Brugotta tribute – Tom Waits – Brugge

Enkele jaren geleden werd ‘ Brugotta ‘ boven de doopvont gehouden. tn_IMG_4020 copy Het was in 2013 toen er een initiatief op de proppen kwam om lokaal talent een kans te geven en zich te tonen aan het groot publiek. Zo werd er in zaal Daverloo te Assebroek gestart met een reeks optredens onder de noemer ‘ Daverend / Unplugged ‘. Deze vrijdagavonden waren een schot in de roos, en nu al aan de zesde editie bezig. ‘ Brugotta ‘, Bruges got Talent, werd in 2017 gevierd in de Brugse stadsschouwburg, in  diverse categoriën werden prijzen uitgereikt. Een driejaarlijks evenement, ondersteund door de Metronoomband konden soloartiesten die optraden, zo ook rekenen op een bredere muzikale sound. Wat te doen in de tussenliggende jaren ? Waarom niet een bepaalde artiest in de kijker zetten. Een soort wedstrijd, stel je kandidaat met een bepaald nummer en wie weet, wordt je geselecteerd om het voor het publiek te brengen op het podium van de stadschouwburg. Verleden jaar werd Madonna 60, een uitdaging voor Brugse groepen en soloartiesten om haar repertoire aan te pakken. Het werd een heerlijk avondje met enkele uitstekende nummers, die volgens sommige meer body hadden dan het origineel.

Nu vanavond, zaterdag 16 maart 2019, staat een hese grommende en rauwe stem centraal, en … hij wordt in december 70. We mogen ons verwachten aan uitstekende covers, impressies, arrangementen en zelfs Nederlandstalige nummers. Wordt het een klassieker, zoals ‘ Wals met Mathilde ‘ van Jan De Wilde ,… we zien wel. ‘ Ol’ 55 ‘ ( vanavond gebracht door Koefferbak Funk ) , werd opgenomen door The Eagles in 1974. Een nummer van zijn debuut lp ‘ Closing Time ‘, dit was zijn doorbraak ( het ontbrak toen niet van talrijke commentaren ), en sindsdien bestaat het repertoire van Tom Waits

Tom-Waits

copyright : twangville.com

uit 21 lp’s met talrijke klassiekers en pareltjes .

Geen rode loper aan de ingang van de stadsschouwburg, maar éénmaal binnen werden er hier en daar toeschouwers uitgepikt voor een foto op de divan met enkele meisjes in zwarte lingerie en struisvogel plumage.

Typisch burlesque, ze amuseerden zich. Later zouden zo nog her en der opduiken in de show en op de after party in de foyer.

 

Voor de eerste groep aangekondigd werd opende de acteur Dries Vanhegen met een nummer van Tom, op pastiche wijze voorgedragen.tn_IMG_3940 Diepe dreunende stem ‘ Emotional Weather Report ‘ uit de lp – Nighthawks at the Diner – . Met een spookachtige Ha – Ha _haaaah … eindigde hij. De sfeer was gezet, de eerste noten weerklonken en het rode doek opende zich. De Metronoom band en Ariadne Vanden Brande ( vocal coach bij Metronoom ) opende de tribute ‘ Temptation ‘( Franks Wild Years 1987 ). tn_IMG_3957 copy Excellente muzikanten en een prachtstem, sterk, sexy en verleidend onder sfeervol licht.tn_IMG_3946 Theatrale opening om de twintig uitverkorenen hun ode aan Tom te laten horen. tn_IMG_3959 De presentatie was opnieuw in handen van Chris Dusauchoit, “ … meer dan 40 bands hadden hun versie, cover, impressie, … van één van Waits’ nummers ingezonden “. Het werd een moeilijke keuze want Brugge barst van talent. “ … ik neem nu en dan het woord tijdens de set wisselingen, … ik beloof jullie niet in slaap te lullen …”. tn_IMG_3969 Nog even iets over Tom Waits, leeftijd,… ook Bruce Springsteen wordt 70, …misschien iets voor volgend jaar ? “ Onmiddellijk grote respons uit de zaal. Maar daar zal het bij blijven want in 2020 zullen voor de tweede keer de  ‘ Brugotta Awards ‘ worden uitgereikt.

Alexander Einfinger, tn_IMG_3976 samen met de Metronoom band ‘ Anywhere I Lay my Head ‘ ( Raindogs 1985 ). Alexander solo ( niet met Hermit ) en begeleid door klassieke gitaar bracht op zijn eigen manier, met een heldere zware stem maar toch vasthoudend aan het origineel, wel ietwat meer uptempo, zijn keuze uit Toms repertoire.

Een set wisseling terwijl de Burlesque dames ons entertainden. tn_IMG_3988 copy ‘ Clap Hands ‘ ( Rain Dogs 1985 ) werd gebracht door een trio, Straitjacket

,  2 gitaren. Bjorn en Nikolaas tn_IMG_4007 copy en op een kacheldrum ( cajundrum ) tn_IMG_4008 copy Frederik. Hij had geen idee waar de naam vandaan kwam toen Chris dit hem vroeg.tn_IMG_4023 copy Ze starten met een klein technisch mankementje, een piepend geluid, … “ t’Is hier geen comedy show … “ zei Nikolaas. Het werd vlug hersteld en opnieuw een prachtige creatie, van een donker nummer. Berth kwam het podium op en Chris zei “ … we beginnen elkaar al een beetje te kennen,…”. Het was haar derde keer na de Madonna tribute. tn_IMG_4035 copy Tom Waits was meer haar genre. Poëtisch en gevoelig bracht deze nieuwe band ‘ All the World is Green ‘ ( Blood Money 2002 ).

Gino op drums, Philippe op bas, Lode keys en Geert op gitaar tn_IMG_4043 copy met een nummer dat Orkater in hun Shakespeares Richard III gebruikte. Toms muziek leent zich voor alles, en ook deze versie kreeg een mooie interpretatie. “ …what the hell is he building in there ? “ klonk off screen ( off podium ) Dries met die duistere stem tijdens een nieuwe set wissel. Kung Foef, een apart allegaartje dat hun naam haalde uit de sloppenwijken van Bangkok ( Wat Pho ).

“ …ik had al gehoord dat je stem zeer in de nabijheid kwam van Tom, …” zei Chris in een klein interviewtje met … ( zanger naam ? …). tn_IMG_4085 copytn_IMG_4075 copy Mijn stem varieert wel iets met de nummers die ik zing, zei hij. ‘ Big in Japan ‘ ( Mule Variations 1999 ), gezongen met een hese doorrookte stem, … tot uitschreeuwend. Doorwinterde muzikanten tn_IMG_4079 copy die Toms nummer een stuwende kracht gaven op het randje van rocken. Dirty 5 met het alom gekende nummer ‘ Down the Hole ‘ ( Franks Wild Years 1987 ), dit voor de Waits fans en zij die de serie ‘ The Wire ‘ hebben gevolgd. ( theme song door diverse artiesten o.a. : The Blind Boys of Alabama, The Neville Brothers, Steve Earl,…). Jan Bruynooghe kwam het podium op als pastoor tn_IMG_4099 copy( … walk with jezus,… be safe of satan,… ), met bijbel en rozenkrans, omringd door zijn kompanen Stefan, Thomas, Wolf en Jean Marie. “ … break a leg …” zei Chris nog voor ze begonnen.

Origineel en met een stem die ietwat aan Joe Cocker doet denken was dat een mooi stemtimbre om Toms nummer met de nodige sfeer te brengen. tn_IMG_4101 copy De dames nogmaals het podium op, om het publiek te tintelen. tn_IMG_4119 copy ‘ Old Shoes & Picture Postcards ‘ ( Closing Time 1973 ) Cosy Corner

met een ongewone bezetting. Francis, Stefan en Tom tn_IMG_4135 copy met … Steven Van Havere op drums en special performance on lapsteel guitar Guy Winne. Francis zong het nummer rustig met een heerlijke country tune. tn_IMG_4134 copy Chris wisselde nog enkele woorden met Francis, tn_IMG_4153 copy over de keuze van dit nummer. En even later “ …zijn er hier toeschouwers die geen band hebben met de artiesten ? “, … nonkels, tantes, broers,… velen waren aanwezig. Hij kon het niet laten, “ … de gitaristen houden het hier op met hun kabeltjes …”, sommige set wissels duurden iets langer. Een debuut, vier jonge kerels namen ‘ Kommienezuspadt ‘ ( Alice 2002 ) onder handen. Theatraal en zeer krachtig gebracht, …komme nie zu spät …tn_IMG_4175 copy Hoe deze jongelingen het nummer hadden aangepakt en eigen gemaakt, getuigt van zeer veel talent. Nog maar eens een bewijs van Brugs talent. tn_IMG_4178 copy Een theatrale versie die door je ruggegraat stroomt, … en zoals ze zelf zegden : “ … het was moeilijk om het nummer trouw te blijven … zelfs hun groepsnaam hadden ze uit het werk van Tom gehaald. Four in Affairs naar het studio album – Foreign affairs -, een bende om in de gaten te houden. En dit was nog maar eens een bewijs wat je met al die schitterende nummers van Waits kan aanvangen en de artiest toch trouw te blijven. Chris had het ook gezegd “ … dit is het unicum aan zo’n avond, je lijkt iets te herkennen, … en dan wordt er zo iets van gemaakt “. Een korte babbel met Inge voor ze met ‘ Diamonds on My Windshield ‘ ( The Heart of Saturday Night 1974 ), een nummer dat ze iets speciaals vond hebben om als soloartieste ermee aan de slag te gaan.tn_IMG_4211 copy Het praten werd zingen en kreeg nog een extra dimensie door haar fluitspel.tn_IMG_4208 copy En de Metronoomband tn_IMG_4210 copygaf het nummer zijn totale sound. Heerlijke jazzy stem, en verfijnde drumslagen.tn_IMG_4204 copy Deze zingende dentiste zagen we voor de tweede keer op een Brugotta avond.

Terwijl het podium in orde gebracht werd defileerden de dames nogmaals met de nodige plagerijen. Chris vroeg na het optreden van Umbra hoe het was om met haar vader samen in een band te spelen. Zij was de baas, en droeg in deze band dan ook de broek. Het was haar keuze, en haar creatieproces het rustige nummer met enkel piano-begeleiding ‘ Soldier’s Things ‘ ( Swordfishtrombones 1983 ) om te kneden naar een meer eigentijdse song en ietwat sensueler.tn_IMG_4231 copy Samen met haar kompanen, ( Joke Derre, backings cfr. Eszra, gitarist Lowie Rogiers en Guy Vanhulle, Karens vader op drums ) had ze eraan gesleuteld. Ietwat aan de zijkant achter haar keys tn_IMG_4224 copy klonk Waits nummer modern en fris. Laatste groep voor de pauze, Koeferbak Funk bracht ‘ Ol’ 55 ‘ ( Closing Time 1973 ). Tom Waits’ debuut mag je zeggen, in een hiphop versie door de drie rappers en dj Naalde Stekker. Deze bende zorgde in de kofferbak van Toms oude auto voor een zeer aparte versie. tn_IMG_4271 copy Noenkel Niko en Groove Emcee kregen steun van rapper Vette J. tn_IMG_4265 copy Elk de leading voice of  samen zwermden ze over het podium “ … we wachten nie op Tom …”. Zou Tom Waits  ook commentaar hebben op deze versie zoals toen bij The Eagles, of deze gasten een pluim geven met hun zeer originele aanpak.

Even een pauze voor Lemon ( ze bestaan nog ) het tweede deel opende. ‘ Blind Love ‘ ( Rain Dogs 1985 ), sober, stil en ingetogen zang van Hans. tn_IMG_4314 copy Een ode aan Tom en Tom Vermeersch, de voormalige bassist die gestorven is in 2006, amper 34 jaar. Hij was een grote fan van Waits. Bart Parmentier, op bas samen met drummer van het eerste uur Didier zorgden voor het ritme. Gitarist Ward haalde uit met een snerpende solo achter de rug van de backings. tn_IMG_4320 copyChris vroeg of dit het nieuwe genre was van Lemon, na een lange stilte. “ … misschien,…?” zei H. Vermeersch. Les Daniels, ( of Night Hawks ?, de band met Henk Stevens die Tom Waits op hun repertoire hebben staan ) brachten het stampende nummer ‘ Underground ‘ ( Swordfishtrombones 1983 ) met een zeer jonge trombonist. Arjan Bogaert op contrabas, gitarist Tom, drummer Stefaan en tn_IMG_4350 copy Wes Van Laere, Tom’s zoon, op trombone. Een dronken nonkel op feestjes, een verzopen stem, rauw, en hees.tn_IMG_4343 copy Maar zeer dicht leunend aan Tom Waits. TVC 15, Dirty Scum Henk is een uitstekende performer. Hij en zijn muzikanten mag je in feite de Tom Waits tribute band noemen.tn_IMG_4337 copy ‘ Foto aan de muur ‘, een Nederlandstalig nummer zowaar dat beter gekend is als ‘ Picture in a Frame ‘ ( Mule Variations 1999 ). tn_IMG_4378 copy Maanbar met dit dubbelzinnig nummer, even wennen maar het blijkt weer wat je met Toms nummers kan doen. De man, een cultfiguur is niet voor niets opgenomen in The Rock & Roll Hall of Fame ( 2011 ). tn_IMG_4386 copyTom, Dicky en David, Steven Van Havere vervoegde hen vanavond als drummer i.p.v. Kris. Reeds enige tijd bezig met Nederlandse Indie pop. Maanbar opende de laatste editie 2018-2019 van Daverend / unplugged en bewees dat ze naast Buurman en Yevgueni mogen staan. Terwijl kabels ontruimd worden praat Chris even met Steven Van Havere, “ … velen op skivakantie, … en jij moet dan invallen, … de sympathiekste drummer van het land “. Applaus uit de zaal. Ook geen probleem dat enkele artiesten zijn drumstel gebruiken, het dient om bespeeld te worden en hij leent ze graag. Chris roept er Philippe bij, … zijn ouders zitten ook in de zaal en wijst ze aan. N- Carbon samen met de Metronoomband tn_IMG_4427 copy ‘ You Can Never Hold Back Spring ‘ ( soundtrack – La Tigre e La Neve 2005 / Orphans 2006 ). Krachtig stemvolume met variatie, het nummer was ook een opmontering naar enkele vrienden. tn_IMG_4414 copy Melodieus startend om vol vuur en emotie los te barsten naar het einde. Vol bravoure gebracht. Na zijn song riepen er enkelen uit de zaal “ … happy birthday fluppe …”. Hij reageerde spontaan met “ Happy Birthday, … en er zijn er nog die vandaag verjaren “. Eindelijk stelt Chris Dusauchoit de Burlesque dames voor. Hij heeft een favoriete, … er zit een dier in haar naam, moer. Plots schakelt hij over in het Brugs met een En Route verhaaltje langs de snelwegen, E19, E40,…  Vanop het balkon wordt hij toegeroepen en reageert met te zeggen dat ze goed voor zijn hondjes gezorgd heeft. Tijd voor Ozium, … wie heeft hen het nummer leren kennen ? tn_IMG_4526 copy Even eigenzinnig als Waits hebben ze gekozen voor ‘ Goin’ Out West ‘ ( Bone Machine 1992 ). Drie stemmig gezongen met dreunende bastonen van Stefan en bruut gitaarspel van Nick en vooral de doordringende bonkende drum die het nummer stuwt.tn_IMG_4505 copy Chris zeer geconcentreerd spelend.tn_IMG_4530 copy Hun versie mag zeker naast het origineel geplaatst worden. En dit was zeker hun nummer, hen kennend. Daar waren de dames weer en ze legden met de nodige charme en voorbeelden uit wat burlesk in feite is. Een plagende striptease. “ … meer zien, kom naar de after party …”. Twintig jaar geleden winnaar van West Talent en sindsdien tal van heerlijke performances gegeven. In het Nederlands of het West Vlaams. En vanavond achter zijn piano, Peter De Blieck tn_IMG_4560 copy samen met Nicolas Delfosse en Philippe Lefief was het ook genieten van zijn originele aanpak van ‘ All the World is Green ‘ ( Blood Money 2002 ). ‘ Olles is Vo Niet ‘, opnieuw een nummer van Tom in onze taal. tn_IMG_4557 copy Na een gezellige babbel met Chris was het nog eens rommelen in de kast met nummers die niet in Hideaway’s repertoire pasten. Ze vonden er weer één, ‘ Blue Valentines ‘ ( Blue Valentine 1978 ) van Tom Waits. Het duo Ralph en Jean Marie oftewel Small Change. Akoestische gitaren, en een ander stemtimbre. tn_IMG_4585 copy Op elkaar ingespeeld bluesy,  eigen aan de sfeer van een kleine donkere kroeg. Ralph en Chris nog even babbelend over zijn keuze, en het verhaal achter dit nummer. Lag afgeprijsd in de bakken van Bilbo. De verkeerde kant op de pickup  leggen, en laten vallen,… Chris stelde de volgende artiest en nummer voor. “ … dit nummer moet hij vermoedelijk onder invloed geschreven hebben, lage stem en electronica geluid. Jan Pauwels en Dominique Uyttenhove met de soundscape van Kenny Lopes. tn_IMG_4622 copy Steel Orchid een heerlijk duet met – Herinnering gestuurd – ‘ Jockey Full of Bourbon ‘ ( Raindogs 1985 ).

Prachtige poëtische sound met fijne toetsen eigen aan hun eigen werk. “ … met werk van Tom Waits kan je alle kanten uit en in Brugge hebben we potverdomme goei jong talent …” liet Chris zich nog ontvallen. Johan Stevens, of Stevie, op het podium met Big Joe and the Phantom 309 ( groepsnaam naar een nummer uit Nighthawks at the Diner ). tn_IMG_4683 copy Een gelegenheidsformatie ( wordt dit een Brugse variant op de Limburgse band ? ) met zanger Stevie omringd door gitaar, contrabas, drum en accordeon.

‘ Jersey Girl ‘ ( Heart Attack and Vine 1980 ), niets is hem vreemd en steeds omringd door prima muzikanten vindt hij overal zijn weg. Als laatste kwam Ziggy tn_IMG_4702 copy op met ‘ Chocolate Jesus ‘ ( Mule Variations 1999 ) met de Metronoomband. Deze sarcastische song was hem volledig op het lijf geschreven, de singer songwriter van Wolvenn. Een excellente afsluiter van een avond vol verrassende interpretaties van de muziek van een wereld poëet. Er kwam nog een uitsmijter, een bis. De Metronoomband werd voorgesteld en samen met Ariadne kregen we nog een song ( … ).

En Dries Vanhegen met megafoon sloot deze Tom Waits tribute af met de tekst ‘ You’re Innocent when You Dream ‘.

En deed dit tot achteraan in de zaal.

Een daverend applaus en de sfeer kon verder gezet worden in de foyer op de after party.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s