Cultuurcentrum ‘ Biekorfpleintje ‘ – Brugge –

 

Rond 9.25, de laatste auto’s rijden door de straten, nog enkele minuten en koning auto moet de plaats ruimen voor voetgangers en fietsers. Tal van activiteiten staan weer op het programma van de autoloze zondag op 16 september. De laatste voorbereidingen worden getroffen, en met deze zonnige dag zal Brugge weer vollopen. Straten en pleinen met de nodige animatie zullen zich opnieuw openen voor een drukke toestroom. Zelfs al is er geen autoverkeer, er bestaan nog altijd rode lichten voor voetgangers en fietsers. Dit was te merken aan de Smedenpoort, een jogger die bijna omvergereden werd door enkele fietsers die geen oog hadden voor het rood licht. Ook de voetgangersbrug naast de Smedenpoort werd ingenomen door enkele fietsers. Soms lijkt de autoloze zondag op een open invitatie om alle verkeersregels aan de laars te lappen.

Maar deze autoloze zondag was ook opnieuw feest en animatie in de St. Jacobstraat. Want het binnenpleintje van de Biekorf ( ingang St. Jacobsstraat 8 ) mocht vandaag zijn derde naamswijziging ondergaan.

Een jaar lang was de eer aan Marec, vandaag droeg hij de fakkel over aan Lara Taveirne. tn_IMG_3989 copy In 2015 werd ze te Antwerpen ( boekenbeurs ) bekroond met haar debuutroman, haar tweede was net af, en voorgesteld in Brugge, toen ze bekroond werd. Een dubbelfeest. De roman ‘ De kinderen van Calais ‘ ( 2014 ) tn_2018-09-16_144851werd tevens genomineerd voor de Bronzen Uil in 2014.

In 2017 was ze mede regisseuse voor het stuk ‘ Meisjes van krijt ‘ gebaseerd op haar debuutroman. Deze theaterversie was aan de hand van het Gents theater bureau Kopergieterij. Deze roman zal tevens verfilmd worden door Ann-Julie Vervaeke. En wat weinigen weten, ze stond samen met Matthias Schoenaerts voor de camera’s in de short ‘ Waternimf ‘, geregisseerd in 2002 door Bjorn Pinxten.

Momenteel is het wachten op haar derde roman ( oktober 2018 ) : ‘ Kerkhofblommenstraat ‘.

Na Pieter Aspe, een nieuwe Brugse succes auteur.

De opening van het cultuurpleintje werd geopend door Peter Devisch, even leek het of hij het noorden kwijt was in zijn toespraak. Niets was minder waar, een kompas bracht hem op de juiste route. Enkele woordjes over wat we dit jaar op de podia mogen verwachten en hij gaf er niet om dat achteraan enkele op hun gsm bezig waren. Dit is tegenwoordig de digitale snelweg, en de www van het cultuurcentrum gidst je door een jaar vol ontdekkingen. De micro werd doorgespeeld aan Peter Roose die ook in het kort nog enkele toelichtingen gaf.

Mieke Hoste eindigde de toespraken en kondigde Lara aan.

Onder luid applaus verscheen ze uit de massa en nam het podium in. Blij, glunderend en met een zeer aangename stem las ze een fragmentje voor, speciaal geschreven voor ‘ …en route …’. Even worstelend met het papiertje dat in haar te nauwe rokzak zat. Een fragment voorlezend die op de ramen van de Biekorf geschreven stond.

Tijdens de receptie werd er nog even nagekaart en felicitaties uitgewisseld.

Ook het kunstwerk van ingang van de Biekorf kon op grote belangstelling rekenen. Iets dat je nu en dan opnieuw moet gaan bekijken Matthieu Lobelle in de, want er veranderen fragmenten aan deze houtskooltekening.

Buiten in de straten was de animatie van deze autoloze zondag intussen gestart.

En deze dag luidt ook het einde in van de Triënnale ‘ Liqiud City ‘

en zijn populaire URB EGG- café.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s