Cultuurcentrum Brugge, brochure 2019-2020 – Brugge –

Zaterdag 25 mei 2019 was er een enorme belangstelling voor de officiële voorstelling van de nieuwe brochure. tn_IMG_8222De Brugse Stadsschouwburg bestaat immers 150 jaar. Geen rode loper aan de ingang maar versierd met grijze doeken. De buitenkant zal binnenkort terug al zijn glorie en pracht uitstralen na een opknapbeurt. Een drankjeton en een mooie pin werd aan iedere bezoeker uitgedeeld. Daar er zo’n grote belangstelling was werden de gesprekken en het miniconcertje dan ook in de grote zaal gehouden.

Een warme off screen stem opende de avond, Stef Bos met een prachtige ode aan dit neorenaissancegebouw. De ‘ Comedie ‘ daterend van 1756 was te klein en in 1864 werd beslist om een groter theater te bouwen. De opening op 30 september 1869 met

220px-Mousquetaires[1]

copyright Opéra-Comique Paris

‘ Les Mousquetaires de la reine ‘  was zo’n succes dat deze vertoning dan ook hernomen wordt in september 2019. Audities voor een rol waren zeer gegeerd, zelfs vanuit Brussel was er respons. Momenteel zijn de repetities volop aan de gang. En op zaterdag 28 september is er dan ook een re-enactment gepland. Genieten van de musical in klederdracht van toen. Dit nadat de Brugse binnenstad in de namiddag zal opgeschrikt worden door geteleporteerde burgers uit de tweede helft van de 18de eeuw.

F. Halévy en J.H. Vernoy de Saint-Georges hun komische opera zal vier avonden het podium van de Brugse Stadsschouwburg innemen. Maar terug naar gisterenavond, een pracht van een ode die niet enkel een paar fragmenten krijgt maar de volledige tekst van een Nederlandse zanger wonend in Zuid Afrika maar in zekere zin Brugge ook een thuisstad kan noemen.

“ Je rijdt een stad in Waar de geschiedenis van de muren druipt Je komt aan bij een zaal Uit een andere tijd Je gaat binnen via de artiesteningang Klimt langs een stenen draaitrap Naar boven Alsof je in een kasteel terecht bent gekomen ( je voelt je een ridder ) Een klapdeur Het donker Ze zijn het licht nog aan het hangen Je loopt naar het midden van het podium En ziet een zaal Om verliefd op te worden Om nederig van te worden Want je voelt Een verlaagd plafond van woorden Van alles war er al is gepasseerd aan toneel en muziek en dans Ter plekke word je een schakel in een keten Met het ouder worden Voelt dat steeds beter Want het gaat om het lied Niet om de zanger “

“ Wat een wonderlijke avonden heb ik daar al meegemaakt. Door een weergaloze zaal en een publiek dat omarmt “.

Burgemeester Dirk Defauw en schepen van Cultuur Nico Blontrock tn_IMG_8032 copyopenden met een voorwoord, Brugge, cultuur en zijn publiek ( inwoners ) in de figuurlijke bloemetjes zettend. De pin viel in de smaak van Dirk,tn_IMG_8037 copy een prachtig stukje vakmanschap. En met driekoningen kan iemand een boon uit zijn stuk taart halen en voor één dag koning zijn. Het cultuurcentrum doet het op zijn manier, “… als jullie buitengaan krijgen jullie de nieuwe brochure en in drie stuks zit er een gouden ster. Wie er één heeft krijgt voor iedere voorstelling van het nieuwe seizoen een gratis ticket “.

Nicotn_IMG_8042 copy gaf dan het woord aan zijn oud collega bij Focus, Nathalie Dewulf. Zij fungeerde de rest van de avond als moderator met haar gasten die elk een tipje van de sluier oplichtten wat we zoal mochten verwachten tijdens het nieuwe seizoen.

Geertje Vangenechten,

niet zo’n feestbeest mag de kelders onder handen nemen. Ze weet in feite nog van niks, maar ter plaatse eigent ze zich de ruimte toe. Geen echte voorbereiding, de plaats of ruimte zorgt voor een bepaald gevoel hoe ze zich zal uitdrukken. Ze zei ook nog even iets over haar manier van werken. Kotékoer ( Sven Van Rietvelde ) en Team Jacques ( Jonas Jacques ) gingen iets nader in met hun samenwerking over de held D’Artagnan, zijn kompanen, Kardinaal Richelieu, de Koning en de Koningin.

Olivier Van Acker, de communicatieverantwoordelijke van de stadsschouwburg had het o.a. over In & Uit, de komende fotowedstrijd met ‘ Feest ‘ als thema, de vele dansprojecten die altijd veel belangstelling genieten. Brugge zal geen gesloten burcht meer zijn, want een passie voor cultuur zorgt hiervoor.

 

De stadsschouwburg zal ook van kop tot teen bezocht en ontdekt kunnen worden tijdens 4 routes. Ook Peter Slabbynck zal de kelders versieren, met muziek. Tevens wordt dit jaar het Pleintje naar hem vernoemd. ‘ I Can’t Live in A Living Room ‘ bestaat immers 40 jaar. Wannes Loosveldt verwees naar de Brugse HipHop scene, toonaangevend in België in de Jaren tachtig. En ook Dj Filip (Filip Ryelandt, jammerlijk overleden in 2003 ).

 

En de komende initiatieven zoals workshops hiphop en dj,. Dominique Berten had het dan over de tentoonstelling van de geschiedenis van deze stadsschouwburg. Deze zal te zien zijn in het Arendshuis.

 

En de nieuwsgierigheid die zeker beloond zal worden, uiterste hoekjes van kelder tot zolder. Rekwisieten, decors, kostuums,… uit vervlogen jaren. “ … en hoe zit het in feite met die monumentale luster ?”. “ … en deze zaal kleurde ook roze rood, abstract, niet meer menselijk tijdens de foto shoot

CIM3piDVEAEtSSo

Copyright Spencer Tunick, … en zoek uw redacteur / fotograaf op deze foto.

van Spencer Tunick in 2005.

 

Ingekleed in het decor 700 mensen in hun blootje”. Lennaert Claeys, architect bij Dertien 12, had het vooral over de realisatie van het URBEGG café, die dit jaar voor de stadsschouwburg gerealiseerd wordt. De ruimte wordt toch niet echt gebruikt ( of het is Papageno ) en dit is tevens ook een manier om de grandeur van dit theater in de kijker te zetten.

 

Ook had hij het nog even over verbouwingen en renovaties van de Biekorf en het cultuurcafé. Het pleintje, de bibliotheek. Een groots opgezet project, een centrale ruimte creëren, een delen van cultuur op één plaats. Olivier gaf om te eindigen nog enkele tips die het zien waard zijn tijdens dit nieuwe seizoen.

 

Zoals : Stef Bos, de Kozakken, Othello, The Great Gatsby, Jan de Corte, …. De voorstelling van de brochure werd tussen de gesprekken geanimeerd met een miniconcertje door Peter Slabbynck en Sam Claeys. Nathalie Dewulf kondigde hen aan. Zanger Peter en de bassist van Red Zebra, ( vandaag wel met gitaar ).

Red Zebra, dit jaar aanwezig op drie vlakken. Een concert, een kelderversiering en een straatnaambord ( pleintje ). Het Pleintje, een oase van rust in de binnenstad, maar niet vanavond.

Geen idee hoe dit zou klinken, zang en gitaar, min of meer een akoestische interpretatie. Peter, rustig, en geen zotte tenue of t-shirt. Maar je kan van hem alles verwachten. En op taalvlak is hij ook zeer sterk wat tot uiting kwam. “ …saaie boel hier, er is hier net nog niets gebeurd “. De zaal schoot in een lach. “ … ik zal mijn Brugs moeten bovenhalen want ik woon hier al enige tijd niet meer”. Het eerste nummer ‘ Beirut by Night ‘. Over zijn jeugd, zijn ouders, de ontploffingen achteraan de tuin, de psychische steun en het niet meer mogen gaan eten naar de Libanees.tn_IMG_8163 copy ‘ Winning ‘ het nummer dat ons doet terugdenken aan The Sound, een cover.

 

Een appreciatie uit die tijd toen ze samen op een podium stonden. Hij had ook pas gisteren vernomen dat ze in de grote zaal zouden staan. “ … slechte ideeën niet weggelegd, heb hiervoor een garagebox gehuurd om alles op te stapelen, denk maar aan Geert Bourgeois die ook alles moet voorleggen aan de NVA, ja morgen is het kiezing “. “ … ik woon nu in Brakel, thuisbasis van Herman de Croo, … daar is alles al beslist “. Eindigen deden ze met ‘ I Can’t Live in A Living Room ‘.

 

“ … dit nummer heb ik o.a. te danken aan Michaël Caine en van Harry Nilsson. ( De quote van Peter : … ‘An actor should never think about his words, because there are some strange words in Englisch, for example…living room’. Ik had deze uitspraak in mijn achterhoofd gehouden. En ik ben altijd fan geweest van Harry Nilsson met zijn nummer ‘ I can’t live, if living is without you’. En dan heb ik van alles samengeplakt.” ).tn_IMG_8087 copy

“ …wil je heel je leven door het leven doorgaan als een livingroom ? …”. Met deze woorden sloot hij af. Red Zebra, in mini versie, aangepaste zang en muziek. Maar goed en tijdloos. Nog een kwartiertje gingen de gesprekken over het nieuwe seizoen door en eindigden met het nuttigen van een drankje aangeboden door het cultuurcentrum in de foyer. De brochures gingen open, zoeken naar die ene voorstelling, …maar toch eerst zoeken naar die aparte gouden chocolatbar van Willy Wonka.

Ter info : … nog een grote verandering, recent binnengekomen, het cultuurcentrum heeft een nieuwe directeur aan het roer,… Filip Strobbe.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s