Assisen : De webcam moord – Brugge –

Op 8 januari 2015 te Brugge, vond de première voorstelling plaats van Aspe : Moord in het theater, en op 2 april 2017 volgde Aspe 2 : Het dodelijk jubileum. Een theaterstuk die het publiek volledig betrok in de ontknoping van de moord.

Vanavond waren we weer getuige, of beter gezegd waren we jury in een moordzaak. De laatste vertoning ( 28/11/2018 ) van ‘ Assisen : De webcam moord ‘ vond plaats in de Brugse Stadsschouwburg. Debatteringen, getuigenissen en pleidooien in de zaak van Jurgen Casteels die beschuldigd werd van de moord op prostituee Candy. Wij waren de jury en wij beslisten over het leven van Casteels. Nauwgezet alles volgend om daarna te beraadslagen, schuldig of onschuldig ?  tn_IMG_9021Maar dat was nog niet alles, een schitterend finale sloot het stuk af. Hopelijk heb je nog eens de kans om het zelf te beleven.

Op 8 januari 2015 te Brugge vond de première voorstelling plaats van Aspe : Moord in het theater, en op 2 april 2017 volgde Aspe 2 : Het dodelijk jubileum. Een theaterstuk die het publiek volledig betrok in de ontknoping van de moord.

Vanavond waren we weer getuige, of beter gezegd waren we jury in een moordzaak. De laatste vertoning ( 28/11/2018 ) van ‘ Asissen : De webcam moord ‘ vond plaats in de Brugse Stadsschouwburg. Debatteringen, getuigenissen en pleidooien in de zaak van Jurgen Casteels die beschuldigd werd van de moord op prostituee Candy. Wij waren de jury en wij beslisten over het leven van Casteels. Nauwgezet alles volgend om daarna te beraadslagen, schuldig of onschuldig ? Maar dat was nog niet alles, een schitterend finale sloot het stuk af. Hopelijk heb je nog eens de kans om het zelf te beleven.

‘ Asissen : De webcam moord ‘, met een sterrencast op tournee en woensdag 28 november was het echt de laatste, allerlaatste vertoning of … ‘ never say never again ‘ wie weet. Een rechtzaak , wie heeft de prostituee Candy vermoord ? Is het de beschuldigde Jurgen Casteels ( Peter Thyssen ) zittend op de beklaagdenbank omringd door twee agenten ? Of zorgen drie getuigen Betty De Schepper ( Kadér Gurbuz ), Robert Delorge ( Carry Goossens ) en Rudi Yanosh ( Manou Kersting ) uitbater club, voor een ommekeer in dit proces ? Gilles Colin ( Kurt Rogiers ), zijn advocaat zal toch alles proberen om zijn client vrij te krijgen. Maar hij heeft een stevige tante voor zich, Veerle Durieux ( Francesca Vanthielen ), de Procureur des Konings. Jef Voorjans, de voorzitter van het Hof ( Frans Maas ) zit deze moord voor. De moord op de webcam girl Anne Delorge aka Candy ( Mira Delbaen ) wordt ingeleid door een verteller die ook zaalwachter is op dit proces,( Bert Verbeke ). Wij en wij alleen, de toeschouwers moeten uiteindelijk beslissen of hij schuldig is of niet.

Het stuk startte met videobeelden van Candy, deze werden plots onderbroken door iemand die de kamer binnenkwam. Het camerabeeld verdween, Candy was het slachtoffer.tn_IMG_9010

De zaalwachter leidde ons in. “ …in ieder van ons zit een moordenaar, je moet enkel maar de juiste knoppen induwen …”. “ …ik wou deze rechtszaak van dichtbij zien … “. “ …meestal zijn het oude mannen, de zaalwachters, maar ik kon niet wachten op mijn pensioen,…”. De beschuldigde werd binnengebracht, zijn advocaat nam ook plaats terwijl aan de andere zijde het Hof binnenkwam. Allen moesten rechtstaan, net zoals in een echt proces, wij ook. De rechtszaak kon starten.

Getuigen werden opgeroepen. En wij, wij moesten beslissen en als jury alles aandachtig volgen en nadien konden we enkele gerichte vragen aan de voorzitster van de jury, een dame ( door de zaalwachter gekozen ) uit het publiek doorspelen. Getuigenissen en pleidooien hielden ons stil, nu en dan wel hilariteit vanuit het publiek. De platvloerse uitlatingen en beschrijvingen en versprekingen van Yanosh en Betty waren dan soms ook enorm hilarisch. Met veel vuur werden de getuigen ondervraagt, bestookt door zowel Meester Colin als Procureur Durieux. De vragen, de uitleg, de beschrijving en de flashbacks in rood gedempt licht.

Puzzelstukjes die geleidelijk aan vorm begonnen te krijgen. Een zeer sterke en geloofwaardige vertoning. Mede door de hulp van Jef Vermassen die als juridisch consulent gefungeerd had. De flashbacks leerden ons veel om tot een conclusie te komen. Nu en dan een herhaling van een bepaalde scene, maar vanuit een ander oogpunt, getuigenis. Realistisch, op elkaar ingespeeld zetten allen een ongelooflijke acteerprestatie neer. Medeprostituee Kadèr steelt wel de show van deze vertoning.tn_IMG_9019 Haar plat Gents, haar gelaatsuitdrukking, haar présence en oneliners doet de rechtbank daveren. Frans als voorzitter van het Hof brengt dan weer de rust erin. Ook Manou schittert als bordeelhouder met zijn  Oost- Europees accent.tn_IMG_9045 Kurt en Francesca, aan elkaar gewaagd. Kurt charmant afwachtend,

Francesca vol vuur

, twee tegenpolen. Allebei enorm geloofwaardig in hun rol. Carry Goossens en Peter Thyssen, komen alle twee ietwat braaf over, de ingetogen deftige vader en professor en de sullige stille klusjesman. Maar als beide ietwat in het nauw worden gedreven komt hun ware aard te boven. Het zijn dus niet zo’n stille watertjes.

Regisseur Frank Van Laecke heeft met deze sublieme cast een sterk staaltje toneel afgeleverd dat nu al in Januari te Antwerpen een vervolg krijgt. James Cooke en Bob Jennes van Uitgezonderd weten hun mensen te kiezen. Wij hadden misschien de moeilijkste rol, beslissen over hoe dit stuk zou aflopen. En onze vragen die net na de pauze aan voorzitter Jef Voorjans werden afgegeven.tn_IMG_9043

In het eerste deel was het genieten met sterke oneliners, en uitlatingen zoals : Club Aphrodite, …afro tieten …, “ …je kunt direct bij het ministerie gaan werken, zij liggen ook op hun rug van het profiteren van andermans geld … ”. Het aanleren in de club, hoe je de flos moet pakken. Een éénmalig bezoek aan een bordeel, en dan er een … knoop in leggen. Het opnoemen van de menukaart, pijpen is… “ …niet zo gedetailleerd “ riep Voorjans.

In het tweede deel werden de getuigen nogmaals opgeroepen, want wij hadden tal van vragen voor hen. Aan beschuldigde Casteels, welk weer was het ? Het regende zei hij, … en toch liep er iemand met een zonnebril rond. Luide muziek en toch het geschreeuw horend. Vader Delorge, de relatie met zijn dochter na zijn bordeelbezoek. “ ze kwam minder,…”. Geen alibi, de lessen waren al begonnen. Waar verdiende ze haar geld voor haar studies mee, de leugen tegen zijn vrouw hierover. Betty haar conflict met de webcam kamer. Over de dronken Yanosh die zijn poten niet van de meisjes kon houden, … zelfs niet van Lilly. En zij was de oudste, 92 jaar ! En de reactie van Yanosh op bepaalde vragen i.v.m. de klusjesman, zijn relatie met de meisjes. Zijn agressie. Nog meer flashbacks en de acting van Candy in deze flashbacks. Diverse redenen en intriges die ons deden twijfelen in ons oordeel.

De voorzitster van de jury werd op het podium geroepen en onder ede verklaarde ze de beslissing van de jury.

Schuldig of onschulding, … maar daar bleef het niet bij. We kregen nog een onverwachte finale !

Een daverend en staand applaus werd enthousiast in ontvangst genomen. tn_IMG_9095

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s