Unplugged, – Eszra and Seven Oaks – Brugge

Vrijdag 21 december werd het laatste ‘ Daverend – Unplugged ‘ optreden van 2018 in Daverlo afgesloten, dit vooraf gegaan door een receptie en voorwoord. Peter Devisch nam het woord, nog steeds het kompas op zak die ons een heel seizoen de goede richting aanwijst om te genieten van allerlei culturele evenementen.tn_IMG_9276 Ook in 2019 is de route bezaaid met vele pareltjes en ontdekkingen. Hij dankte ook Mieke Hoste die zich zes jaar lang op cultureel vlak had ingezet. In 2019 waait er een nieuwe wind door Brugge, maar ze blijft zich verder engageren op cultureel vlak. ( o.a. het allereerste Brugotta festival waar allerhande lokaaltalent een kans krijgt om zich te tonen aan het Brugse publiek en de niet Bruggelingen die erop af komen ). Wel op een andere basis dan tijdens haar schepenambt. Na nog enkele dankwoordjes aan de vele medewerkers en het publiek riep hij Mieke naar het podium. “ Pas op want het is niet gemakkelijk om hier te geraken “.tn_IMG_9285 Door de vele instrumenten op het podium had hij er vooraan moeten opklimmen. Mieke laveerde door de obstakels, en route, …  met hindernissen. Met haar culturele bagage stond ze al vlug voor de micro en werd in de bloemetjes gezet.tn_IMG_9289 Tijdens haar speech kwam ze moeilijk uit de woorden, zelfs de papieren geheugensteuntjes hielpen niet echt. Te emotioneel, te veel onder de indruk van het dank woord naar haar toe. Maar met vochtige ogen kregen we voor het laatst nog één van haar mooie toespraken die we allemaal in de loop der jaren menigmaal hadden gehoord. Een laatste bedanking en Peter gaf haar de bos bloemen terug, die hij even in bewaring hield terwijl hij naar haar toespraak luisterde.

Applaus van het talrijke publiek.

Zittend genoten we van een gratis drankje en knabbels terwijl het ‘ Mike Julien trio ‘ ons entertainde met heerlijke jazz. Drum, contrabas en Mike op zijn pianotn_IMG_9324 lieten ons genieten van heerlijke composities zoals “ Blue in Green “.

Na een half uurtje kondigde tn_IMG_9356-001Patrick Van Hauwaert tn_IMG_9354-001 ‘ Eszra ‘, de groep met frontzangeres Joke Derre aan. Een singer songwriter die zowel de gitaar als de toetsen beheerst.tn_IMG_9409-001_FotoSketcher Maar Eszra is meer dan dat, haar dromerige stem wordt nog extra in de verf gezet door haar muzikanten die de klassieke popsound nog meer gevoel geven.tn_IMG_9496-001 Op een bepaald moment excuseerde ze zich, “ … het is niet gemakkelijk om met die hoge hakken de pedalen te hanteren … “. “ … wel sexy,… “, klonk het uit het publiek. “ … ja daar doen we ’t voor “. Tussenin de nummers had ze het ook over haar dromerig karakter. Altijd ergens anders met haar gedachten. De commentaar die ze kreeg op school. “ … maar ik sta hier toch wel op het podium “.tn_IMG_9488-001 Ook die ene keer dat een vriendin een nummer zong en zij fotografe moest spelen, iets meer achteruit gaand en zo het alarm in werking zettend. Om door de grond te zakken. “ … je moet hier maar aan denken als je een slechte dag hebt … “. Maar haar versie van Joni Mitchells nummer mocht er zijn. “ Morning Morgantown “. Even later een probleempje met haar gitaarkabel. “ … had er beter les over gevolgd “. Een apart dromerig nummer ( Dreamland ? ) door haar zelf geschreven met enkele gesproken zinnen accentueerde dit. “ … between the sheets, … between the lines,… you won’t keep me from singing “. “ We zijn aan ons voorlaatste nummer gekomen, bedankt om hier te mogen staan, jullie zijn een fantastisch publiek “.

Het laatste nummer ontstond losweg over Fukushima. “ Erase your Spell “. “ …ik was beginnen te schrijven maar ik wijk altijd af, …dus je moet het maar breed interpreteren “. Nog een dank je voor haar muzikanten, Wannes Gonnissen ( o.a. gitaar )tn_IMG_9373 copy, op drums Bert Van Damme en contrabassist Joshua ( ? ). En zangeres Joketn_IMG_9372 copy Brugse roots, … maar reeds geruime tijd wonend in Gent.

Een kleine pauze, het podium intussen geruimd qua aantal instrumenten, konden we ons opmaken voor Seven Oaks die ons heerlijk verraste als nieuwe Brugse groep in 2017. In feite geboren in 2014, een kunstenares en een gitaar virtuoos, en niet veel later kwam er een bas bij. Singersongwriter Berth,tn_IMG_9544 copy songwriter Nicolas, magie tussen beide. Intiem en akoestisch, samen met Barttn_IMG_9596 op bas veroverden ze het Brugse publiek. Een tedere dromerige stem die met momenten uitbarst en grote hoogtes aanhaalt, drijvend op dat subtiel gitaarspel en bastonen. Vanavond zou het trio uitgebreid worden met Nicolas Vlaeminck op gitaartn_IMG_9522 en soundscapes en drummer Jan De Smet.tn_IMG_9510 Seven Oaks betrad het podium, her en der in de zaal verwondering. Waar is Nicolas ? Berthtn_IMG_9546 copy en Bart en de twee aangekondigde extra’s, … maar wie was die gitarist ? Allerlei geruchten uit het publiek, gesplit ?, … in vriendschap uit elkaar gegaan ? Patrick Van Hauwaert had het er in feite reeds over in zijn aankondiging. “ … een debuterende band … “. Maar niks zeggend over Nicolas. Berth bedankte Ezra, “ … ik ben gelukkig dat ik niet één van die leerkrachten was die over dromen in de klas bezig was, … dus Joke blijf maar dromen “. Mooi gezegd want dromen is Ezra’s sterkte. Tijdens de setlist had Berth het plots over een dame tijdens een optreden in Dranouter. “ … oppassen met dat nummer, … je hebt het gepikt “, zei deze. “ Niet zo,… luister maar “. Jammer genoeg moet ik dit nummer schuldig blijven maar velen zullen wel weten over welke song het gaat. Na een nummer of vier zei Berth iets over Nicolas, “ … onze Maarten heeft ( live ) zijn plaats ingenomen “. Een stevige setlist, en ons al een preview van de nummers laten horen van de EP die normaal half Februari verschijnt. “ Grease, Stains And Paint “, werd opgedragen aan al haar collega’s. Heerlijk gitaarspel ( aparte klanken ) tijdens het voorgaande nummer, “ Taking Two Times “. Welverdiend applaus uit de zaal en een bisnummer “ The Groove Inside “ met speciale klanken van de Teenage Engineering Operator 1 ( een speciaal instrument, net een klein orgeltje ).tn_IMG_9607

Nicolas Delfosse blijft lid van Seven Oaks, composities maken en alom aanwezig op de EP. Maar niet meer op het podium, “… hij houdt het liever klein “, zei Berth na het optreden. “ En Maarten,tn_IMG_9600 chapeau, hij had slechts anderhalve week om zich in te werken “. Dus die pupiter, spiekbriefje, was hem gegund voor dit eerste optreden.

Kerstmis in gedachte, Scrooge, de geest van het verleden, het heden, de toekomst, Nicolas Delfosse waakt over Seven Oaks zelfs al is hij niet aanwezig.tn_IMG_9610 copy

Dit was een mooie afsluiter van het jaar 2018 van de ‘ Daverend, Unplugged ‘ optredens.

See you in 2019 voor een oorverdovend concert, Daverlo zal daveren met Brugges oudste Metalband After All en nieuwe lichting Vague View op vrijdag 22 februari 2019.

Een gedachte over “Unplugged, – Eszra and Seven Oaks – Brugge

  1. Ha, dan toch gelukt om hier weer commentaar te zetten. Alleen moet ik typen op een laptop gewoon worden.
    Soit, dit lijkt me eigenlijk een concert naar mijn tand. Lichte jazz en dromerige muziek. Ik heb iets gemist.
    mvg,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s