Brugge, één van de mooiste historische steden in België . Maar niet elk gebouw of monument is nog 100 % authentiek. Restauraties, verbouwingen,… hebben in de loop der jaren vele veranderingen gebracht aan het Middeleeuwse karakter van Brugge.
Ook is de stad rijk aan vele verhalen, anekdotes, legendes,… , één van deze betreft o.a. de deksteen in de Jeruzalemkapel. ( cfr. Marc Willems ). Een graflegende, een kopie van de Heilige grafkerk in Jeruzalem. Stenen werden op hun plaats gelegd en stenen braken, identiek zoals deze in Jeruzalem.

Deze kapel (kerk ) daterend van de 15° eeuw ( aanvang gestart rond 1428 ) is momenteel één van de oudste gebouwen in Brugge die nog steeds de authenticiteit uitstraalt van weleer.

Vooral door de prachtige tombe ( een monument gehouwen uit Doornikse steen, de laatste rustplaats van Anselm Adornes en zijn vrouw Margaretha van der Banck ) het enigste vrijstaand en bewaard graf uit de vijftiende eeuw . Dit voornamelijk ook omdat het nog steeds in handen is van de familie. Momenteel Graaf Maximilien en Gravin Veronique de Limburg Stirum, de zeventiende generatie.

Geen Adornes meer, de lijn werd langs vrouwelijke kant doorgegeven ( Adornes – de Draeck – de Limburg Stirum ), maar het domein wordt nog steeds vol energie ( familie, geloof en kennis ) beheerd door de familie. Residerend in Brussel en nu en dan in het herenhuis op het domein. Dit domein opende pas in 2014 de deuren voor het publiek.
Pas rond september 2022 zal dit kunstwerk opnieuw in al zijn glorie te bezichtigen zijn. Een huzarenstukje die grotendeels door eigen middelen bekostigd wordt. Ondertussen wordt er een wel een 3D replica geplaatst en diverse kunstenaars stellen tot dan tentoon. ( Ook Adornes zelf was een kunstliefhebber )
Tegenwoordig werden er al diverse kunsttentoonstellingen georganiseerd. Ook nu ( zie site Jeruzalemkapel ) nadat de tombe de kapel verlaat na 538 jaar. Degelijke restauratie drong zich op, dit na enkele kleine restauraties ter plaatse. De tombe werd ontmanteld, ingepakt en verhuist op 27 april naar een klimaatkamer in Antwerpen. De ingepakte delen worden vandaag dinsdag 27 april verwijderd uit de kapel , veel ruimte is er niet .


Restauraties voor hen die geïnteresseerd zijn: zie architectenbureau Dugardyn, sinds 1976. De tombe werd ooit in 1980 ( voor een restauratie ) geopend om meer inzicht te krijgen. Bij de huidige ontmanteling vielen er diverse facetten op die nu na de ontmanteling nog duidelijker zullen worden. Een degelijke herstelling kan nu ook gebeuren aan het grafgedeelte.
De Jeruzalemkapel ligt ietwat buiten het centrum van Brugge, niet ver van het Volkskundig museum. Een bezoek is zeker aangeraden om zo nog meer van het Middeleeuwse Brugge te leren ontdekken.
Want enkele familieleden van de Adornes waren onder meer burgemeesters van Brugge.
Wil je nog meer weten over deze familie die meer dan 500 jaar Brugse geschiedenis geschreven heeft ( denk ook maar aan de steekspelen van de Witte Beer ) en die prachtige tombe, check de website van : Adornesdomein & Jeruzalemkapel. Waar je alles terugvind qua restauratie en de familiegeschiedenis.


Anselm Adornes werd jammerlijk vermoord op 59 jarige leeftijd in Schotland ( op het domein ook een Scottish Lounge ), zijn beenderen werden daar begraven, maar zijn hart rust in de Jeruzalemkapel. Samen met het stoffelijk overschot van zijn eerder gestorven echtgenote. Het metalen kistje aan zijn voeten bevat zijn hartresten, ( en o.a. enkele munten, die verwaarloosbaar zijn qua tentoonstelling ).

Nog enkele sfeerbeelden waarom het de moeite is om dit kleinood in Brugge een bezoekje te brengen.