Nostalgie Beach Festival

Zaterdag 11 augustus 2018, afspraak voor de 5de editie van Nostalgie Beach Festival. Idealer weer voor een festival kon men zich niet wensen. Na de kleine hittegolfjes en enkele onweersdagen was het vandaag de ideale temperatuur om ten volle te genieten van klassiekers. Het festival terrein was reeds goed volgelopen voor de opener.

Het podium stond anders opgesteld, geen midden gang en geen VIP ruimte aan de nadars. Ook geen VIP bar, terras te zien. Wel de nodige sanitaire voorzieningen, kassa’s, bar en eettenten verspreid over het terrein. Nieuw dit jaar, geen discussie meer over een geldbedrag die nog op de kaart stond, deze konden gerecupereerd worden.

De eerste groep, tn_12-IMG_8112 niet aangekondigd door Walter of Coco Jr., de eerste nog niet aanwezig ( trad dit jaar zelf op met zijn Kreuners ) en Coco kon moeilijk zichzelf aankondigen. Radio Nostalgie introduceerde de groep en wat komen zou deze dag, … er werd afgeteld voor Coco Jr. Xl. Ambiancenummers, Engels- en Nederlandstalig wisselden elkaar af. Het publiek werd meteen meegezogen in de sfeer die gans het festival zou uitstralen. ( een gezellige mix van diverse muziekgenres, met o.a. : ‘ My Day will Come ‘, ‘ Het Licht blijft Aan ‘, ‘ Déclaration ‘, ‘ Out in the Streets ‘, … ).

Na deze geslaagde passage die het festivalpubliek enorm kon bekoren, er werd immers lustig meegezongen en gewuifd, werd Ozark Henry tn_54-IMG_8304aangekondigd. ( Veiligheid boven alles, nog enkele nadarhekkens verstevigd en even de Rode Zee op het terrein om extra kabels van de PA tot aan het podium te brengen ).

Door niemand minder dan Coco Jr. Men zou denken, wat doet Ozark hier op dit festival, maar zijn debuut lp dateert reeds van 1996, dus hij verdiend zijn plaats tussen al deze klassiekers uit de jaren ’70-’80 en ’90. Zelfs David Bowie himself vond dit de beste debuutplaat die hij ooit gehoord had. En Ozark Henry is tevens grondlegger van een modetrend, het blootvoets optreden ( France Gall terzijde gelaten en natuurlijk Sandy Shaw ). De eerste twee nummers nog met wit schoeisel aan maar even later verdwenen die naast de drum. Ozark in witte lange tenue schitterde en had het publiek vanaf de eerste tonen mee. Een uitstekende set, ( ‘ I’m Your Sacrifice ‘, ‘ We Can be Heroes ‘, ‘ This one’s is For You ‘,… ), die de fans en muziekliefhebbers bekoorde. Vol energie samen met zijn muzikanten vlogen zijn hits over het terrein. Zwaaiend, klappend en dansend veroverde hij de meer dan tienduizenden toeschouwers. Live, iets minder die nasale stem eigen aan hem, maar met dat heerlijk stemgeluid hadden we genoten van nu al klassiekers uit zijn repertoire.

Coco had voordien al gezegd dat de helft van het podium Belgisch was, want Vlaanderen, België heeft een resem goeie muzikanten.

“ Wat is de link tussen Ozark Henry en Alphaville ? “ vroeg Coco

aan het publiek. Alphaville refereert naar de SF film van Jean- Luc Godard en Ozarks naam is Piet Goddaer. Een aparte aankondiger voor deze Duitse groep tn_04-IMG_8364die in de jaren ’80 immens populair was in Europa en over gans de wereld met hun super hit ‘ Big in Japan ‘( 1984 ). Marian Gold, bijna 65 maar één brok energie. De gekende synth klanken en met magistrale stem van Marion, zwaarder en met baard leek hij net uit een opera weg gestapt, bonkte ‘ Big in Japan ‘nog als vanouds en dit was te merken aan de reacties uit het publiek. Een vrouwelijke bassiste ( Alexandra Merl ) die samen met de drum ( Jakob Kiersch ) het aanstekelijke ritme van Alphaville nog meer de hoogte in stuwde. En met de fijne snaaraanslagen van de gitarist (Dave Goodes ) en de synth klanken van de jonge Carsten Brocker, die geen minuut stilstond, zorgden ze voor een excellente en charismatische show. Dansbaar als vanouds, de oudere generatie beleefde hun tienerjaren, maar ook een jongere generatie ontdekte een groep om te volgen. Verleden jaar nog een nieuwe lp ( Strange Attractor ) en single uitgebracht.

Een leeg podium en bijna tijd voor Technotronic, Coco Jr. introduceerde eerst nog een genre ringgirl gewapend met een soort handbazooka. Een attractie van een sponsor. Witte t-shirts werden het publiek ingeschoten, goed voor een headphone, en één gouden die een I-pad waard was. In te ruilen aan de stand.

Even later na de aankondigingtn_44-IMG_8717 werd ‘ Pump Up the Jam ‘ door de speakers geblazen en zangeres Manuela Kamosi palmde het lege podium in. Een dans party werd ingezet onder het publiek. De song bijna dertig jaar oud deed ons terugkeren naar de discotheken waar ‘ Pump Up …’ letterlijk grijs gedraaid werd. Een New Beat nummer die gans de wereld veroverde. Even later vervoegde Eric Martin ( MC Eric ) Kimosi op het podium. En het New Beat , Hip hop feestje met pompende en dreunende beats vloeiden in elkaar over. Een halfuurtje terug in de tijd van o.a. ‘ Get Up, ‘ Move that Body ‘ en ‘ This Beat is Technotronic ‘. Beide amuseerden zich ook nog na al die jaren en lieten het publiek meebrullen.

10 CC die reeds op de eerste editie stond was dit jaar opnieuw van de partij.tn_19-IMG_8882 De roadie was intussen druk bezig op het podium. Coco Jr. kondigde opnieuw aan, “ …dit wordt mijn kortste aankondiging ooit …”.tn_01-IMG_8739 Zong enkele lijnen, en na twee zinnen aankondiging verscheen 10 CC op het podium. “ We have a slight little technical problem, give us a minute, we’ll get it fixed “ zei Graham Gouldman. En nog geen minuut later startten ze met ‘ The Wallstreet Shuffle ‘. Nog steeds die heerlijke samenzang van weleer en vandaag geen Mick Wilson ( cfr eerste editie Bredene ), maar Rick Fenn en synth speler Keith Hayman erbij. Een vollediger 10 CC voor deze eerste verjaardagseditie. En met jonge kracht Iain Hornal op gitaar, zang en percussie en natuurlijk ouwe getrouwe Paul Burgess op de drums kregen we een optreden om U tegen te zeggen. Een Britse groep die reeds 46 jaar de podia afschuimt over het ganse continent, zeventigers, eind zestigers maar wat een stemmen en muzikale streling voor het oor. In de verte hoorden we nog dat ‘ Life is a Minestrone ‘ geschreven werd nadat Eric Stewart iets op de radio hoorde. “ … one night we were driving home and a Dj ( thought so ) said something like life is a minestrone, so we wrote this number …”. ‘ Dreadlock Holliday ‘, ‘ I’am Not in Love ‘, … greatest hits waarom niet want hiervoor kwam het publiek. Of Paul Burgess nog vanachter zijn drum is gekomen om vooraan mee te zingen, geen idee. Indien zo, jammer maar gemist.

Van nadar tot heuveltop was het festivalterrein gevuld, naar schatting 18.000 bezoekers, een record, en hier en daar werd er vooruit geschoven voor het optreden van één van de presentators van dit festival.

We hadden nog geen blik van hem opgevangen. Alle concentratie ging naar het optreden.tn_33-IMG_9058 De Kreuners, in 2012 na 34 jaar beslisten ze om te stoppen. De grootvaders van de Vlaamse rock verdwenen in de archieven. Zeg nooit nooit, want in 2017, na vijf jaren kondigden ze hun comeback aan. En met een nieuwe single ‘ Viktoria ‘ begonnen ze aan een opmerkelijk her optreden. Een grap die gevolgen had, maar voor ons een plezier om hen weer te zien op diverse podia. Axl’s baard nog langer, Jan een complete metamorfose. Blokken op de tweede plaats, Walter nog beter van stem en Erik, nog steeds Erik. Voor ze echter op het podium kwamen overtrof Coco Jr. zich met een ongelooflijk, tot een hilarische aankondiging. Vrienden, dat mag je wel zeggen want hoe hij ze voorstelde kan bij sommige mensen toch in het verkeerde keelgat schieten. “ … Walter, 80 % water of het kan ook vodka zijn, daarom slechts in de plaatselijke politiek. Ben was niet de eerste keus als drummer, artiestennaam Ben Crabbé ? ( Benjamin Bert Carl Crabbé ) . Jan Van Eyck, goed om op Rimpelrock te spelen, maar nu 80 kg kwijt, je kunt er nog altijd een boek van krijgen,… En Erik, hij moest eigenlijk bij Clouseau spelen, maar ze bestonden nog niet, 40 jaar geleden,… “. “ … en Axl, Erik’s beste vriend, leerde hem kennen op het werk, hij wilde er ook zo oud uit zien als de rest, dus laat een baard en een lange grijze groeien, net Leopold II, maar die is wel al honderd jaar dood,..”. Veel optredens van hen meegemaakt en na elk optreden van hen wilde mijn vriendin altijd poepen, … maar ik had er hoofdpijn van gekregen.

Onder luid applaus maakten de ouwe rotten, die in 1978 begonnen, hun intrede op het podium. Vanaf het eerste nummer straalde het plezier van het podium. Net alsof ze nooit weg waren geweest. Jonge veulens die alles gaven. Een glunderende Jan, Axl met zijn lachende oogjes, Ben geconcentreerd, gefronst op zijn drumstel, Erik stuurs zoals altijd en Walter genietend van een nieuwe start. De sfeer op het podium overtrof met momenten zelfs het grote enthousiasme van het publiek. Moeilijk om een setlist samen te stellen met al die hits, maar de nummers die gebracht werden hadden toch elk hun eigen geschiedenis doorheen hun carriére. Walter had nog steeds de vrouwen van weleer, … en ook de mannelijke fans in zijn hoofd. Dat hadden we reeds op Kneistival gehoord na hun stomende, uitverkochte passage in de Put.  ‘ Verliefd op Chris Lomme ‘, ‘ Layla ‘, ‘ Cous Cous Kreten ‘,… en wat er gebeurde hier te Middelkerke tijdens ‘ Zij Heeft Stijl ‘ kan ik enkel maar fantaseren. Heeft hij weer een danspartner gevonden.

Na hen werd grootheid Jimmy Clifftn_13-IMG_9213 door Coco Jr. aangekondigd als ‘ His Royal Highness ‘. Zeventig intussen en bezig met zijn afscheidstournee. Ontdekt op 14 jarige leeftijd. De wereldtentoonstelling in 1964 te New York moest de Ska lanceren maar het was pas in 1969 met ‘ Wonderful World, Beautiful People ‘ dat de grote doorbraak kwam. Zes Grammy Awards, diverse artiesten die zijn nummers hebben gecoverd en zijn intrede als reggaezanger in de Rock & Roll Hall of Fame na Bob Marley ( maar dan levend ). tn_02-IMG_9189Kingston, Rastafari, anarchistische muziek, wie groter Marley of Cliff. Elk heeft bijgedragen op zijn manier om de ska/reggae uit Jamaica wereldwijd te verspreiden. ‘ Hakuna Matata ‘, we hoeven ons geen zorgen te maken, laat ons genieten. En dat deed Jimmy al vooraan op het podium op conga.

Met zijn acht koppige begeleidingsband nam hij ons mee op een toer door memory lane.

‘ All My Life ‘, ‘ Reggae World ‘, ‘ We Are One ‘, ‘ I Can See Clearly Now ‘, ‘ You Can get it if You Really Want ‘,… en nummers die hij in duet bracht met o.a. Sting, Annie Lennox en Yannick Noah uit de popmuziek. Zoals ‘ Fantastic Plastic People ‘, ‘ Love Comes ‘,…

Coco Jr. kondigde ook nog de slotact aan van dit al meer dan succesvol geslaagde festival. Walter gaf dit jaar forfait als presentator ( “ … moeilijk te combineren als je moet optreden … “ wist hij backstage te vertellen, maar hij had dan ook alles gegeven wat de fans wilden en voor kwamen ).

Ska en Reggae domineerden de jaren ’80 in de UK, en over de landsgrenzen. UB40 en Madness waren de slokkoppen. Verleden jaar UB 40, en dit jaar Madness als afsluiter van deze 5de editie.tn_IMG_9464 Dat ska nog steeds goed in het gehoor ligt hadden we reeds verleden maand op Kneist kunnen meemaken ( The Skadillacs, een tribute band met muziek van alle grootheden van dit genre en vooral het stoomboot geluid van Madness ). Mike Barson ( Monsieur Borso ), Lee Thompson ( Kix ) en Chris Foreman ( Chrissy Boy ), drie jeugdvrienden, de straatbende vaarwel gezegd en zich op de muziek geworpen. Toetsen, saxofonist en gitarist startten in 1976.

En in 1979 werd een legendarisch nummer geboren, het nummer waarmee ze hun show openden, ‘ One Step Beyond ‘.

Vele gedaanteverwisselingen, ruzies, misverstanden leidden tot het einde in 1986, maar een kleine twee jaar later staan ze er terug en wordt hun carrière terug opgebouwd. Nieuwe platendeals, optredens, ook enkele tijdens speciale evenementen zorgen ervoor dat Madness sinds 1989 niet meer heeft stilgelegen. 17 jarige schoffies die vanuit achterbuurten de wereld hebben veroverd met hun ‘ Baggy Trousers ‘, ‘ Night Boat to Caïro ‘ , ‘ My Girl ‘, ‘ Cardiac Arrest ‘, ‘ Our House ‘ en zo veel meer. Na enkele nummers zei Suggs in zijn sappig dialect o.a. : “ Zonder Jimmy Cliff hadden wij nooit bestaan!”.  Lang na middernacht dreunde de sax nog over het festivalterrein, een afsluiter deze vijfde succesvolle editie waardig.

Ska is niet dood, evenmin Reggae en dat bewezen vanavond twee grootheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s