Sue me Modderfokker – Brugge –

Dinsdag 15 januari 2019 stond het theatercollectief SKaGeN uit Antwerpen op de planken van zaal Daverlo met de monoloog ‘ Sue me Modderfokker ‘. tn_7922_sueme3 tine de wilde Mathijs Scheepers, één van de oprichters, solo over burenruzie. Iedereen onder ons kent het fenomeen, … en dit kan soms hoog oplopen. Een wit bord met vreemde getekende vormen en iets verder op scene een klein grasveldjetn_img_0135 vormden het decor voor een groot anderhalf uur dramatiek met een vleugje humor. Hij werd muzikaal begeleid door zijn kompaan Tim Clément.

Al vlug werd de functie van het wit bord duidelijk, tijdens zijn verhaal werden notities en tekeningen aangebracht, een soort schema.tn_img_0125 We konden zo mooi meevolgen wat zich afspeelde in huisnummer 7 ( een geluksgetal ?, “ lucky number seven “ ) in die bepaalde straat. “ Bidden voor Achiel “, “ Bidden in het ziekenhuis “, maar,“ …niet gelovig … “. “ Wraak is soms een goede strategie “, “ … maar je hebt ook een wraakmannetje “. “ … zeer bedrieglijk, … een gezwel dat fluistert “. Op het witte bord, huisnummer 5-7-9, en in 9 woont Mortélmans. “ maar mijn buur in het echt heet Mortelmans … “. Fictie, metafoor : Mortél-man-s. “ … beter een goeie buurman in de hand, dan tien verre vrienden in de lucht … “. Wat is fictie, wat is echt ? ( cfr. Garmisch- Partenkirchen, wat is echt, wat is fictie, de draad is soms nauw ). De andere buur werd simpelweg Jos genoemd, Jos , de kok, hij bepaalde het verloop,… in feite was hij God. En om de jeugd er beter in te betrekken werd er op het witte bord naast Jos’ naam een # geplaatst. Zijn vrouw in verwachting, een lekke buik. Dus platliggen en week 28 halen. De buur bleek allesbehalve een goeie buur dus moest er verhuisd worden. “ Far, far away “. En dan hebben we nog het kastje, dat op het grasveldje geplaatst werd. Met in één van de lades een revolver. Deze werd vergeten, maar kwam toch weer tevoorschijn na vele perikelen.

tn_13454_scnefoto_sue_me_modderfokker_6_c_tine_de_wilde

® Tine De Wilde

Heden, verleden, toekomst, alles kan soms zeer nauw betrokken zijn. Buren kies je niet zelf, en soms wordt het teveel. Zijn het nu kippen die je storen, een hond die de Gods ganse dag blaft als je in je eigen tuin bent ( een projectie op het scherm van die ene Duitser – als het baasje erbij is geen geblaf, maar meer een gejank ), een onnozele bouwvergunning, en een ladder die tegen een muur ( “ …een Trumpje doen …”) werd geplaatst zodat je niet meer op je gemak was in je eigen tuin. De schouw. tn_img_0127 Dramatisch was het dat de burenruzie mede het gevolg was van een te vroeg geboren kind met een gehavende linkerkant. En ook nog enkele incapabele dokters, de ziekenhuisperikelen, die hiervoor verantwoordelijk waren.

Een zware materie die door fragmentarische humor en breekpunten toch ietwat verademend werd gebracht door een schitterende Mathijs. Naast de tekeningen, “ … ik kan niet tekenen,…”. De videoprojecties, zoals de Duitser en zijn hond, Mortelmans hond zelfmoord gepleegd, de ladder was nu zijn kompaan. De geboorte van Achiel op the African way. De epidurale, de combatduck,( de interactie met iemand uit de zaal hierover ), half afgeschoren schaamhaar dat je niet op een voetbalmatch verteld,… de space capsule in het ziekenhuis, quantum fysica,… De verschillende stem timbres ( o.a. de gammamannetjes, offscreen micro

tn_thumb_18910_scnefoto_sue_me_modderfokker_2_c_tine_de_wilde-webformaat

®Tine De Wilde

, zijn vriend ).

De realiteit, het aftellen tot wraak, de revolver in de hand, 10 – 9 – 8 -…, op een muur, op de garagepoort, op een vest, op een bril,… wachtend met de nul ! Het bord valt, een module, … geconstrueerd door Mathijs en Tim. De kinderkamer ?

Je zou voor minder, thuiskomen met je kind. Aan de voordeur overrompeld worden door een deurwaarder, een postbode een bouwinspecteur,…

tn_img2222_171

® Tine de Wilde

Verleden, heden nauw verbonden. De dochter van Mortelmans werkte op de dienst bouwvergunningen en de vader van Mathijs was dokter. En had ooit gelachen met de broer van de buur, deze dronken, valse tanden ingeslikt en ze lachten hem toe.

Mathijs hield het tussendoor ook even luchtig met twee zingende fragmenten ( o.a. “ … looking through a screen …”. En Tim met o.a. zijn space muziek, zeer passend tijdens een fragment in het verhaal.

tn_img_0131bis - koopietn_img_0147 coopy copy

Het was merkbaar welke indruk deze monoloog had teweeggebracht. In alle stilte verliet iedereen de zaal om stil zijn nummertje af te geven aan de vestiaire voor zijn of haar vest.

“ Un homme mortel, Mortelmans zonder s “ zei Mathijs.

“ Vengeance “, because La vengeance se mange avec patience … ( cfr. Site SKageN ).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s