Race , Arsenaal / lazarus – Brugge –

Arsenaal / Lazarus stond dinsdag 12 november 2019 op de planken van de Brugse Stadsschouwburg met een controversioneel stuk. tn_IMG_4826 Racisme en seksisme, twee onderwerpen die heden ten dage nog altijd de gemoederen hoog oplaait. Vier acteurs, drie jongere en één van de oudere generatie. Ook tussen hen discussie, want George Ocloo, Aminata Demba en Jeroen Van der Ven zijn opgegroeid met deze polemiek. Dirk Van Dijck echter, net als zijn personage is zich gewoon van geen kwaad of principe bewust. Dit was nog de generatie die nog een neger, neger noemde en zonder zich ervan bewust te zijn dat dit rascistisch was. Zelfs # Metoo was nog niet aan de orde.

Neem dan de tekst van David Manet, geschreven in de periode van de eerste zwarte president van Amerika. En de concurrerende advocaten bureaus die toch maar die zaak willen aannemen die hen roem, succes en geld opbrengen. Een oudere blanke en rijke man verdedigen die ervan beschuldigt wordt een zwarte vrouw te hebben verkracht. En dit dan nog door een mixed race van advocaten.

Een ietwat te lang stuk doorweven met muziek en videoprojectie,

 maar met schitterend spel van de vier acteurs, worden we met alle vooroordelen van racisme en seksisme om de oren gegooid. Wat kan nog, wat mag er gezegd worden en hoe zeggen we het. Blank en zwart, zelfs het speelvlak oogt zo. De beschuldiging staat zwart op wit beschreven. George is advocaat Henry Brown. Geprojecteerde zin sneden, vooroordelen, conflicten tussen de advocaten en hun stagiaire. Rap, jazzy muziek, stil ingetogen die aanzwelt, een schlagernummer ‘ Zeg eens Meisje ‘, dat tussenin alle discussies, een adempauze brengt en ook weer niet. Hun stagiaire willen gebruiken als nietsvermoedend object, ( … de serie Suits kwam met momenten toch in mijn gedachten ) wie is er rascistisch ? Uiteindelijk blijkt wie de grootste rascist is, … en dit komt weer tot discussie. We hebben allen onze opinie, onze vooroordelen om het even welke kleur we hebben.

Leuk was wel de manier hoe Jeroen zijn telefoongesprekken aannam en converseerde.

 De uitbundige dans van hen, wat was deze aanleiding ? 

Dit zorgde toch voor enige humoristische adempauzes in dit zwaarbeladen stuk die echt oproept tot discussie.

Een welverdiend applaus kwam hen te beurt, tn_IMG_4880 

en de schoolgaande jeugd, met velen aanwezig in een niet echt gevulde stadsschouwburg weten weer waarover ze in bepaalde lessen over kunnen discussiëren.

Arsenaal / Lazarus heeft weer even de grenzen verlegd.

Steeds op de planken met schitterende producties.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s