Corona in Brugge, zeg maar Bruges La Morte.

Paniek in China kort voor het jaar van de Rat ( 25/01/2020 ), de traditionele familiebezoeken en vieringen. Eind december in de miljoenenstad Wuhan klachten van mensen met longontsteking met onbekende oorzaak. Niet veel later werden quarantaine maatregelen genomen. Corona was een feit. Een immense verspreiding en land na land over de ganse wereld werd geïnfecteerd.

Wij dachten eerst, ver van huis, maar het kwam dichter en dichter en op 3 februari 2020 bleek één Belg van de negen gerepatrieerde landgenoten positief te testen. Niets aan de hand, ons leven ging verder, sociaal contact met familie, naar een sportmanifestatie, naar de film, naar een toneelvoorstelling, op café. Tot die bewuste dag, een tweede besmetting op 29 Februari. Hij kwam uit Frankrijk, China – Frankrijk ?

Maatregelen werden genomen in België vanaf 3 Maart, geen schoolreizen meer naar Italië. Amper een week later grotere maatregelen die vele mensen zouden treffen. Vooral horeca, sportieve en culturele evenementen werden het slachtoffer.

Dinsdag 17 Maart een nog grotere verstrenging. Ons sociaal leven speelt zich nu enkel nog af thuis, onder één dak. En voorlopig tot 3 April. Maar iedereen leest, hoort en ziet dat er nog meer aankomt. Want, dit jaar geen Eurosong, geen EK, geen O.S ( dit wordt nog vervolgd ), … Jaarlijkse grote evenementen worden afgelast of indien mogelijk naar een ander datum verschoven. De Ronde Van Vlaanderen, Tomorrowland, Glastonbury ( 50 jaar bestaan ),… allen na datum van 3 April ! Het is te gevaarlijk, geen risico’s mogen worden genomen, want deze pandemie moet ingedijkt worden op alle mogelijke manieren.

Wat gebeurt er in Brugge tn_IMG_9404 met de RedRockRally, de Heilige Bloedprocessie, 11 Juli viering, Cactusfestival, Klinkende kroegen, Taptoe, Wacko, …. En onze twee voetbalploegen van ’t Stad. Niemand weet het exact, we horen het wel.

Samen moeten we sterk staan, onszelf zo veel mogelijk in quarantaine houden , een anderhalve meter afstand nemen van geliefden. Tot zelfs kilometers, dan is het zeer aangenaam om eens te bellen, een berichtje te sturen, scherm contact via sociale media, zelfs een kaartje sturen zijn één van de vele opties.

Maar we moeten ook een grote bedanking hebben voor vele mensen die in deze moeilijke tijden ons opvangen en verzorgen indien we symptomen vertonen,

… alle hulpverleners. En zij die we soms vergeten die ook instaan voor onze noden en behoeften, zoals wc dames en heren

die publieke sanitair openhouden. Vuilnisophalers, post en pakjesbezorgers, delivery koeriers en vele zelfstandigen ( voedselketens voor mens en dier, medicijnen in apotheken en krantenwinkels

), en andere elimentaire zaken die ons leven in stand houden, zelfs al zitten we in een, noem het maar een lock down.

Dit is ook al enkele dagen te merken in Brugge, bootjes lagen al stil in de Reitjes, de koetsen rijden tn_IMG_9398 sinds enige dagen ook niet meer.

Gisteren vrijdag werd er zelfs opgeroepen om een witte doek uit te hangen

, of een appreciërende tekening aan de ruit te plakken en rond twaalf uur te applaudisseren voor al onze hulpverleners.

In de ochtend om 08.45 uur werd op verschillende radiozenders op Europees vlak het nummer van Gerry and The Pacemakers ‘ You’ll Never Walk Alone ‘ gedraaid. Hoelang dit nog zal duren hangt volledig van ons af, volg de regels en doe geen onnodige verplaatsingen of interne feestjes. Want het zijn wij en enkel wij die het normale leven weer kunnen doen opbloeien.

De hand schudden, die dikke knuffel, tn_IMG_9396 die zoen, Vormer of Peeters 2020-03-21_145133 zien scoren, een zanger, een zangeres een groep daverend of denderend mee te maken in Daverlo, een toneelvoorstelling van een theatercompagnie te bekijken in de Brugse Stadsschouwburg, genieten van een klassieke recital in het Concertgebouw. Een pint drinken, een hamburger eten, een intiem diner in een restaurant, de ring aan je geliefde haar vingers kunnen schuiven en vieren in de feestzaal met je geliefden. Je grootouders omhelzen, is het nu bij hen thuis of in het rusthuis. In de hoek staan of met straf thuiskomen van school. Languit liggend etend, rond het stationsgebouw en je vuiligheid weer gezellig rond te kunnen laten slingeren. Een impressie van die vrijdag met de oproep om al de mensen die voor ons zorgen te bedanken. En hoe Brugge er op dit moment uit ziet. Onze zwanen, ook erfgoed van Brugge kunnen nu wel veilig en zonder zorgen hun nest maken en ongestoord hun toekomstige kroost uitbroeden.

Voor sommigen bieden de kerken die hun deuren openzetten

ook soelaas.


Werken die gestart waren gaan door op een veilige manier.

Dus nogmaals een oproep, hoe vlugger we dit de kop kunnen indrukken hoe vlugger het leven dat we kenden weer kan openbloeien. Cultuurhuizen weer kunnen openen, theatergroepen weer kunnen optreden, jullie ‘ Thuis ‘ en ‘ Familie ‘ weer op het scherm kunnen komen. Muzikanten weer kunnen optreden. Want enige tijd geleden had Jambon al gesnoeid in de cultuur, en nu met Corona hangen velen aan een zijden draadje. En ook voor sporters die nog een laatste maal wilden pieken voor hun afscheid op een groot evenement kan dit een jammerlijk afscheid zijn.
O,ja … hamster niet ! Er is genoeg ! Denk eens aan al de mensen die ons op tal van vlakken verzorgen, al die uren. Zij gaan ook op een bepaald moment huiswaarts en moeten eten en naar het toilet gaan !!!!!!!

Maar zelfs in deze tijden, is het nu oorlog of pandemie. Cartoonisten en anderen hebben steeds iets gepubliceerd om iets aan de kaak te stellen of om een vleugje humor te brengen in moeilijke tijden. Zak, Marec, Kim

of anderen op gebied van cultuur en sport

( beelden copyright Rv en cartoonisten ).

Hamsteren van wc papier ?, zo deden onze grootouders het.

( HLN, De Morgen , De Standaard, Het Nieuwsblad, … in deze tijden laat de mensen die geen abonnement hebben voor +  alles laten lezen, help op julie manier voor deze periode, velen zullen jullie dankbaar zijn ! )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s