Theatertour 75 jaar, Jan De Wilde – Brugge –

Vrijdagavond 8 maart 2019, stond Jan De Wilde met zijn muzikanten Eddy, Jo, Lieve, Kries en Mario op het podium van de Brugse Stadsschouwburg in het kader van de ‘ Theatertour 75 jaar ‘. Voor de gelegenheid aangevuld met een blazerssectie. Bart, Geert, Wim en Johan brachten bij enkele nummers een meerwaarde. Brugge had ook de eer om voor de eerste maal Stephanie Struijk te verwelkomen in het voorprogramma. Deze Nederlandse singer songwriter oogst momenteel veel succes op de radio met haar nummer ‘ Verliefd ‘. tn_IMG_3693 copy

“ Mijn naam is Stéphanie Struijk en ik kom uit Nederland, fijn om hier te staan “. Haar eerste nummer ‘ Fijn ‘, gevoelig, intiem. Ze had het geschreven toen alles niet zo fijn was. “ Nu gaat het wel beter “, zei ze. Tijdens de introducties van de nummers in dit half uurtje leerden we haar iets beter kennen. ‘ Nieuwe Maan ‘ en ‘ De Rivier ‘ ( hoog in de bergen in – Teton -Wyoming ) had ze geschreven tijdens een roadtrip door de USA, gestart in L.A.  Afkomstig uit een klein Limburgs dorpje, Roggel, trok ze naar de grote stad Tilburg. Het popconservatorium, een betere uitvalbasis om met haar muziek naar buiten te komen. En de wereld te zien, zoals de trip naar Amerika. Terug bij haar ouders in Roggel besefte ze hoe mooi het hier was. “ Ook Wel Gelukkig “ was dan ook een eerbetoon aan haar geboortestreek. Momenteel scoort ze met haar EP – Liedjes van een ander – met covers van o.a. Bram vermeulen. “ … ik ben niet echt goed op de hoogte van jullie cultureel erfgoed … “, maar heb even in het repertoire van Luc De Vos gebladerd en vond dit nummer.  Ze bracht een mooie versie, zeer gevoelvol, van Gorki’s  ‘ Wij Zijn zo Jong ‘. Niet zo bekend bij het publiek maar o zo teder.

“ Dank je voor het luisteren “, “ het was een hele eer “.” Nog één nummertje ( titel moet ik jullie schuldig blijven … dank je, …ik ga dan,… ? )  en dan mogen jullie luisteren naar Jan De Wilde.

Een kleine pauze, en met een videobeeld uit de jaren zeventig geprojecteerd op het scherm achteraan ‘ … hopsasa falderiedera hier komt Jan de Wilde … ‘ , werden Jan en zijn vrienden aangekondigd. tn_IMG_3725 Met ‘ Héhé ‘ werd zijn theatershow ingezet. “ D’as mij nog nooit gebeurd, zonder praten aan een optreden beginnen “. “ Vroeger praatte ik al voor ik begon, … oeverloos … “. “ … zelfs vijf à zes minuten mijn gitaar stemmen, … en dat kwam zelfs op tv toen “. Plots vlogen tal van anekdotes de zaal in. Het aanwezige publiek de nodige lachsalvo’s bezorgend. ‘ Apocalyps ‘, het nummer over de Dag des Heren. “ God , de vader en de zoon,… stonden deze drie hier op het podium, …”. Jan en zijn muzikanten amuseerden zich, dat was duidelijk.

‘ Communisten ‘, heilige huisjes, protest en reactie.  Eigen aan de Vlaamse Kleinkunst, en de iconen van toen, die nog steeds volle zalen lokken schuwen het nog steeds niet. ‘ Anneke Weemaes ‘  softenon, geen taboe over bepaalde drugs. Het spitten in de grond, een greppel, een put, 60 cm diep. Een muizenfamilie onthoofdend. ‘ Aaigem ‘. “ … nu ga ik mijn favoriet nummertje spelen, …”, “ … misschien niet jullie favoriet, maar ik mag ook iets beleven aan mijn avond “. Nog steeds een excuus aan zijn zussen dit nummer ? Achtergrond, een gekochte gitaar, een hommage ‘ Zussen ‘. Het verhaal over Dolly, de hond die tussen twee deuren had gezeten. Het doodspuiten van te oud geworden zoogdieren, ‘ Lieve Lumumba, klotepa ‘. Sober gebracht met enkel begeleiding van Kries Roose op piano. Even later alle muzikanten terug op het podium.

Ook Bisschop van Geluwe en  Gilda van het theaterbureau in Brugge, optreden in Gillegem of Hillegem werden nog eens aangehaald. Zijn hymne op de Vlaamse leeuw, het West Vlaams is moeilijk. ‘ VlaamSCHe Leeuw ‘, … toeristische Marokanen,.. en Willem Vermandere. Ros, ik ben er dol op. Zijn dochters, ros, …en hij weet het niet. De waterval van woorden eigen aan Jan deden de zaal enorm lachen, om nadien te genieten van die heerlijke nummers die betrekking hadden op deze anekdotes, aanklachten of herinneringen van vroeger. ‘ Daar is de Lente ‘ en ‘ Hare Krishna Hallelujah ‘.  Plots was hij naar het publiek aan het kijken hoog in de balkons. “ Hé, geen hoogtevrees daarboven, … nog niemand naar beneden gevallen, … da zijn de gevaarlijkste plaatsen “. Vallen, … nummer ‘ De Eerste Sneeuw ‘, apart van Jan hoe hij het nummer opende. Ook zijn introductie voor ‘ M’n Tante Odile ‘, was hilarisch, en zelf al had je het al eens gehoord, je kan niet anders dan ermee lachen. Een oudere vrouw in slaapkleed, weggelopen, met een handtas vol obligaties, een hoge zwarte hoed versierd met kersen in een koude nacht op straat. Waarheden en verzonnen stukken. Jan zijn gitaar aan het stemmen, een beetje lang, .. dit kennen we maar het volgend nummer kon weer op veel respons rekenen. Lieven Taverniers’ ‘ Verdwenen Karavaan ‘. Even later stelde hij nog één van zijn muzikanten voor, Jo Soetaert op drums, Jo Tiramisoetaart, … ze hadden hem bij het dessertbuffet gezet. Schering en inslag naar zijn muzikanten, een bende die al jarenlang samenspeelt en … er wordt met de nodige cactusjes gegooid. Volgde een nummer dat hij nooit had verstaan, zelfs in de Nederlandstalige cover ervan niet. Tom Waits ‘ Waltzing Mathilda ‘. Zijn  versie ‘ Wals Mathilda ‘ verstond hij ook eerst niet. Tot er gezegd werd dat dit een metafoor was voor het spuiten van heroïne ten tijde van de Vietnam oorlog. tn_IMG_3752 Tussenin kwam ook het Urbanus gegeven nog eens naar buiten. Vrienden, ja, appreciatie, ja. … maar toch. Het heeft vroeger iets moeilijk gelegen. Jan was Urbanus’ mentor, … en veel wat Urbanus tegenwoordig doet heeft hij geleerd van J. De Wilde. Dit kwam met momenten tot uiting in het hoog geschreeuw en komische uitlatingen.

“ Wij hebben ervan genoten “, zei Jan, “… wat jullie in de zaal vonden kan ons niet zo veel schelen, …”. “ We stoppen met een nog naar huis rijd lied “. Nog even over Brugge, GPS, Brugge nog niet ingestort. Zijn vorige trip waren er tal van werken, en op gps rijden was niet aangeraden of je geraakte er niet. “ Een mooie manier om al Brugges monumenten te zien ? “ zei hij . Laatste nummer ‘ Fanfare van Honger en dorst ‘. Lievens trilogie. Nog enkele bissen, hadden er drie ingestudeerd. Eén ervan, natuurlijk nog ‘ Joke ‘, niet voor niets want een bepaalde beschaafde pastoor had hem hiervoor de titel van Pornozanger bezorgd. “ … had enkel de laatste zin gelezen zeker,…”. ( …Joke, kom nou trek je witte jurkje uit ). tn_IMG_3846 copy

 

Een schitterende vertoning van Jans laatste theatershow, … die zijn passage uit 2015 overtrof. tn_IMG_0977  ( foto 2015, niet veel veranderd sindsdien )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s