Mummies, secret of ancient Egypt – Brugge –

Op 31 maart 2018 opende XPO Centre Bruges in het Oud St. Jan de tentoonstelling ‘ Mummies – Secrets of an Ancient Egypt – ‘. tn_IMG_4679

Mummies, oude artefacten, versierde graftombes, … en nog steeds worden nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan. De Nijldelta en de Vallei der Koningen hebben nog niet al hun geheimen prijsgegeven. Groot en klein tonen veel interesse in deze oude cultuur. Dit was te merken tijdens de tentoonstelling te Brussel in 2011 van Toetanchamon, en nu ook hier tijdens deze tentoonstelling in Brugge. Het einde naderend op 11 november 2018 ( 50.000 bezoekers, cfr. artikel HLN – 30 januari 2019 om 12.52 ), werd deze al enkele dagen vooraf verlengd tot 3 november 2019.

Een massa volk heeft de drie zalen ( het oude Egypte- de dood – en het eeuwige leven ) in deze periode bezocht. Fascinerend en leerzaam, zelfs voor de allerkleinsten. Want met het speur- en doe-boekje ‘ Egypte, Dummie de mummie ‘ was dit voor hen een ontdekking doorheen het leven van één van de oudste culturen in de geschiedenis, 2000 à 5000 jaar geleden. Een prachtige en mysterieuze periode uit onze oudheid. Meer dan 200 objecten waren geïntegreerd in een origineel uitgebouwd decor, o.a. fragmentarische piramide.

Duistere zalen, maar toch genoeg licht om een bepaalde sfeer te scheppen van dit volk.

Video’s en borden informeren

je meer over de mummies ( afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden ), sarcofagen, gebruiksvoorwerpen, kleine beeldjes die mee het graf in gingen

en niet te vergeten veel kleurige hïeroglyfen op perkament.

Enkele voorwerpen en modellen van plattegronden bevonden zich achter een zwart mazig doek. De reden hiervoor, … geen idee waarom zo tentoongesteld.

De copie van het origineel dat in Londen hangt werd door velen nauw bestudeerd. De Rosetta Stone, tn_IMG_4634 het alfabet van de hïeroglyfen.

Op deze laatste dag rond de middag toch nog een kleine dertig bezoekers die vol interesse deze artefacten bewonderden.

En de kinderen, hier en daar met hulp van papa, mama, oma of opa hun boekje invullend. Op zoek naar het geheim van deze expositie, een codewoord in hïeroglyf tekens. Nadien omzettend in ons alfabet. En wie weet, er nog een mooie prijs mee winnend.

En zo een stukje geschiedenis geleerd op speelse wijze, anders dan op school, leuker.

En wat meestal het geval is, … op zo’n manier onthoudt je er meer van en raak je misschien nog meer geïnteresseerd in deze oude cultuur. Een speelse en educatieve kennismaking met het oude Egypte.

Zij die deze tentoonstelling gezien hebben, of die van Leonardo Da Vinci, … of beide. Hou je agenda bij, noteer voor 2020 een nieuwe tentoonstelling van EXPO … in het Oud St. Jan. Wanneer het Terracotta leger van de eerste Keizer van China, Qin Shi Huangdi, Brugge zal binnenrijden en halt houden in deze zalen.

Spijtig dat we van alle deelnemertjes hun tekeningen niet kunnen zien in hun boekje. Er zitten zeker mooie Egyptisch geïnspireerde pareltjes tussen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s