Jacques en zijn Meester – De Valk – Brugge

Wie ‘ 8 Vrouwen ‘ verleden jaar heeft gezien mag zich opnieuw verwachten aan een sterk staaltje toneel van De Valk. Dit keer heeft Marc Mosar Diderots roman ( een scheldenroman ) uit 1796, die een vrije bewerking kreeg in 1971 door Milan Kundera, aangepakt.

Een stuk met een hoge moeilijkheidsgraad. Hierdoor krijg je dit stuk ook zelden op toneel te zien. Heden en verleden door elkaar verweven, veel acteurs en op een bijna lege scene. Het vergt veel van hen want je acteert bijna naakt op het podium. tn_IMG_4929 Geen groots decor of attributen om de aandacht af te leiden. Een verhoog, een trap en een zandvlakte badend in wit licht. tn_IMG_4909

Gisteren vond er nog een generale repetitie plaats met enkele toeschouwers. De eerste confrontatie van de acteurs met kijkers. De eerste reactie tussen acteur en toeschouwer. Voor aanvang werden in de foyer van de MAZ nog enkele richtlijnen aan hen gegeven. Het was ook de eerste maal dat De Valk met on line tickets werkt, en dus genummerde zitplaatsen. Men wou zien hoe vlug de mensen hun plaatsen innamen.

Twee rijen vooraan leeg gehouden zodat hun vaste fotograaf beelden van dit stuk kon nemen. Naast hen nog een fotograaf. Een stagiair, theaterfotografie niet zo gemakkelijk, dus een open zicht voor hen. De toeschouwers namen rondom hen plaats in de zaal. Ook nog even een kleine commentaar i.v.m. de nieuwe besparingen in de cultuur sector.

Dit verliep zeer vlug, Marc er even tussen om alles te checken en even later de zaal in het duister. Het stuk ‘ Jacques en zijn Meester ‘ kon starten. Er zou geen pauze zijn en ongeveer 100 ’ duren werd er nog gezegd.

Marc had dit stuk vroeger al eens onder handen genomen in een kleinschalige versie, maar nu op het toneel met een uitgebreide cast. Nog even een gedeelte meegepikt, het belooft. Een mooie aankleding, belichting, kostumering en grime. En heerlijk dialect van Jacques, gespeeld door Amadeo Dierickx, wetend dat hij normaal spreekt in mooi Nederlands. Grappige uitlatingen van hij en zijn meester over Agate. ( spoiler : … zo’n kont … ). tn_IMG_4924

Vrijdag 15 november gaat de eerste publieke vertoning door in de Magdalenazaal te Brugge om 20.00, ook op 16 november en nog eens op 22 en 23 november kan je dit heerlijk stuk van De Valk zien. tn fb-1 De Toneelvereniging De Valk gaat nooit iets uit de weg zegt Marc Mosar. Jaren geleden was er een probleem in Parijs, het mocht niet meer opgevoerd worden. Nu opnieuw vrij gegeven en wij sprongen erop.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s