Black, Yellow, Red Zebra / Willy Organ – Brugge –

Zanger, frontman. Journalist, schrijver. Dj., een veertigjarig stuk vinyl. Niet op zijn tong gevallen en altijd te vinden voor krasse uitspraken. Niet verwonderlijk dat hij zijn naam in 2019  mocht geven voor het Pleintje ( St. Jacobsstraat 8 Brugge ). Het beloofde een apart cultureel jaar te worden voor hem. Platen voorstellen en draaien in de kelder, een kunstige bewerking afleveren van een bestaande platenhoes of een geheel nieuw ontwerp, … maar enige tijd nadat iedereen volop bezig was met een hoesontwerp dook ook Coronavirus ( niet de strijdwagen uit de Asterix strip ), maar Covid-19 België binnen. Geen tentoonstelling van kunstige hoezen. Ook het optreden met de befaamde Brassers ( en Alk-A-Line ) werd verschoven naar december. Maar Peter kennend bleef hij niet stilzitten en besloot om diverse locaties aan te doen, met een akoestische set, Red Zebra Mini.

Op onze Nationale Feestdag was het zover. Black, Yellow Red Zebra. Peter, Sam en Chris, wie geel, zwart of rood is moet je zelf maar uitmaken. In een Corona proof omgeving konden we van een heerlijke set genieten. Na nog enkele bis nummers werd het podium vrijgemaakt voor Willy Organ.

Een concert zittend met afstand, en ook de bubbels ( zelfs letterlijke ), want indien honger of dorst, je moest het zelf meebrengen. Geen bar, te moeilijk en onverantwoord, tevens een steun aan plaatselijke horeca.

Mondmasker aan bij het binnenkomen tot op je plaats, handen voor en na verlaten van het terrein insmeren met ontsmettings gel. De stoelen aanraken was erop zitten want ze waren ontsmet, dus niet vlug verkruipen naar een ander plaatsje. Sommigen hadden wel vragen. Wat met die containerbakken die door allerhande handen aangeraakt werden om er hun afval in te gooien? Aan de ingang toch enkele die zonder masker wilden aanschuiven, vergeten , niet aan gedacht. Er werd nochtans vooraf genoeg info gegeven. Geen naam noteren aan de ticketcontrole ? Iemand had gehoord dat er een persoon niet kon en het ticket dan maar doorgegeven had. Hopelijk gebeurt dit niet al teveel, want anders voelen velen zich niet veilig. Hier en daar werden de mondmaskers het gehele optreden aangehouden, zelfs al was dit niet verplicht.

Normaal gezien een verslag zonder foto’s, geen toestemming, er was een huisfotograaf. Maar vanop je stoel om het even waar ? Geen info hier meer over ontvangen, wat te doen ?, en Zebra, geel, zwart of rood zei : “… breng maar mee … “. Op diverse plaatsen werden fototoestellen bovengehaald om beelden te nemen, dus toch enkele beelden vanop de stoel over de koppen en tussenin de koppen.

Nadat iedereen neerzat werd de Belgische vlag aangekondigd. IMG_0031 Openen deden ze met “ Polar Club “. Peter Slabbynck informeerde ons dat ze juist vele optredens gepland stonden in o.a. Andorra, Lichtenstein, Vaticaanstad,… en tal van clubs in Europa. Dit kon nu echter niet doorgaan. Dus spelen we maar hier onze grootste hits.

Hij had een vergiet mee, een nieuw attribuut, passend in deze tijd, want je weet nooit hoever het speeksel vliegt. IMG_0035 “ Kan wel gereinigd worden zeker ? “. Een korte set vandaag dus, nog Living Room en t’is gedaan,( hahahah ).  “ Paradise Lost “ volgde. Na “ The Ultimate Stranger “ stelde hij zijn kompanen voor, dit is Sam en die daar is Hazy, je ziet dat ze niet naar dezelfde kapper gaan. Tevens fier op zijn broek, een Dries Noten ontwerp.IMG_0103 En goedkoop, slechts 1 euro in de kringloop van Veurne, dus allen daarheen. Een nummer dat ze niet zoveel meer speelden  stond zelfs in ‘ De Afrekening ‘ van Studio Brussel. “ Don’t Put Your Head in a Bucket “, 1 ste week op 29, 2 de week op 30, lachend, …maar nu versta ik wel waarom we daarin stonden. “ John Wayne “ werd ook weer op zijn eigenste zelf ingeleid. De cowboyacteur, die in tal van oorlogsfilms speelde maar nooit zelf in het leger had gezeten.

De onvermijdelijke tribute kregen we ook, “ Winning “ van The Sound. Red Zebra’s frontman was enorm beïnvloed door Adrian Borland ( en ook Johnny Rotten, ja ze noemen mij soms de Brugse J. Rotten, die tanden hé ,…). “ Beiroet By Night “, ik heb er nooit een kop aan gekregen dat ze dat nummer op sommige lijnvluchten draaiden. Zijn connectie met Michaël Caine en H. Niels. Sindsdien was zijn leven nooit meer hetzelfde. Een single met een A, B en C kant. “ I Can’t Live In A Living Room “, talrijke anekdotes. De rookmachine, ergens op een optreden stond er een barbecue naast het podium, de beste rookmachine ooit en nog worsten ook. Rook en worsten, iets om door te spelen aan Scheuremans , kunnen er nog aan verdienen. “ Falling Apart “, “ Shadows Of Doubt “, … plots deden ze allen mondmaskers aan.

“ The Art Of Conversation “, … geen duct tape, … het was zijn eerste keer , moest nog eens uitzoeken hoe je dat aan moest, “ … ben net als Trump “. Tussenin nog enkele vlugge wc instructies. “ Spit On The City “, kreeg weer een ongelooflijke intro mee. Mc Donalds, Het Simon Stevin plein en een clip die opgenomen werd. Met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol, … en een zwerver, die kwam niet af, … nog even wachten. Uiteindelijk zagen we een verfomfaaide kerel in een aftands jasje afkomen, daar is hij toch. En Maaike die riep : “ …d’as mien man …”. De set zat erop, geel zwart en rood verlieten het podium.

IMG_0144

Onvermijdelijk terug geroepen voor enkele bisnummers. Even nog iets over zijn Kung Fu tshirt, … The Rubettes,… die stok, hangt er een sjakos aan ?, ideaal voor pickpockets. En nog eens een verwittiging voor dat toilet bezoek.

Prachtige akoestische versies van “ Holidays In The Sun ( cover Sex Pistols ), “ Innocent People “, Living Room al 40 jaar de A kant, vraag het me nog steeds af. “ Neen, niet uit de jaren ’40, en ja ik hoor hier alles zelfs dat klikje van je bierblikje. Ze speelden ook nog het meest Belgisch nummer aller tijden, een mengeling van Vlaams en Frans. “ Vandaag immers een speciale dag, het zal maar een stuk zijn want ik ken de volledige tekst niet “. “ Rendez- Vous “, … “ ik wil jullie wel niet naar huis sturen met dat nummer in jullie kop, … zo aanstekelijk “. “ We eindigen met de Joy Division cover ‘ Transmission ‘ “.

“ …dance, dance , dance op het einde, … maar zeker niet dansen op het einde, ‘k wil niet de nacht doorbrengen in een Brugse cel “. Tijdens “ Transmission “ plots weer Rendez- Vous, … “ ja je kunt het er overal in stoppen “. “ … dance, dance, dance to he radio …”. Een schitterend subliem optreden, bas en gitaar spel en drie stemmen. Ook akoestisch staat Red Zebra er,  het spelplezier is duidelijk te merken, de muzikale interactie tussen rood , geel en zwart. IMG_0151 Zelfs al gauw je geen rekening met de vele maanden die ze niet op een podium konden staan. Voor herhaling vatbaar, maar dan in normale omstandigheden. Punk en New Wave lenen zich enorm goed akoestisch, maar dat wisten we al van The Stranglers met hun show in de Brugse Stadsschouwberg enkele jaren geleden.

“ En nu nor de merchant, momenteel zie je nog wa je kopt “.

Na een kleine pauze was het podium na de aankondiging voor Willy Organ, sinds enige tijd uitgegroeid bij de jongeren als een cultheld. Vanavond echter geen verklede mensen, … en ook de jonge garde niet echt aanwezig. Marginale kitsch zoals er over hem geschreven is was zeer toepasselijk. Hier en daar werd er lustig meegezongen en geroepen. Maar het merendeel droop hier en daar toch stilletjes af. En eerlijk, ik ook. “

“ Communiceer ginder via de boxen of roep je het af  ?“, … “ afroepen, mag da ? “. Een minieme soundcheck, vier noten drie woorden, korter kon niet. “ d’As in orde “.

“ Goeienavond Blankenberge “.

Een beetje hocus pocus met de armen, bezweringen als een fakir. “ Ik Ga Nooit Meer Naar Huis “,

na een halve minuut van het tweede nummer, ik wel naar huis, “ …sorry Willy … “. Elk zijn genre.

Het eerste concert in Coronatijd zat erop. Het is wennen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s