Wat de bomen weten – Brugge –

Dinsdag 27 oktober 2020 om 20.00 uur stond de productie van Lod & Cie Artara “ Wat de bomen weten “ op de planken van de Brugse Magdalenazaal.

Een aparte voorstelling, ook omdat iedereen een koptelefoon kreeg om het stuk te kunnen volgen. Zonder zouden we iets missen.

Scene beelden, een soort verzameling van de mensen die er woonden, er werkten, hoe je je als kind in die omgeving woonde en gedroeg. Opgepast van het bos, de bomen, de aanrakingen. Alles was besmettelijk. De bomen waren stille getuigen van wat er aan de hand was.

copyright Hubertamiel.com

 Hoe de opkuisers aftakelden ( het hoesten, de kledij , de vis in de pan, … allemaal tekens van wat die mensen daar in Majak ervaarden ). Schitterend vertolkt door een sublieme Josse de Pauw, ( toneel ja, maar dan toch zeer realistisch ingrijpend gebracht, in een documentaire vorm ) en dit in een soort apocalytisch decor ( een soort barak, een keukentje, een eettafel, een miniem salon en … een onderdeel van de kerncentrale met al zijn knoppen, wijzers en bedieningspanelen ).

@hubertamiel.com

 En met de schitterende muziek van Dominique Pauwels die je met momenten de haren op je armen deden oprijzen net alsof je er zelf was. Dit samen met de geprojecteerde zwart wit beelden die de betrokken mensen van dit kernafval schandaal aan het woord lieten. Afwisselend met close up beelden van Josse hierin geïntegreerd deden ons denken aan de beklijvende bekroonde serie “ Chernobyl “ van 2019 en de voorafgaande docu met Jan Balliauw.

Voor velen was dit ongekend grondgebied, … maar hoe dieper we de materie indoken met luttele opmerkingen, gedragingen van het hoofdpersonage hoe ingrijpender deze onbekende realiteit voor velen ons deden gruwelen, angst aanjagen. Hoe veilig zijn we nog op onze eigen planeet, … in ons eigen land. Wat wordt ons nog verzwegen vanuit regeringen, … dit voorval uit eind de jaren ‘50 zorgt nog steeds voor slachtoffers. En we moeten de mensen danken die momenteel nog steeds opkomen voor deze in de doofpot gestoken feiten en de talloze gevolgen die ze nog steeds veroorzaakt.

De narede op het einde van het stuk van een speciale toeschouwer …, die een zekere ooggetuige was van het voorval in Majak deed ons wel even paniek aanjagen, … de erfenis van vadertje staat Jozef Stalin.

Die nog steeds vele slachtoffers maakt en nucleair besmettelijk is.

Wie meer wil weten, hier enkele linken :

Majak – Wikipedia

DE KINDEREN VAN MAJAK | Trouw 

Zij ( met de kinderen, Louise Raout, Suzan Magry en Stanley Dupic-Janssens ) moet in beeld gezet worden voor haar inzet om te strijden dag in dag uit tegen dit onrecht , Josse en Dominique ietwat in de schaduw maar daarom niet minder belangrijk.

@hubertamiel.com

Dit was momenteel ook de laatste vertoning van de Brugse Stadsschouwburg want even voor  dien rond 18.00 op tv werden we ingelicht door een extra nieuwsbericht i.v.m. strengere maatregelen voor onbepaalde duur. De cultuur werd opnieuw slachtoffer door dat Covid -19 virus. Een soort kanker die onzichtbaar velen treft, … het stuk vanavond stond er zeer dichtbij.

” Nadezhda ” ( hoop )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s