Adela & Helena – Brugge –

Adela & Helena

Zondagmiddag 2 december 2018, in het kader van ‘ Nostalgie ‘, geen komisch toneelstuk zoals andere jaren. Maar een dramatisch stuk passend onder de noemer – En Route – . Hans Kusters en Jean Kluger, twee bekende producenten, al jaren zeer succesvol. Maar in feite weten we niets over hun verleden. ‘ Adela & Helena ‘ , neemt ons mee in een deel van het levensverhaal van hun moeders. Door allerlei omstandigheden komen ze elkaar tegen in Antwerpen. Een Russische en een Poolse, beide Europa doorkruisend om verschillende redenen. Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter tn_IMG_9135 copy krijgen hier op het podium gezelschap van de 80 jarige Chris Lomme. Zij speelt Helena’s moeder.

Zondagmiddag 2 december 2018, in het kader van ‘ Nostalgie ‘, geen komisch toneelstuk zoals andere jaren. Maar een dramatisch stuk passend onder de noemer – En Route – . Hans Kusters en Jean Kluger, twee bekende producenten, al jaren zeer succesvol. Maar in feite weten we niets over hun verleden. ‘ Adela & Helena ‘ , neemt ons mee in een deel van het levensverhaal van hun moeders. Door toeval komen ze elkaar tegen in Antwerpen. Allerlei omstandigheden tekenden hun leven. Een Russische en een Poolse, beide Europa doorkruisend om verschillende redenen. Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter krijgen hier op het podium gezelschap van de 80 jarige Chris Lomme. Zij speelt Helena’s moeder. tn_IMG_9132 copy

Adela Rozenbaum komt Helena Woronzowa en haar moeder Klavdia, pratend op een bankje, tegen in Antwerpen. Hoort dat ze ook niet van hier zijn en begint een gesprek met hen. We worden ondergedompeld in hun levensverhaal.

Klavdia vertelt over de schokkerige beelden waarvan ze zo hield en nog meer van de man die ze projecteerde begin jaren 1900 in haar geboortedorp in Rusland. Ze werd verliefd op hem, de Duitser Willy Schröder. Een kleine monoloog van Chris Lomme, nu en dan onderbroken door enkele aanvullingen in het verhaal, van Katelijne. Simone rechtstaand kijkend en luisterend naar hen. Plots wordt het gesprek dramatischer, het werkkamp in Siberië. Discussie tussen moeder en dochter. De kou, de honger,… de man die ze volgde, zelfs al waren ze niet getrouwd. Dit nog steeds in de herinnering van Helena. Het verhaal van Simone ( Adela ), op de vlucht uit Polen, WO II, de joden vervolging. Drie vrouwen op de vlucht door Europa om aan de gruwel te ontsnappen. En uiteindelijk via Berlijn belandt in Antwerpen.

Berlijn een prachtige stad, leren we, de kapsels, kledij van de vrouwen, meisjes. De poort naar de vrijheid, maar… Joods, ook dit is ( was ) Berlijn. De woorden liefdeskind en oorlogskind vallen. Helena’s moeder ging een schijnhuwelijk aan met Helmut, de vriend van Willy. Later wil hij haar niet meer lossen. Hij is verliefd op haar. “ Een schijnhuwelijk voor de schijn, dit is tweemaal ontkennend “ zei Adela. Een zus werd geboren, Klara, het is moeilijk om haar zus te noemen. Helena noemt het een kwakje. Het woord dat ook Adela even voordien gebruikte toen ze het over mannen had. “ Ze hebben het niet moeilijk met woorden,… ze hebben geen eierstokken,… ze hebben slechts een miniem iets gedaan. Een kwakje “. “ …ook een kind in mij, een oorlogskind “, zegt ze. Helena echter, noemt haar kind een liefdeskind. De geboorte, de eerste jaren met Willy, hij echter getrouwd, een scheiding niet mogelijk en verhuis naar een werkkamp. Na 4 jaar kon haar vader terug naar Duitsland, zij bleven echter achter. Later naar Zwitserland en dan in Berlijn toegekomen. Ze voelde zich ook ongewenst bij Helmut na de geboorte van haar zusje. De vlucht naar Nederland en in verwachting van haar geliefde, maar wat is liefde in feitelijk ? Zij was ook jaloers op Adela, ze had het beter, maar daarin vergiste ze zich. Adela, een Jodin, jongste dochter van een arme Poolse familie, tot ieders verbazing meegenomen door haar oom, een rijke Antwerpse oom, zij een surrogaatdochter. Ze leert de stiel, diamant bewerken, … en leert er ook haar echtgenoot kennen. “ … een groot verschil …” zei Helena. “ Jij bent opgegroeid in rijkdom, een groot verschil met het werkkamp in Rusland ! ”. Maar Adela had ook genoeg meegemaakt, de Jodenvervolging, de vlucht naar Frankrijk. Zwanger en het overleven daar. Een terugkeer, alles vernietigd, hun eigendommen,… maar nog gruwelijker, hun familie in de vernietigingskampen. Een geboorte werd omschreven als : “ … proficiat, veel geluk , … “. Hans Peter werd geboren in 1942. Jean in 1937. Twee vrouwen, twee moeders met veel bagage. Bagage : Adela had hierover een mooie one liner in het stuk , “…een groot deel van mijn leven zit in enveloppen in Antwerpen, …”.

Het toneelstuk oogde ietwat statisch, maar met enkele minieme bewegingen, en zang werd dit doorbroken. Simone, trots en statig, een sterke vrouw die haar leven een andere wending gaf na al de verschrikkingen die ze doormaakte. Je kunt met haar sympathiseren ondanks haar mening die ze uitstraalde op bepaalde momenten over diverse onderwerpen. Katelijne, emotioneel, roerend, bezorgd en met een bepaalde woede. Chris, gebroken stille stem, emotioneel, met momenten ietwat dement acterend ( … ze had nog die herinnering van een porseleinen kan met landschapstaferelen en een vogel,… “ ’t Is toch maar ne pispot “ zei Katelijne, Simone : “ … sommige herinneringen, voorwerpen hebben een speciale betekenis …”. Een vrouw die getekend was, maar toch nog die liefde uitstraalde. Een kranige oude dame.

Niet verwonderlijk dat deze drie schitterend actrices met een immens staande ovatie werden bedankt voor wat ze hier op het podium hadden neergezet. Peter Roose zette hen dan ook heel verdienstelijk in de bloemetjes.tn_IMG_9190 Chris was enorm ontroerd en Simone nam haar resoluut onder de arm. tn_IMG_9145 copy

Na de film “ Onder de Wolken “, moeder en dochter, een heerlijke performance. Zagen we nu Chris en Katelijne als moeder en dochter op het toneel. Met een schitterende Simone naast hen. Chris Lomme, op 5 december 80, maar nog bijlange niet een vaarwel. In 2019 staat ‘ Reverence ‘ op de planken, gemaakt door de huidige KVS directeur Michael De Cock. Afscheid nemen, verlies en ouder

worden. Een soort biografie in monoloog.

 

Jean en Hans werden in september 2017 genomineerd met ‘ De Muze ‘ van Sabam. Hun levensverhaal, meer die van hun moeders, geschreven door Kris Van Steenberge en in een regie van Ignace Cornelissen resulteerde tot dit schrijnend en ontroerend levensverhaal.

verslag : P. Stieperaere en M. Rau

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s