TAZ – Alles in brand – Oostende

Vanavond 27 juli 2021 staat de O.666 nog één maal in brand. Arne Sierens en Co duikt met ons onder voor een klein anderhalf uur in de wereld van het brandweerkorps. Anekdotes, vieringen, oorlogsverhalen, lief en leed. Met de vertoning ” Alles in brand ” neemt hij het publiek mee in de leefwereld van een brandweerkazerne.

Het publiek ( toch een kleine 300 man op stoelen op de hoge tribune ), werd met momenten nauw betrokken met zijn eerste openlucht vertoning sinds hij iets meer dan een jaar geleden afscheid had genomen van Compagnie Cecilia.

Ietwat kleinschalig maar toch die typische regie kenmerkend aan hem. Een gezellig avondje vertier met enkele verassingen die nog her en der tot in oktober geprogrammeerd staat op diverse plaatsen.

Het publiek gisteren avond feliciteerde hen met een staand applaus, het was zelfs niet nodig dat Arne hen nog iets opjutte, net alsof hij een winnend doelpunt had gescoord in een finale.

Dit jaar weer enkele vertoningen op mijn agenda geplaatst van TAZ ( Theater aan zee ) te Oostende. Maandag 26 juli, afspraak aan een bekende locatie, O.666. Aan de oude visserskaaien waar de meeuwen het luidruchtigst zijn.

Tijdens het binnenkomen en het plaatsnemen op de tribune ( ordentelijk georganiseerd door de medewerkers ) klonken diverse nummers over de brandweer en vuur door de boxen. Ideaal sfeertje om ons in dat wereldje van de brandweermannen en vrouwen onder te dompelen. Voor zij die er acht op sloegen, enkele nummers : “ Meiden van de brandweer “ – K3, “ Speel niet met vuur “ – André Hazes, “ Wij zijn bij de brandweer “ – Samson & Gert, “ Vuur “ – Get Ready, “ Vlammetjes “ – Guido Belcanto, …

De 112de viering van een brandkazerne loopt niet zoals verwacht. De brandweerkapitein en zijn team zitten vast en zullen niet op tijd geraken voor de viering van de kazerne en een gepensioneerde brandweerman. Deze zijn cadeau wordt ook een vraagteken. Ligt in de auto die ergens vastzit.

Geen probleem, … onder elkaar leren we de aanwezigen kennen. Jeremy, een ex brandweerman, gekwetst geraakt, herstellend en opnieuw zijn aanvraag ingediend. Kapitein Willy Vanderstraeten, 37 jaar dienst en op pensioen. Randi, een stagiaire die de ambulance bestuurt. En Isabelle of Belle de ambulancierster. Zij is tevens de ex van Jeremy.

 Willy : Bij de brandweer moet je niet de held uithangen, Spiderman,en Batman zijn superhelden, hen nadoen is dom.

Willy nu en dan enkele vragen stellend over zijn cadeau, nee hij is zeker niet curieus. En het zou toch mooi zijn dat overhandigd te krijgen uit handen van een schone Italiaanse. Het publiek wordt hierbij betrokken.

We leren ook iets meer over de patrones van de zware beroepen, St Barbara. Is zeker geen patrones voor de ambtenaren, een sneer.

De brandweer of 112 staat tegenwoordig maar in voor 8 % als het om branden gaat. Wij zijn de oplossers wordt gezegd. Mensen naar het ziekenhuis brengen – taxiritjes zoals je zegt, peulschilletjes noemen we dit-, helpen met overstromingen, …,wespennesten verwijderen, koeien uit de sloot halen of katjes uit een boom.  Intussen moeten wij, de grote hoop vrijwilligers, rechtstaan en onze pols oefenen. Zou één van de oefeningen in de kazerne zijn.

Dat even later gevolgd wordt met het nummer “ Girl on fire “ van Alicia Keys. A- capella door hen gezongen..

Na tal van oorlogsverhalen uit hun carrière. Valt er een soort slogan. – Zot, zat, veel – allen samen, de zogezegde leuze van de brandweer.

Ook wordt nog eens het publiek aangesproken over de noodzaak van brandmelders, ze maken lawaai  ( niet zo erg als die meeuwen hier – gelach ) maar beschermen je. En de keuze van materiaal van je trap. … toch iemand uit het publiek maakt de juiste keuze. Geen beton, geen metaal, maar hout. Dat leeft, maakt lawaai, en als ze zwijgt is het gevaarlijk. Een wisje datje zegt Jeremy.

Tussenin nog een pracht song na een anekdote over een Tsjechische die ze gered hadden.

Intussen wacht Willy nog steeds op zijn cadeau.

Ook taal en communicatie is zeer belangrijk, in brand is niet gelijk aan koorts. Drama’s, zoals zelfmoordenaars, show verkopen, ten nadele van de hulpdiensten en toeristen. Elk heeft zijn ervaring hierover.

Willy wordt plots door zijn ( ex ) collega’s overvallen met een heel intieme vraag. “ Het ergste dat je in 37 jaar hebt meegemaakt ? “.  Chinees afhaaleten, een pintje, een brand,… opgeroepen worden en later vier witte kistjes zien. De vier zwarte plekken op zijn carrière.

Even heeft hij verpozing nodig, zittend op een stoel. De rest probeert hem op te beuren met een nummer en dansje.

Plots begint het te roken, Jeremy redt ons, … een voetbal hooligan stoorde de vertoning.

Het cadeau zal er wel niet meer komen, ook door enkele interne conflicten. Maar Randy en Jeremy vinden er toch nog iets op. Myriam – zeer Napolitaanse naam – ( gekozen door Willy uit het publiek ) overhandigt hem toch een geschenk. Een elleboogje en … toch een zoen,… we zijn allen tweemaal gevaccineerd ( !!?!! ).

Brand is soms meer dan brand, ook iets anders kan beginnen branden.

Applaus van het publiek, Arne Sierens vervoegt hen en jut het publiek nog iets meer op, net alsof hij het winnend doelpunt van een finale heeft gescoord. Dit op de tonen van “ Boom, boom,boom “, een nummer van The Vengaboys ( ? ). Op deze tonen verlaten wij ook rij na rij de tribune.

Een gezellige en amusante vertoning die duidelijk werd gesmaakt, en met enkele sappige dialecten. Een zwaar, delicaat onderwerp werd aangesneden over lief en leed maar werd gebracht op een rustige niet te aangrijpende wijze.

Jeremy : Stefaan de Winter ( Belgica, Home, Zwelgen, Marsman, … ) / Isabelle : Veerle Malschaert ( one man comedy shows, Flikken, Abattoir Fermé, …) / Randy : Mareille Labohm ( actrice, theatermaakster, model, … ) / Willy Vanderstraeten ; Willy Herremans ( commissaris Roger van de Buurtpolitie )

Jeremy en Arne helpen ons de tribune te verlaten … op afstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s