Kneistival 2018 Dag 5 – Knokke-Heist

Op deze Nationale feestdag enkel artiesten van eigen bodem.

‘ De Lokale Lichting’, een band-slam georganiseerd van Jeugdclub ’t Verzet, vier groepen streden op 12 Mei 2018 voor een plaats op het podium van Kneistival. Winnaar en opener deze avond de Brugse band ‘ Shuriken II ‘. Vanavond met een rapper, Ozi One en gaste in de rangen. tn_IMG_5995 tn_IMG_6040 tn_IMG_6051 tn_IMG_6075 tn_IMG_6105 De  stuwende elektro-rock van Thomas en zijn kompanen zweept op.

Rond 21.00, nog een winnaar op het podium. Humo’s Rock Rally winnaar ‘ The Calicos ‘. Dit zestal afkomstig uit Antwerpen. Americana muziek, je houdt ervan of niet. Jammer, maar er werd niet echt  enthousiast gereageerd op deze groep. tn_IMG_6191 tn_IMG_6201 tn_IMG_6268 Te rustig, niet dat bepaald genre of moeten ze nog ontdekt worden door het publiek om een grotere appreciatie te krijgen ? tn_IMG_6188 Nochtans met een heerlijke pedal steel guitar.

tn_IMG_6285

De massa was op deze dag echt afgekomen voor de ‘Tegen de sterren op ‘ en ‘ Beste kijkers ’vedette Nathalie Meskens. tn_IMG_6326 Actrice, maar ook bedeeld met een heerlijke zangstem dat ze al bewees met haar Rat Pack toer. Vanavond ging ze Motown geflankeerd met een tien koppige band. tn_IMG_6292tn_IMG_6293 tn_IMG_6382 tn_IMG_6452 tn_IMG_6518 tn_IMG_6559 tn_IMG_6565 De archieven van Motown werden tot in de onderste laden geleegd. De sfeer van dit memorabel platenlabel besmette onmiddellijk het publiek en het was, meezingen, dansen en genieten tot de laatste noot. “ Dancing in de Put, euh … the Street “.  tn_IMG_6624

Shuriken II, een Brugse groep ontsproten aan de escapades van Thomas Meire ( Disarray ) die blijft evolueren

en sinds mei 2018 ook enkele aanpassingen in de bezetting. Bassist Cedric gestart met een eigen groep, een Mc erbij, Herman Axters  ( aka Ozi One ) en Ellen Bosma als gastzangeres vormen de nieuwe bezetting.

Een elektronisch gestuurde rocksound met stevige drum en gitaarpartijen. Gevarieerd, strak en toch een opzwepende ritmische sound. Met momenten zelfs een Oosters sfeertje. En met Thomas’ stemtimbre ietwat punky-rock. Ozi One past uitstekend in dit nieuw concept met zijn kort uithalingen in bepaalde van de nummers. En met uitgebreidere rap zang bewijst hij dat deze combinatie ook hoge ogen zal gooien in de elektro scene. Ozi, zich nog even tot het publiek richttend : ” … from the underground coming to you, … fight for love, fight for peace, … “. ” Remember the name ‘ Shuriken II ‘.

Met een selfie van het publiek werd afscheid genomen.

 

Op deze Nationale feestdag nog een Belgische groep die in de prijzen gevallen was. The Calicos, een Antwerps zestal bestaande uit de broers Vermaelen ( Quinten – zang en Maxime op drum), de gitaristen Sander Smeets ( keys ) en Aäron Koch ( pedal steel guitar ). Op bas Guido Op de Beeck en Arne Joosen op toetsen.

Een band die met zijn Americana en groepsgeest de jury van Humo’s Rock Rally kon bekoren en ook won. Ietwat braaf na Shuriken II en dit was ook merkbaar in de Put. De meeste toeschouwers, drinkend, etend en keuvelend met een achtergrond muziekje wachtend op de Motown van Nathalie ? The Calicos speelden echter een vrij sterke set,

prachtig geschreven nummers, singer song writer in sextet. ‘ Follow You Down ‘ en ‘ I Get Along ‘ heerlijke sound en arrangement. Jonge en iets oudere twintigers met een oud hart voor dit genre muziek. Springsteen, Erickson,… in gedachten. ‘ Wayword Wind ‘ , ‘ Runaway Kid ‘ en ‘ Driftwood ‘ nog enkele pareltjes uit hun set. Ze kregen het applaus dat ze zeker verdienden maar ietwat misplaatst op de affiche. The Calicos stoorden zich er niet aan en zij die echt luisterden en genoten hebben weer een uitstekende band van eigen bodem gehoord en gezien. ” Lang geleden dat we nog eens aan zee waren ” zei Quinten, de zeelucht had hen goed gedaan en de zee deinde op hun nummers .

Alle afsluiters geprogrammeerd om 22.30, maar Meskens in Motown reeds om 22.15. de tienkoppige band leidde in, en Nathalie werd onder enorm applaus onthaald toen ze het podium opkwam.

22.18, een verduisterd podium, “ Going to a Go -Go “ van Smokey Robinson and The Miracles. De tien koppige band startte swingend dit avondje Motown. Steve en Judith, de backings namen de zang voor hun rekening tot Nathalie Meskens op het podium verscheen.

Gehuld in een paars jurkje, blauwe pumps en met een afgetraind lichaam zwierde ze zich tussen haar band. Het was nog even wachten hoe de sound zou klinken, maar reeds vanaf de eerste noten wisten we al dat dit een sublieme show zou worden. Dat ze kan zingen wisten we al maar wat een stem, vol passie en overgave, met momenten zelfs zwoel. Stilstaan was ook niet aan haar besteed, dansend met haar backings, flirterig mee swingend met de driekoppige blazerssectie en ook haar drummer en keyboardspeler kregen de nodige charme van haar.

Een show die enorm door het publiek gesmaakt werd. En muzikaal stond ook alles op zijn poten, de sfeer van deze ijzersterke nummers die zoveel geschiedenis schreven klonken als vanouds. Misschien iets moderner, en ander stemtimbre maar dit was hoedje af. Warmte, romantiek, tintelende tonen waarbij je onmogelijk kon bij blijven stilstaan. Soul, reggae, funk,… en swing. Up tempo nummers afgewisseld met ballades. Tussenin heerlijke medley’s van o.a. Marvin Gaye en Stevie Wonder. Intieme momenten tijdens een medley mix van Motown successen van diverse artiesten. Solo of samen met Steve Kashala en Judith Okon.

Ze gaf haar backings alle vrijheid om zich te tonen, want beide hadden een prachtige stem ( o.a. : het duet “ You’re all I Need to get By “ ). Muzikale hoogstandjes terwijl de stemmen even rustten. En gans de Put was getuige van een zeer aparte drum battle, na “ Signed, Sealed and Delivered “ overvloeiend in “ For My One and Only Love “ jammin’ stonden allen te kijken naar Roberto Amel Serra op conga’s en Frank Vanweddingen op drums die even de show stalen,

eindigend in een jammin’ reprise.

Het publiek werd bedankt, jullie waren geweldig. Na ons een uur ondergedompeld te hebben in de sixties and seventies met nummers van The Four Tops, The Supremes, Marvin Gaye, Stevie Wonder Jackson 5, The Temptations, Diana Ross, Smokey Robinson en vele anderen kregen we nog een extraatje . Met “ Reach out I’ll be There “ en “ Standing in the Shadows of Love “ van The Four Tops werden nog eens alle registers open gezet. “ Een topavond voor ons. Voor jullie ook ? “. Een overbodige vraag. Een allerlaatste bis, nog een nummer van Martha & The Vandella’s “ Dancing in the Street “. Deze avond kon niet meer stuk voor het publiek , ook de omliggende balkons genoten en dansten naar hartelust.

Nathalie, niet in één hokje te stoppen, haar backings, drummer en percussionist werden aangevuld met Hans Ijzerman op keys. Gitarist Bart Vervaeck en bassist Stijn Possemiers. En niet te vergeten de driekoppige blazerssectie, Jan Eggermont op sax, Olivier Bodson, trompet en trombonist Peter Delannoye. Muzikanten die stuk voor stuk bij diverse groepen spelen of gespeeld hebben.

“ Shotgun “, “ Baby Love “, Stop in the Name of Love “, “ You can’t Hurry Love “, “ Heatwave “, “ War “, “ Do You Love Me “, “ The Tears of a Clown “, Give Me One More Dance “, “ I Heard it Through the Grapevine “, It takes 2 “, “ Ain’t No Mountain High Enough “, Sneaking Out the Backdoor “, “ What’s Going On “, “ Superstitious “, …. Enkele van de nummers die het Motown label tot zo’n uitzonderlijk platenlabel hebben gebracht. En nog vergeten het nummer speciaal voor de vrouwelijke fans “ My Girl “ van The Temptations.

Nog een klein halfuurtje voor middernacht werd het publiek bedankt, Nathalie dankte ook haar muzikanten en zij op hun beurt rond haar geschaard eerden haar.

Het was een mooi beeld vooraan op het podium op deze voorlaatste dag van het festival.

Een gedachte over “Kneistival 2018 Dag 5 – Knokke-Heist

  1. The Calicos is nochtans te horen op radio 1 – of was. Goeie muziek, inderdaad. Misschien komen ze met dat genre op een verkeerd moment?
    mvg,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s