zei Patrick. Maar hoe en wat zullen we wel zien. No Animals were harmed !

Als laatste had hij het nog even over de eindscene die niet evident was, een dak in Brussel, tapijten en kunstsneeuw. Typische filmische problemen.

Thierry had ook nog zijn lievelingsvraag. De ultieme realisatie, om het even wat je wil verwezenlijken. Beide, Patrick en Eugénie waren sober : “ …n’importe quelle rôle, … “.

En voor Patrick was het ietwat patriotistisch. Vlaanderen.

Alain ( al meer dan 20 jaar producer voor diverse projecten ) en Jean-Yves ( bijna 15 jaar in de business ) volgden alles gezellig vanop de eerste rij.

“ Le Calendrier “, kan een mooie toekomst tegemoet gaan, en is geschikt voor iedereen. Zelfs zij die niet houden van horror of zelfs jongere kijkers.

Op het einde een daverend applaus van de aanwezigen, een mooie appreciatie voor weer een excellente opener van het festival.

Het was tijd voor de afterparty,

meer bepaald receptie, gezellige sfeermuziek, hapjes en sponsor Duvel te leren ontdekken. Dit bij het napraten over de film, even contact te zoeken met de cast, en afspreken voor volgende films.

Flanders Film Festival 2021 was gestart met een toch mooie opkomst in deze Coronatijden.

( enkele receptie beelden worden nog toegevoegd )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s