Der Klinke , Daverlo – Brugge –

Vrijdagavond 1 oktober 2021 daverde een donkere mythische sfeer in Daverlo. Uit de tijd ontsnapt, … of een nieuwe modernere revival. De New Wave sound is nog niet dood. Nu en dan staat er ergens een band op die niet moet onderdoen voor die glorietijden. Der Klinke is zo’n band,

…een energieke bende die met die heerlijke dansbare beats de zaal in een soort nostalgie omtovert.

Meer dan 10 jaar toeven ze reeds solo of tussen die groten uit vervlogen jaren op diverse podia en festivals. Oostends, Brugs of vice versa, … het doet er niet toe. West Vlaanderen mag trots zijn dat we een groep in ons midden hebben die deze sound opnieuw naar het publiek ( een jonger publiek – zonder de oudere garde te vergeten ) gebracht hebben.

Een betere kennismaking en beelden van die avond volgen, na deze eerste impressie.

Der Klinke, opgericht in 2009 door Geert Vandekerhof. … in zijn achtertuin. Feestjes met vrienden, verjaardagen, plaatjes draaien, … alles in dat tuinhuisje. Tot ze zelf besloten om een groepje op te richten. Iedereen was overigens welkom in dat tuinhuis dat meer en meer veranderde in een soort kleine jeugdclub. Geen bel, dus enkel ‘ de klinke  omlage doan doen en binnen goan ‘. De Klinke met een letter erbij groeide zo uit tot een New Waveband te Oostende. Een vuurdoop in De Vooruit te Gent lanceerde hen. En nu 12 jaar later mogen we ze toejuichen in Daverlo te Assebroek. Sinds die beginjaren met een enorme appreciatie voor Joy Division ( cfr. hun cover van de debuutelpee uit 1979 / Unkown Pleasures / “ She’s Lost Control “ ). Connecties met Red Zebra en Serge Feys ( Sam en Hazy die hem vervoegden en de Oostendse synth speler van Arno die “ the Facts of Live “ geremixt heeft ) zorgden voor grotere bekendheid en populariteit. Heidi Van Tiggelen ( die ook nog de synth verzorgde in de beginjaren ), de stuwende kracht in het begin niet te vergeten. Ook The Bollock Brothers, meer bepaald de manager Jock, of beter gezegd de leadzanger Jock Mc Donald heeft aan dit succes meegewerkt. Optredens her en der tot in Duitsland en Nederland.

Joy Division, Fad Gadget, Sisters Of Mercy, … in gedachte, voor zij die toen als jongeling deze platen grijs draaiden en zelfs nu nog steeds was het een soort nostalgie naar die periode. De sound wel iets moderner en volwassener geworden maar die beats kunnen het niet ontkennen. Intussen mag Der Klinke er een groot aantal jongere fans in hun rangen meerekenen.  Wat merkbaar was vrijdagavond in Daverlo. Er waren zelfs Britten aanwezig die liever dit meemaakten dan een optreden in Gent van je ne sais pas qui.

Een kleine 150 man genoot met volle teugen van een subliem concert in deze excellente zaal. Allen werden degelijk gecontroleerd op hun Covid Safe pas voor ze hun ticket konden laten inscannen.

Wordt Der Klinke even groot in hun genre zoals Red zebra ? Ze hebben alvast een nummer die net als “ Living In … “, de nodige beats, riffs en swung hebben, namelijk “ The Doll “ met een spielerei naar het nummer “ Psycho Killer “ van de Talking Heads. Wie weet, … !

Net zoals – Nothing But The Blues – programmeert  het Brugse Cultuurcentrum  nu – Nothing But The Dark -, een nieuw concept dat volgend jaar normaal zeker vervolgd zal worden. Zang, dans ,theater, kunst steeds op een andere manier heruitgevonden of gecombineerd.

Wie Der Klinke nog niet echt kent, zoek ze maar eens op. Het alom gekende W-Fest met een verzameling artiesten en groepen, een soort nostalgie van de New Wave iconen en nieuwere, jongere bands die deze sfeer terug laten herbeleven. Red Zebra, de Brugse Godfathers van de punk en het jongere New Wave/ Gothic Der Klinke mochten zich tussen al die grote namen een plaats op het podium toe eigenen.

Geert ( Chesko ),

Sarah ( Lollirot Deaddoll ),

Marco

en Sam

speelden Daverlo zowat plat. Er kwamen niet één of twee, maar zelfs zes bissen. Het zesde nummer mocht het aanwezige publiek zelf kiezen en dit werd unaniem toegeroepen, “ The Gathering Of Hopes “.

Geen idee waarom Chris de Neve ( Hazy ) er vanavond niet bij was, … maar we kregen zo een iets duistere sound die Sarah uit haar synth toverde, samen met het gitaarwerk en Chesko’s gothik stem.

Na een pracht van een tentoonstellingsfilm van Sylvie en een schitterende monoloog van Sam, … een derde voltreffer voor dit nieuw project. ( Geen verslag en beeld van S. Crutelle en S. Louwyck wegens er niet bij geweest zijn door bepaalde omstandigheden ).

Op de setlist van Der Klinke ook een nieuw nummer waarbij Miss Lollirot ( klinkt net als één der aka-namen van Les Truttes, … direct herkenbaar voor het publiek ). Tijdens “ The Swallow Shadow “ voerde ze een soort ballet uit, met zwarte doek, op de bonkende tonen van een stevig nummer die kan uitgroeien tot een klassieker in hun repertoire.

Nu en dan op het einde van het optreden kon Sam ( tevens een excellente tweede stem tijdens bepaalde nummers – waar ligt zijn timbre van deze duizendpoot ? ) zijn emoties niet de baas, het publiek nog meer opzwepend, hen uitnodigend tot meezingen, … ( die avond was er redelijk veel te doen her en der, dus het publiek werd bedankt om te kiezen voor Daverlo ), de sfeer zat er tijdens het concert enorm in en der Klinke zag het en apprecieerde het. Dus waarom niet nog een extra effort om een sublieme avond te bezorgen aan iedereen aanwezig. Een selfie, onvermijdelijk,

want op het einde van de set werd er luidkeels geroepen om meer, zelfs na een eigen keuze die al het zesde bis nummer was.

Brugge, nee Oostende, … of hoe je het beziet dit is een groep die buiten al hun andere verbintenissen nog hoge verwachtingen kan inlossen met hun genre muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s