Song of Freedom – Brugge –

182-tn_IMG_2369Gone West, de honderdjarige Oorlog herdacht. Waterfront, de Last Post,… evenementen die de verschrikkingen van WO I herdenken, zo ook ‘ Song of Freedom ‘ te Brugge. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus 2018 om 20.00 uur zorgt de Koninklijke Scoutsharmonie St. Leo o.l.v. dirigent Bruno Leys voor een multimediaal concert om deze triestige en wrede periode in onze geschiedenis te herdenken. Gisteren trok het evenement op de Burg meer dan 1500 toeschouwers. Zij die geen ticket voor de tribune hadden konden het eveneens meevolgen langs de zijhekkens.

Niet enkel WO I, maar ook andere verschrikkingen uit WO II, het koloniale Congo, de Koude Oorlog, de Ierse kwestie, kindsoldaten en het Apartheidsregime werden onder de loep genomen tijdens dit concert. Visueel ondersteund door de projecties van oude beelden, de sublieme kaligrafie van Brody Neuenschwander.

En niet te vergeten de prachtige choreografische ballet / dans / tapdance scenes van de Gistelse Balletschool. De meisjes konden rekenen op een daverend applaus en sympathie ( in dit koude weer, op dit uur op blote voeten ).

Opnieuw ( zoals tijdens Ode aan de Last Post ) was er een muziekkorps uit Groot- Brittanïe aanwezig : The Grenadier Guards. Naast de muziekkorpsen zorgden Lies Vandewege ( zang / poëzie ), Richard Laird ( zang, gitaar en piano ), Tracy McRory ( viool en zang ) en Guido Smeyers (doedelzak )  ze met hun inbreng voor een memorabel twee uur durend visueel spektakel.

Het talrijke publiek werd met momenten, stil op hun stoelen in gedachten meegenomen, in deze niet fraaie geschiedenis. Ook beiaardier Frank Deleu ( bijna op pensioen ) zorgde voor intieme beiaardklanken tussenin en samen met bepaalde nummers. En ook Marnic Dehouck niet vergetend voor zijn visuele inbreng.

In zes gedeeltes werden we door Marc Mosar ingeleid met een korte beschrijving en de gespeelde nummers. De klaroenen van de Koninklijke Scoutsharmonie en de compositie ‘ Liberation and Commemoration ‘ openden de avond. “ … een slagboom van de oorlog ophalen met dans, muziek en kalligrafie, …”. “ Vrijheid geeft vele betekenissen,… ( ook een citaat hierover van A. Einstein kwam ter sprake ) “. “ … men dacht dat deze Oorlog kort zou duren, tegen Kerstmis 1914 thuis, het verliep anders,…”. “ … indien je alle schedels van gesneuvelden zou opstapelen, zou de Mont Blanc niet meer de hoogste berg zijn,… “. “ … sneuvelen in Vlaamse Velden, zonder te weten waarom, waarvoor,…”. Dit waren enkele van de uitspraken tijdens het voorwoord.

Tijdens een terugblik op de Eerste Wereldoorlog kwamen de nummers : ‘ A Tipperary Fantasy ‘, ‘ John Condon ‘, ‘ Forever I’m Dreaming Home ‘ en ‘ Hector the Hero ‘ aan bod. “ Joyeux Noël “, de film van Christian Carion, een aparte Kerstnacht die lang als fabeltje doorging maar pure realiteit was. De Schotse generaal Hector Archibald Mc Donald. Die 30.000 mensen op de been bracht toen ze hem discreet wilden begraven – “… A patriot-warrior, fearless of foe, Has fallen to rise no more…”, ( reden: duik even de geschiedenis in ).

Tijdens de geallieerden in de oorlog, zorgden The Band of the Grenadier Guards Brass Ensemble voor enkele gekende melodieën uit het cultureel erfgoed. ‘ Imperial March ‘, ‘ The Lord is my Shepperd ‘ en ‘ Past Time with Good Company ‘ ( a number that supported the kings through the years, even Jethro Tull played it ).

De lange weg naar vrede, ‘ Stabat Mater ‘, ‘ Leningrad ‘ van Billy Joël met een visueel pareltje van het ballet. Het verhaal van Billy en Victor. Victor verloor zijn vader in de Tweede wereldoorlog. Het verhaal van een clown,097-tn_IMG_2148 Victor Razinov. En ‘ Ripples ‘, het verhaal over diepe wonden en pijn ,.. en de moed. De roep om vrede. WO II, De conflicten in Afrika, Zuid-Amerika, en het verre Oosten. Nu ook tv in de huiskamers, leed en verschrikking, je kon er niet naast kijken.

Hoop op vrede, Na de eerste schitterende performance van dit gerenommeerd Gistels Ballet, vertolkten ze nu ook visueel met een sublieme choreografie106-tn_IMG_2192 de nummers, ‘ Baba Yetu ‘ ( uit de videogame -Civilization- van Grammy award winner Christopher Tin ) en ‘ Benidictus ‘ van K. Jenkins ( over Kosovo ). Koloniaal Congo, Mandela,… uit een nog niet zo ver verleden.

‘ Song of Freedom ‘ van Jan De Haan kregen we tijdens hulde en herdenking. “ … alle menschen werden brüder,… “, en het ballet met een choreografisch nummer118-tn_IMG_2218 met de Europese vlag. “ … hulde aan alle helden van de vrede,…”.

Enkele trofeeën werden aan de artiesten uitgereikt, op het eerste zicht leek het op een obus, maar het waren gouden kokers met Brugse zot.

Afgesloten werd met enkele nummers van The Guards en ‘ A Celtic Farewell ‘ door alle performers.176-tn_IMG_2357 “ … je mag het refrein meezingen “, zei Marc. “ … als vrij zijn is …, this last song as tribute to all the victims, war casualties, … a Celtic Farewell “.

Dit was een waardige afronding van een huldeconcert, sinds 2014 hebben we hulde gebracht aan al dat nutteloos bloedvergieten met diverse thema’s, de gruwel van ’14-’18 zo nooit vergetend, die op 11 november 1918 een einde kende.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s