Ladies of the Seventies

Ladies of the fifties, sixties ( enkele foto’s passage Brugge 2017 )

and seventies, een band bestaande uit vier zangeressen met elk hun timbre. En een zeskoppige band die hen muzikaal bijstaat. Zijn ze een coverband, een tribute band, een balorkest ? Geen van deze kastjes past op Maria en haar kompanen. Ze hebben geen bandnaam, want ze zijn een hechte groep muzikanten en zangeressen die hun enthousiasme niet onder stoelen of banken schuiven. Ze nemen grote risico’s met hun songs van zeer gerenommeerde artiesten uit die jaren. En ze slagen er ook in dankzij de keuze qua leadzang en invulling. Niet te kritisch zijn als toeschouwer als je niet die bepaalde hoge tonen, fluisteringen, zuchten, … eigen aan die grote namen uit die iconische jaren mist. Deze groep vrienden weet wat ze aankunnen en ze gaan ervoor met enorme gedrevenheid. Je mag ze zeker neerzetten tussenin op festivals van tributebands, … een bepaalde setlist, een bepaald jaar. Het publiek zal hen zeker nog meer aanmoedigen, … en als het mag, en er plaats is wordt het ook je reinste dansfestijn. Welk genre ook. En zij hebben zelf een prachtige choreografie, dus … doe maar mee.

Normaal gezien stonden ze op het podium van de Brugse stadsschouwburg op 25 oktober 2020, vijftig jaar seventies. Pop, rock, country, … en natuurlijk de opkomst en glorieperiode van de disco die momenteel ook weer her en der de kop opsteekt. Iets anders, maar disco is niet klein te krijgen. Wel Covid, dus die vijftigjarige viering van de jaren 70’ van The ladies vond bijna één jaar later plaats, op zondag 24 oktober 2021, wel wegens omstandigheden zonder foyerbal na het optreden. Enkele toeschouwers misnoegd maar veiligheid voor alles.

Vol enthousiasme, eindelijk weer een bijna normale Nostalgie zondagmiddag, redelijk veel publiek, … zelfs enkele tot in het kiekenkot, en in stelling met de camera …

We werden echt verwend, meer dan 30 nummers, en enkele medleys bezorgden al de aanwezigen een aangename Nostalgie dag. Genieten, meezingend, neuriënd, … voetenwerk al zittend.

Het eerste deel, gekleed in bruine glitterjurk versierd met goud motieven, … net iets wat Gloria Gaynor zou dragen

. Na de pauze, olifantenpijpen, gekleurde boots en psychedelische kleuren.

Met “ We Are Family “ ( wat ze ook zijn ) van Sister Sledge uit 1979 werden we meegevoerd doorheen de genres ( een opbouw naar Disco ) en artiesten uit de zeventiger jaren. De nadruk lag op de vrouwelijke artiesten en ( groepen ), soms was er wel een origineel nummer dat gekend was van mannelijke artiesten, maar vele nummers werden later wel gecoverd door vrouwelijke artiesten. Zoek maar uit, een mooie uitdaging om even door die jaren zeventig te slalommen.

Velen zijn steeds benieuwd wat de set list was. Ik geef ze jullie, … en dit is zeker een opsteker om ergens een optreden van deze ladies mee te pikken. Met een sublieme choreografie.

En verschillende leadzang, ( enkele voorbeelden naast de nummers ).

We Are family – Sister Sledge

Fire – The Pointer Sisters

Street Life – Randy Crawford / Annique Janissen

I’m Every Woman – Chaka Khan / Elke Buyle

This Will Be My Everlasting Love – Nathalie Cole

Don’t Go Breaking My Heart – Kiki Dee en Elton John

Rose garden – Lynn Anderson

I Can’t Have You – Yvonne Elliman

Loving You – Fleetwood Mac

Woman in Love – Barbara Streisand / Maria Plessers

Killing Me Softly- Roberta Flack / Elise Tack

Yesterday Once More “ Every sha-la-la-la “ – The Carpenters

Een tripje door Europa : Tu T’En Va -Alain Barrière et Noëlle Cordier / E. B.

GiGi L’Amoroso – Dalida / E.T.

A Far L’Amore Comincia Tu – Raffaella Cara / alle

Ich Bin Wie Du – Marianne Rosenberg / M. P.

Dat heet dan gelukkig zijn en Dag vreemde man ( M. P. ) van Ann Christy

Oempalapapero – Marva

Ik Heb een heel Apart gevoel van Binnen – Corry Konings

Ding-A-Dong – Teach Inn

De Allereerste Keer – Rita Deneve

Eviva Espana – Samantha

Na de pauze, nieuwe kledij en een pracht opbouw richting Disco.

Car wash – Rose Royce / alle

Hopelessley Devoted To You / M.P.

You’re So Vain – Carly Simon / E. B.

Big Yellow Taxi – Joni Mitchell / A. B.

Chirpy Chirpy Cheep – Middle Of The Road / A. J. en E. B.

It’s So Easy -Donna Summer /

Black Is Black – Belle Epoque ( de disco deed zijn intrede tijdens Top Pop  gepresenteerd door Ad Visser, zoals ze zegden tussenin enkele nummers )

I Can Boogie – Baccara, luide een nieuwe medley in.

Country kan je niet omheen in de jaren zeventig en wie anders dan Dolly Parton gaf haar visitekaartje af met  “ Jolene “. / E. B.

Volgde nog: Reach Out For Me – Gloria Gaynor ( wel origineel Four Tops in 1966 ) / E. B.

Venus – Shocking Blue / E. B.

Hot Stuff – Donna Summer / M. P.

Intussen introduceerden de Ladies hun mannelijke niet te versmaden kompanen / muzikanten.

Met Labelle’s “ Lady Marmelade “ werden we opnieuw in die sfeervolle muziek van de seventies geworpen.

Bad Girls – Donna Summer / E. B.

Dirty Old Man – The Three Degrees / M. P.

Nutbush City Limits –Tina Turner / E. B., … toch even rocken tussendoor die disco klassiekers.

I Will Survive – Gloria Gaynor

Dit was het laatste nummer, … maar Maria zei, ” … als motivatie omdat jullie een mooie zonnige dag hebben gemist …”. Ook de organisatie ( cultuurcentrum Brugge ), belichting en techniek werden bedankt.

En eindigen deden ze met een schitterende medley en bedanking ” Thank You For The Music ” van Abba een mooi eerbetoon aan een groep die alle genres mixte en toch hun eigen sound hadden en nu na meer dan 40 jaar opnieuw de top tien in duiken met “ Don’t Shut Me Down “. De opvolger van “ Head Over Heels “, … Abba. ( Medley : Thank You…, Gimme Gimme Gimme, Voulez-Vous, Mamma Mia, Waterloo en Dancing Queen. ” Nog ééntje ?, … je moet het maar vragen… “, en met Kiki Dee’s nummer uit 1974 ” I’ve Got the Music In Me ” ( The Kiki Dee Band ) namen ze afscheid.

We kregen pop, rock en country met een heerlijke opbouw richting disco die de zeventiger jaren domineerden in tal van plaatsen en nu nog steeds velen op de dansvloer brengen. Een genre dat aanstekelijk werkt.

We mogen niet te hongerig zijn, elk heeft zijn favoriete idolen uit die tijd, in al die genres. Ik zelf zou nog graag iets Van Blondie “ Hanging On The Telephone “, of Joan Jett and The Blackhearts “I Love Rock & Roll “ gehoord hebben. Of “ Lucky Number “ van Lene Lovich. En waarom niet Siouxie and the Banshees met “ Hong Kong Garden “.

Ze hadden het gevraagd richting publiek, welk genre we nog niet gehoord hadden uit die sublieme muziek periode die de seventies waren, “ … punk, new wave, … “ werd op enkel plaatsen geroepen maar dit was er een beetje over. Dit is een reeks voor een wie weet ander Ladies band.

Elise, Annick, Elke en Maria hebben ons bijna twee uur vastgepind op onze stoel,

… we konden enkel mee swingen al zittend. Bandleider en arrangement nummers, Jan Kusseneers samen met keyboard Robin Boel, gitarist Dieter De Bruyn ( kreeg een solo met de ladies ), bassist Glenn Simons, drummer Paco De Prins  en saxofonist Dirk De  Schoemaker zorgden voor de voortreffelijke noten, snaartokkelingen en drumvariaties zodat hun Ladies al hun registers konden laten openbloeien.

Bepaald moment zegden ze dat de temperatuur iets steeg met die zwoele mannen achter hen. ( Was het Maria ? … )

Vier dames, vrouwennummers om het zo te zeggen, … of de covers indien het niet anders kon. Feminisme in de muziek, … ? Maar toch ook enkele mooie samenwerkingen zoals Elton en Kikki.

Nog enkele mooie uitlatingen van de zangeressen. Die jaren zeventig moet echt mooi geweest zijn. Dertig jaar geleden geboren maar toch gekend. Ben dan ook een hippy chick. Wat is er verdwenen in die jaren ’70 ? TV schotels ( excuseer, antennes – of was dit anders in Nederland ) ) verdwenen en maakten plaats voor de kabel. Nederlanders en misschien zelfs meer wij Belgen voor de TV, … TopPop met Ad Visser.

Wij allen, toeschouwers werden bedankt om op deze mooie zonnige dag ( buiten ) hier aanwezig te zijn om te genieten van onze show. Iedereen, tot licht, techniek, medewerkers, … werden bedankt om hen en ons een heerlijke nostalgie concert aan te bieden.

( nog een extra bedanking voor een koppel die stoelen met ons wisselden, …. onze tickets gekocht tijdens Covid periode, maar later mochten er meerdere toeschouwers in de zaal aanwezig zijn. Onze traditionele stoeltjes niet beschikbaar enkele maanden later wel en zij hebben geswitcht met ons, … ook dank van Maria naar jullie toe, zodat ze gewenste beelden hadden ).

Nog enkele sfeer beelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s