Compagnie Cecilia ‘ Locke ‘ – Oostende –

Compagnie Cecilia hun bewerking van de film ‘ Locke ‘

MV5BYmZjOTU3MzctZmRhYy00NjllLWFiNDctNzE0MDBjNTVhMzUwXkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

copyright produktie film Locke

lokte een volle zaal en na een beklijvende autorit van anderhalf uur was het niet verwonderlijk dat de toeschouwers hen meerdere keren in De Grote Post te Oostende onder een daverend applaus bedankten. tn_IMG_7282bis

Hoe ga je te werk om dit op scene te brengen, …een stoel, enkele camera’s en een scherm. En twee klasbakken van acteurs, meer heb je niet nodig. tn_IMG_7311 Het grootste verschil met de film is de muziekscore, een liveband ( net alsof het een concert is ) die hier de emoties nog meer doet oplaaien met luide drums en snerpende riffs die door merg en been gaan. Er werden dan ook oordopjes uitgedeeld. Eén acteur, en diverse ( telefonische ) stemmen worden op een originele manier neergezet op het podium. Koen en Tom beide in grijs pak en rooie pull gooiden kop of munt. Wie speelt Ivan Locke en wie verzorgt al de nevenstemmen die ons onderdompelen in het leven van Ivan tijdens die autorit naar Nederland die zijn ganse leven op kop zet ?

locke, yahya terryn

copyright K.v.d. Elst

Beton, een constructie manager, eerlijk, openhartig en een ziel voor zijn werk, wordt geconfronteerd met een onverwachte uitdaging. Niet aanwezig zijn op zijn grootste project in negen jaar en plichtsbewust zijn verantwoordelijkheid nemen elders. Een strever die altijd alles tot in de puntjes regelt moet kiezen tussen twee cruciale gebeurtenissen in zijn leven die beide de nodige gevolgen zullen hebben.

Tweestrijd en het starten van de auto, de kleur op Ivans ( Koen De Graeve ) gezicht die we op de scherm projectie zien en het plaatsen van dat zwart autootje die hij voor de vertoning liet zien. Minuscuul, maar zoveel zeggend. Wat te doen ? Nu vertrek ik. Tussenin nog tal van finesses : … wilde niet hetzelfde doen als zijn vader : “… ik had kunnen zwijgen … “, een stille mijmering die uit zijn mond kwam. De stemmen schitterend vertolkt door Tom. De pet van Roel, Katrine in een hoekje zittend, Jelle met zijn voetbal, en een schitterend Indisch tafereeltje vanuit het kabinet.

Ere ook aan de muzikanten, “ … geef van jetje … “, of zoiets zei Tom. Johannes Verschaeve van The Van Jets. Frederik Heuvinck ( drummer A Brand, leadzanger Tom Vermeir ), Ben Brunin ( Isolde Lasoen ) en Luk Vermeir ( Isolde Lasoen ). tn_IMG_7289

 

Foto’s voorstelling

aan de hand van Kurt Van der Elst.

Beide acteurs kwamen op in identieke pakken, … “ … dit is de avond van Ivan Locke “, werd er gezegd. “ Iedere vertoning beslissen we wie hem speelt, .. en dit met kop of munt “. De munt werd opgeworpen. “ Kop “, zei Tom. Nog even laten blazen op die hand door iemand vooraan in het publiek. “ … ik ben het “, zei Koen. Ze namen hun plaatsen in. Koen in grijs pak en Tom achteraan in wit onderlijf. Loeiharde muziek, rook en allen gehuld in een dreigende duisternis voor een rit vol suspense. De gesprekken gevoerd in zijn auto, twee belangrijke telefoons, de werf in België en de communicatie met Rotterdam en niet te vergeten het thuisfront. Beslissingen worden genomen, … huilbuien, gooien met borden en onbegrip thuis. Stresserende verwikkelingen op de werf en met het kabinet. Uitlatingen zoals : “ …vo de Brexit, vo de Brexit, … “ en “ … Overal, Overal, … “ ( Tom intussen op een fluit spelend ), zorgen voor de nodige spanning. Over rooie wijn en fundamenten worden vol stem emotie en dito muziek geaccentueerd, met o.a. een uitgelaten en toch subtiele drum solo die alle frustraties en emoties blootlegde. Luchtig, humoristisch wordt de intense spanning even afgezwakt.
Apart, sturend met de microstandaard maar toch pratend in een micro i.p.v. gsm. Het stoort niet, de emotie op het gezicht zegt genoeg.
Welke versie je ook ziet, je zou zo een nieuw ticket aankopen voor die andere kop of munt. Steven Knight, de regisseur van de film, of Yahya Terryn, regisseur van dit stuk houden beide de toeschouwer gekluisterd op hun stoel.
Nog enkele beelden van beide acteurs als Ivan.

( copyright Kurt Van der Elst )

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s