Autoloze Zondag / ’t Pleintje / – Brugge –

Autoloze zondag te Brugge 15 september 2019. Cultuurcentrum gaf vandaag weer een nieuwe naam aan het pleintje aan de Biekorf.

Rond 09.45 nog weinig volk,

zelfs meer auto’s dan fietsers in de Brugse straten. Hier en daar ( o.a. ’t Zand ) worden nog de laatste hand gelegd aan opbouw,… om alles in orde te brengen als de grote massa de straten en pleinen in Brugge bevolken. In de St. Jacobsstraat wordt de rode loper ontdaan van zijn plastieken vestje.

Het wordt een punk dag vandaag. De overwelfde ingang naar het pleintje heeft zijn naam nog niet prijs, een rode doek ( zonder zebra ) bedekt het nieuwe bord. Nog even tijd om het kunstwerktn_IMG_1315 op de muur aan de ingang van de Biekorf van Geertje Vangenechten

te bewonderen en een praatje met haar te maken.tn_IMG_1327 Voor de officiële inhuldiging begint van dit vierde naamgeving.

De nieuwe directeur, Filip Strobbe,tn_IMG_1343 van de Brugse Stadsschouwburg neemt het woord. “ … op dit christelijk uur,…. Of beter punk uur, … want het ’t Pleintje zal een gans jaar een punkgehalte dragen “.

Geen publiciteit wat er zoal tijdens de 150 ste verjaardag van de stadsschouwburg te beleven valt. Een sobere, maar gevatte speech van … voor deze opening van een nieuw cultureel seizoen.

Ook Nico Blontrocktn_IMG_1350 geeft nog enkele woordjes voor het talrijk opgekomen publiek. Over 150 jaar stadsschouwburg en 40 jaar ‘ Living in a living room ‘ “ Lara, jouw dagen zijn geteld, … “.

Hij zoekt haar, vindt haar en roept ze, om hem op het podium te vervoegen. “ … pas op voor het trapje, het kon mijn gewicht dragen, hopelijk ook nog het jouwe “. ( de onderste trede veerde echt door, maar was stevig genoeg, zelf getest ).tn_IMG_1356 Lara krijgt haar naambord uit handen van de Burgemeester ( Dirk Defauw ),

zijn inbreng vandaag is een dankende zoen voor wat ze een gans jaar gepresteerd heeft. Na enkele woordjes tot het publiek gericht te hebben springt ze elegant langs de andere kant van het podium, de trappen worden vermeden, je weet nooit.

Even later wordt Peter het podium opgeroepen.

Peter Roose hem ondertussen vervangend aan de draaitafels, oude singletjes selecteren en muziek draaien doet hij ook nog steeds vol plezier. Peter Devisch, ook aanwezig maar ietwat op de achtergrond. Een nieuwe functie in het verschiet in de Stadsschouwburg of andere oorden opzoekend ? We horen het nog wel. ( Het zou apart geweest zijn, Peter die Peter doorgeeft en Peter op het podium roept ).

Peter Slabynck , euh Slabbynck, met twee b’s, er zijn nog steeds veel mensen die zijn naam verkeerd schrijven.

Hij excuseerde zich om geen inwoner van Brugge meer te zijn. Woont nu al enige tijd in Everbeek, een stukje Vlaamse Ardennen in Oost Vlaanderen. Maar Brugge steeds in zijn hart meedragend. Dankt voor de eer … is in feite maar een miniem pleintje, maar toch. Hij vergelijkt het met zijn woonplaats. Ze zullen daar ook een plein naar mij vernoemen, nog geen idee waar. Er zijn twee kerkpleinen in Everbeek. Wordt het Everbeek onder of Everbeek beneden ? … of een nieuw plein in een veld, Decroo zal dan wel een regeling treffen om het gewestplan aan te passen. “ … beter een naam van een plein dan van een doodlopende straat, … er zijn er vele in Brugge “. Hij zit nog niet op een doodlopend spoor, ideeën te over. “ “ … als er geen punk zou geweest zijn, stond ik hier niet. Ze noemen me wel eens de Johnny Rotten van Brugge, ( niet mooi en ros ). Was ik een mooie blonde adonis geweest stond ik hier ook niet.

Opgegroeid als een klein ros opdondertje die de punk had ontdekt, is de reden dat ik hier vandaag mag staan “. En mag ik nu de honneurs in ontvangst nemen, ( een American, of Brugse Beauty )het kon even goed Geert Maertens zijn, die ‘ I Can’t Live in a Living Room ‘ gecreëerd heeft. Jan D’hondt, Of onze eerste manager …. Of zelfs Gust Decoster die het op de radio draaide. Een aparte en mooie bedanking en appreciatie aan de ex- collega’s. Zonder hen zou ik hier ook niet gestaan hebben. Hij heeft het nog even over het concert op zaterdag 18 april met de Brassers en de meiden van Alk-A-Line. ( Er waren nog enkele tickets te koop en die kon je vandaag nog aankopen ). De Brassers hun laatste concert in Brugge dateert reeds van 1981 ( het was ook met ons ), en geef de dames van Alk geen whiskey ( ? ). Hij bedankte ook nog kunstenares Gertje, ik heb in mijn lievienk een schilderij van haar hangen. En nu zal ik maar plaatjes draaien en geen liedjes zingen ( origineel ). Het bord wordt onthuld.

Hij mengt ( tussen het publiek, een praatje, een selfie ), en mixt, singeltjes.

Een dj set en geen mini optredentje. De andere zebra’s kuierden van tafel naar tafel.

Komt er een West Vlaamse, Brugsche versie van de Living ?tn_IMG_1337 ( ook Nico had het er in tijdens korte speech over ).” Nog geen idee, kan, wil dit jaar zoveel doen met Brugge. Maar ik zal echt moeten schiften “. We zien en horen wel.

Lara reverence, Peter knieval, Les trois Mousquetaires, geen idee hoe het moet, dan maar samen simpelweg

en nog eens plastic mee in de overdekte ingangtn_IMG_1404 want de lievienk bleef thuis.

Koffie leeg, ontbijtkoeken op, een laatste glas en velen verdwenen richting ander straten en pleintjes, waar nog veel te beleven viel,

wel niet op het Beursplein, tijdens deze autoloze zondag op 15 september 2019. De babbeltjes zaten erop, enkel Peter draaide nog voor zij die genoten van een rustige zeer zonnig ochtend op dit gezellig pleintje dat jaar na jaar van naam verandert maar steeds die zelfde sfeer uitademt.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s