Waregem Koerse 2019 – 172ste editie –

Hoefijzers hebben geen geluk gebracht, tn_IMG_0286 toch niet voor mij. Een zonnesteek, zonneslag was het resultaat op dinsdag 27 augustus 2019. Uitzonderlijk zal het verslag en de beelden van deze 172 ste editie dan ook iets later zijn. Rust en beeldschermen nog vermijden voor enkele dagen.

Normaal gezien nog voor weekend of toch zaterdag verslag en foto’s.

Extreme temperaturen waren aangekondigd voor deze 172 ste editie van Waregem Koerse. België maakte zijn derde hittegolf mee en die viel gelijktijdig met Waregems mooiste. Voorzorgen, zelfs een rampenplan werd voorzien om paarden, jockeys, … en toeschouwers te voorzien van het nodige. In de oude tak van de Gaverbeek stond er nog water, nodig voor de traditie, maar elders was de Gaverbeek bijna leeggepompt, miljoenen liters water werden gebruikt voor de 11 koersen op dinsdag 27 augustus 2019. Rond 13.30 was er nog weinig volk aanwezig,

had de temperatuur er iets mee te maken ? Maar een groot uur later was de grote massa er toch, weer een 40.000 tal hebben genoten van een zeer spannende dag met tal van hoogtepunten. Ook de nodige schreeuwen waren hoorbaar bij enkele valpartijen. Maar allen zonder erg, buiten enkele kleine hechtingen geen grote ongelukken dit jaar.

Waregem Koerse eindigde later dan de voorgaande jaren, een allereerste Future Champions- Pony Race.

Acht jonge deelnemertjes op Shetlandpony’s ( afkomstig van de rijschool Pronkenberg ) namen het tegen elkaar op in een race over 300 meter. De negen jarige Lore de Keirsmaeker ( tweede van links op de groepsfoto )tn_IMG_0229 won dit event.

De drafren Prix Rallye Waregemtn_IMG_0322 werd gewonnen door Invit Keller DH ( S. Grisez ), / 11-16-15-4-6-13-3-5 /.

T. Coutant op Akha Du Mathan tn_IMG_0387 won de Prix Baron Casier / 1-2-5-3-4 /

De hagen handicap race Felix De Ruyck werd gewonnen door Eternal Army met jockey L. Zuliani,tn_IMG_0456 ietwat onder de indruk van de belangstelling ?, tn_IMG_0478tn_IMG_0474 liever op zijn paard. / 4-5-8-2-3-7-6-1 /. Op de derde plaats, op zijn verjaardag Benjamin Caron met Daltarock.

Eén van de nieuwigheden dit jaar, een dubbele sulky. Bedrijven, firma’s, organisaties konden voor de eerste maal een team samenstellen om hier op Waregem hun kunnen te tonen.

Voordien werd er wel geoefend. Stephex, voor Rode Neuzendag won deze eerste editie. Voor de vijftienjarige Emma Veracx was het een droom die uitkwam.tn_IMG_0539 Make-A -Wish zorgde voor een hoogdag in het leven van deze meid die lymfeklierkanker overwon. Mediclows werd o.a. vertegenwoordigt door Mathias Coppens.tn_IMG_0540 Na aankomst werden allen

op het podium gevierd samen met het winnend koppel.

Alles werd in gereedheid gebracht voor het hoogte punt van de dag. Een enorme belangstelling, de berm boven de Gaverbeek stond vol om de deelnemers aan te moedigen.

Een hectische race zonder Taupin.tn_IMG_0652 Fit maar niet fit genoeg om met 76 kg een vijfde opeenvolgende zege binnen te lijven. Thomas Beaurain reed dan maar op Vol Noir De Kerser en eindigde op een 6 de plaats.

Maar opnieuw en dit voor een negende maal op rij haalde een paard uit de stal van Patrice Quinton de overwinning. Olivier Jouin tn_IMG_0712 met zijn paard Calisco De Kerser nadat hij in 2017 met dit paard al eens tweede eindigde. Een spannende strijd, Vol Noir De Kerser en Arc Du Chatelet moesten na de laatste hindernis de duimen ( hoeven ) leggen voor Olivier.

Na de prijsuitreiking mocht Olivier verkoeling zoeken in de beek, een magistrale sprong zat nog in zijn benen,tn_IMG_0844 ditmaal zonder paard.

En even later kwam Taupin Rochelais onder begeleiding de piste op, tn_IMG_0875 onder luid applaus. Want geen enkel paard heeft ooit in de geschiedenis van Waregem Koerse vier maal na elkaar weten te winnen.

Taupin werd in de bloemen gezet en bedankt met een ereburgerschap.tn_IMG_0890 Ietwat nerveus door al die drukte, en niet te mogen lopen hier op zijn grond, zijn beek namen zijn begeleidsters hem mee naar de beek / haag voor een ere foto. Ietwat rustiger werd hij uitgewuifd door de massa.

De Grand Prix Stad Waregem werd gewonnen door de Nederlandse Wereldkampioen Rick Ebbinge met Gustafson. tn_IMG_0982 / 1-2-12-9-6-13-5-7 / Veteraan Jos Verbeeck legde beslag op de derde plaats.

Nog steeds is hij een te duchten tegenstanders tussen al het jong talent. Want even later won hij de Prix Jean Bouckaert, / 5-6-1-13-9-4-14-10 /.

Prix Jacques Du Roy De Blicquy

kon een nieuw hoogtepunt worden op Waregem Koerse maar een derde overwinning op rij voor top favoriet Amour Du Puy Noir zat er niet in. Op de Ierse berm verloor hij zijn jockey A. de Chitray.tn_IMG_1032 E. Métivier met Tamara Du Granit wontn_IMG_1090 voor Polinuit en Dargant, / 11-9-5-8-12-4 /.

De laatste ren, een de vlakke galopren zonder hagen, er werden vijf stuks afgebroken en het grote starthekken werd naast de Ierse berm gereden.

Deze wedstrijd dateert reeds van 1776 en is zo de oudste klassieker in de wereld. Sinds 1892 voor het eerst in België en in 2011 voor de laatste keer gereden in Mons. Waregem Koerse pakt dit jaar opnieuw de draad op.tn_IMG_1141 Een comeback van een begrip in de paardenwereld die voortaan de naam Waregems St. Leger draagt.  M. Casamento met Royal Fun uit Duitsland won deze eerste editie. / 3-7-6-5-12-1-11-9-2-8-11 /.

Een interview, de prijs was ergens op het veld uitgereikt.

Podium en koets waren niet meer nodig, verliezers verlieten teleurgesteld het grasveld.

K. Depuydt

met Karadja Vrijthout sloot met een overwinning in de Prix Jules Storme

een schitterende zwoele 172 ste editie. / 1-8-3-15-12-6-16-11 /. tn_IMG_1272

Jasmine Vanlaethem won in de tent van Willy Naessens het kleinood tijdens de jaarlijkse hoedenshow,

de winnaars werden rondgereden per koets, door Willy zelf gemend.

Volgend jaar een jubileum, een tiende opeenvolgende overwinning voor Ecurie des Dunes ?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s