Niet Doen ! – Brugge –

2019-03-27-NIETDOEN!©SomethingElsHR   Dinsdag 14 mei 2019 kregen we les in wiskunde, taal, en wetenschap tijdens de vertoning van ‘ Niet doen ! ‘ in de Brugse Stadsschouwburg. Twee vrienden, Joris en Bernard, namen ons mee in de samenleving, een zoektocht naar de psyche van de mens. tn_IMG_7986 Een vriendschap van twee tegengestelde karakters die de wereld op de korrel namen en er een waar taalspelletje van maakten.  tn_IMG_7995

Ketchup en mayonaise, vettige taal vermengd met M&M’s over economie en meetkunde. Net twee pijlers waarop onze maatschappij steunt. “ Je pense, donc je suis “ een meer dan anderhalf uur durend gefilosofeer over tal van onderwerpen waar we nauw bij betrokken zijn.

tn_IMG_7997

” … geef maar door,…”. Zelfs op een telefoon in het publiek werd er geanticipeerd.

Bruno Vanden Broecke en Peter De Graef, twee klasbakken van acteurs die de taal hoog in het vaandel dragen.

En het was genieten, beide bezig te zien en te horen op dat kaal podium, met enkel een afvalcontainer, bezem set, stoel en chips. Het applaus was dan ook navenant tn_IMG_8019 en ze namen het met plezier, hand in hand aan.

Even voor aanvang van de vertoning waren de acteurs nog een moment bezig met een kleine repetitie, ook het decor werd in orde gebracht, … plots roept iemand in de zaal : “ … pak die vueligheid mo mee … “. Dit over de chips ( symbolisch ) die uitgestrooid lagen, en deel uitmaakten van het spel. Ze hadden betekenis. De dame in rolstoel, vroeger binnengelaten om zich te installeren, kreeg een leuke blik van Peter en Bruno met haar uitlating. “ We hebben nog wel even “, had Bruno gezegd, maar hij had zich vergist in tijdstip. Niet om 20.15, maar om 20.00 startte de vertoning.

Ze verlieten het podium.

Iedereen in de zaal en even later kwam Peter de Graef het podium op. In short, slippers en een afgewassen Hawaï hemd. Hij richtte zich tot het publiek en stak een wiskundige tirade af. “ …een groot oneindig vlak, denk in vier richtingen, van links tot rechts op het podium en in de hoogte …”.  tn_IMG_7979Een wiskundige berekening vloog ons om de oren, middellijn, as, rechte lijnen, een punt in de zaal,… Na een kleine 10’ vervoegde Bruno Vanden Broeck zich op het podium. In maatpak. Het smakelijk onderwerp, kak kwam ter sprake, rood in de kak. Vette begrippen, ketchup, mayonaise volgden. “…je kan het voor veel gebruiken …”, en de voorbeelden volgden. Joris vertellend, Bernard vegend.tn_IMG_7982 copy

tn_IMG_7992 copy Enkele memorabele korte fragmenten.

0a9c5b18818cd9a5d9d290aaabcfd1c4-Niet_doen_2c_Karolina_Maruszak

Copyright Karolina Maruszak

Een soort troostliedje : met o.a. het zinnetje “ … witlof groeit in het donker,…”. ( net het kinderliedje van Tine Hofman )

b89fcb700ae490e50e8836ae14fb5aea-Scenefoto_5_LR_Niet_doen_c_Karolina_Maruszak

Copyright Karolina Maruszak

 

Tussendoor kregen we ook een heerlijke zinspeling op het klimaat. Wat hebben die klimaatmarsen in feite van nut. Het klimaat werkt in cyclussen van 40 jaar en … de regering, de politiek in cyclussen van 4 jaar. Dus, eens zo ver is het alweer te laat om te reageren, … want zij, de politiekers zijn weg.

Het gebruik van de selfie, het nemen van de ultieme selfie, het dodenaantal staat reeds op 344. Neerstorten van een klif, opgegeten door een tijger, … je zal het zo gek niet bedenken. En dit om enkel de aandacht op zichzelf te leggen.

Tijdens de vertoning gaat er een telefoon af in de zaal, Bruno vraagt of het dringend is. Beide spelers wachten even met hun spel. Alles lijkt oké en ze doen verder. Toch niet, de telefoon gaat nog eens af. “ … is het dringend ?”, vraagt Peter, “ … geef maar door “. Gelach in de zaal, ze worden verder niet meer gestoord. Prima anticipatie van beide. “ … dit is de werkelijkheid, telefoons gaan af …”. De interactie met de zaal is goed geregeld. We krijgen vragen van hen, meedoen in dit taalspelletje. Soms met delicate vragen waar je liever niet op antwoord. Bruno tegen een mevrouw in het publiek. “ je hoeft niet te antwoorden “. Over een kind. Want een kind is alles voor een ouder. Aborteren, vermoorden … niet laten uitgroeien tot een moordenaar,… Enkel licht schudden met hoofd was de reactie op deze ongemakkelijke vraag.

Karma, de fysieke wereld en de zwaartekracht werden ook op de korrel genomen. Ook Descartes’ uitspraak uit 1644 : – Je pense donc je suis -. Gegoochel met de woorden pense, suis,… de citaat ontleed tot op de letter. Peter had het zelfs over een meisje die ooit zei, “ … de steden denken niet, … maar ze bestaan toch ook ? ” . Joris kreeg het soms op zijn heupen, zoals toen hij zei “ … wie is de ik die moet gaan pissen, … pis dan man “. Het gefilosofeer van Bernard kotsbeu. tn_IMG_7998 copy

Op een bepaald moment : Bernard : “ … Joris is weer kwaad,… zullen we effe …”, richting publiek. Een rummikub spel, zonder zichtbare stenen, leidde tot een ruzie. Joris verdwijnt, hij had niet gewonnen.

Bernard alleen op het podium, een waterval van woorden en uitlatingen. Het Vaticaan, het geloof,… op de korrel nemend. Het Vaticaan met zijn grote bankrekening. Het geloof, zelfs i.v.m. ons geld, een briefje van 50 euro is geen vijftig euro waard, het kost slechts 8.5 euro om er één te maken of was het amper 85 cent. Je zou er de draad bij kwijtraken met alles wat ze aankaartten. Geloof en waarheden.

Weerstandsgevoel, de stoffen in en uit onze lichamen, fysiek tegenover wetenschap. “ Wij zijn data verwerkende systemen die algoritmen afdraaien ( die DNA verwerken ) “. “ Zo had je niet van jezelf gedacht “. Zelfs Hitler en de Duitsers kwamen even ter sprake, idioten, … maar de Duitsers zijn geen idioten, was de uiteindelijke conclusie. Ze hadden Hitler blindelings gevolgd.

Joris vervoegd hem weer, “ … is ’t privéles ? “. “ ’t is hier net een poppenkast “. De zaal schaarde zich achter Bernard, toen hij iets meer wilde weten wat hij allemaal had gezegd.

Plots begint Bernard te zingen : “ …lalala-lala-la, lalal, la,lala,…”. “Durf je niet, of hou je niet van zingen ? “, zegt hij tegen Joris. Joris begint stilletjes, aarzelend te zingen, lala,lala,la, … “ Voila, … contrapunt…” zegt Bernard.

“ Wat moet ik in feite doen om je te laten zwijgen man, met al je getetter “. “ Een dweil in je mond steken,…”.

Opnieuw komt het rood ter sprake. Peter beschrijft in geuren en kleuren het onderzoek naar kak, … darmkanker. tn_IMG_8006 copy We zien het bijna voor ons daar neerliggen op een soort turntoestel. Joris : “ …een klimrek ?”, “ Nee, … een bok “ zegt Bernard. Met een camera in je gat.

Bruno is de chips aan het vegen, … uitgezaaid en nog 6 weken, … hij wordt kwaad. Intussen nog alles doend om miljoenen te verdienen. Als je 200 miljoen hebt, kan je er 800 bij lenen, dat is dan een miljard. Kan een trustfond oprichten. “ … je hebt er al 34, is dat dan niet genoeg ? “ zegt Bernard. Terwijl hij kwaad werd, een accidentje, het vuilblik schiet los en zoeft richting eerste rijen toeschouwers. Even ongemakkelijk. “ … stop met zagen, er komen nog ongelukken van “ tegen Bernard en “ … heb je je pijn gedaan ? “, en tegen één van de aanwezigen. “ Nee, … mag ik het dan terug “.

De psyche van de mens, het ik-zijn, het ik-besef, kwam tot uiting tijdens alle onderwerpen die ze aangekaart hadden. Vertellend, filosoferend met taal als hoofdrol.

Een laatste zucht, Joris verdwijnt van het podium, Bernard vervalt terug in zijn wiskundige uiteenzetting, de cirkel is rond … en een hond op het toneel.tn_IMG_8008 copy “ Joris ? “. tn_IMG_8010

Een denderend applaus, meermaals terugkerend. tn_IMG_8012 copy Spelen met taal, delicate onderwerpen. tn_IMG_8018 copyTheoriën en veronderstellingen. Soms filosoferen om te filosoferen. Maar toch met een vleugje humor doordrenkt.tn_IMG_8014 copy Beide acteurs slaagden er in om het publiek anderhalf uur te boeien. ‘ Niet Doen ! ‘ zal nog diverse zalen vol bewondering achterlaten.tn_IMG_8016 copy

Alles startte tijdens de opnames van ‘ Den elfde van de elfde ‘, waar beide elkaar leerden kennen. Twee Louis d’ Or winnaars, een prestigieuze Nederlandse acteursprijs. Bruno mocht deze verleden jaar ontvangen, twintig jaar na Peter. Weinig Vlamingen hebben deze eer al gehad. Bruno vroeg aan Peter om een tekst te schrijven en een dialoog met levensvragen was het resultaat.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s