Kneistival 2018 – Knokke-Heist –

Dinsdag 17 juli 2018, de put van Heist is weer zes dagen de gastheer voor de 33ste editie van Kneistival.tn_IMG_4339

Discobar Lait Russe tn_IMG_4338bracht met enkele plaatjes het volk in stemming en zocht dansende koppeltjes.

Nog niet al te veel volk voor de schitterend opener ‘ The Skadillacs ‘.tn_IMG_4433 Ska van oudsher die nog steeds aanspreekt en voor het eerste feestje in de put zorgde. Een energieke frontman en zeven muzikanten lieten ons genieten van een variatie ska nummers uit de glorieperiode van dit genre. Met als afsluiter ‘ Night Boat to Caïro ‘ van Madness. tn_IMG_4362

Een korte schitterende set, de Put op dat moment overvol. Om veiligheidsredenen werden alle ingangen afgezet. Er kon niemand meer bij voor het optreden van De Kreuners. tn_IMG_4527Na passages hier in 1990, 1998 en laatst in 2010. In 2012 zegden ze hun publiek vaarwel. Maar wie had ooit gedacht dat ze verleden jaar hun comeback zouden aankondigen. Kneistival strikte hen voor hun openingsdag. Jong en oud dansten en zongen mee met hun hits. Walter en zijn kompanen herboren en hoe. Afsluiten met ‘ Nu of Nooit ‘ uit ’91.tn_IMG_4638 Het was Nu en ze mochten Nooit stoppen. Maar die rustpauze ( ? ), bezinning, verademing van 5 jaar was de moeite. De Kreuners ( grootvaders van de Vlaamse Rock )tn_IMG_4593 kreunden en musiceerden als jonge veulens.

Ietwat uitgelopen en een groot aantal toeschouwers die ook met hen uit de put verdwenen konden nog nagenieten van de Nederlandse Truttes ( ? ). ‘ Memphis Maniacs ‘tn_IMG_4673 met een mix van overbekende songs aan elkaar gebreid sloot deze eerste succesrijke dag af.tn_IMG_4759

De eerste dag als opener van Kneist 2018 was weggelegd voor de Tiense ‘ The Skadillacs ‘. Opgericht in 2011 en met hun ‘ Crazy 2-tone ska-tour ‘ in 2016 hadden ze bewezen dat ze een excellente tribute band waren voor dit genre.tn_IMG_4372 Nummers van The Specials, The Selecter, Bad Manners, … en natuurlijk Madness passeerden de revue. Dit was nog eens back tot he Ska years. Heerlijk en nostalgisch. Een muziekgenre dat nog steeds niets heeft ingeboet en zowel jong als oud aanzet tot meezingen en dansen. Zanger Rudy Jean heerlijk flirtend

met zijn publiek en prachtige stem nam samen met zijn kompanen het publiek op sleeptouw doorheen dit aparte wereldje van zwart wit met enkel puntjes, streepjes wit. Afsluiten deden ze met hoe kan het ook anders, ‘ Night Boat to Caïro ‘ met zijn oorverdovende sax intro.tn_IMG_4416 ( Sir 5ft Fill, Benoit Soi, Postit Peet, Sam , Slider en Dr. Von Reed hebben ons enorm gecharmeerd ).

Afscheid namen ze met een selfie

van het publiek.

Nog voor de eerste noot van de Kreuners in de Put klonk werd er al omgeroepen dat er geen enkeling meer bij kon. Het zat vol en zij die buiten stonden konden op de zeedijk het optreden op groot scherm volgen.

Later dan aangekondigd startte het optreden van de Kreuners, zodat ‘ Memphis Maniacs ‘ pas rond ongeveer 23.00 de eerste dag mochten afsluiten.

 

Na enkele nummers bedankte Walter tn_IMG_4649het publiek en hij charmeerde hen nog eens. “ Jullie zijn niet verandert sinds de laatste keer dat we hier op dit podium stonden, de vrouwen zijn nog knapper geworden,… en de mannen ook,… lelijker “. Ook zijn kompanen kregen nog enkele complimentjes. Het publiek lachend. “ Axl’s baardtn_IMG_4468 blijft maar groeien, nog gezegd, scheer je weg ( grappend ) maar het lukte niet “. “ … en Ben, …tn_IMG_4532 is nog steeds niet gegroeid “. “ Jantn_IMG_4470 is 80 kilo kwijt, … “. Wat over ( Erik – gitarist ? ). tn_IMG_4478

Axl Peleman houdt vermoedelijk niet van die 95 decibel grens. Wat duidelijk te merken was toen hij het publiek uitdaagde. “ Als wij boven de 95 db zitten krijgen we een boete “. “ Het staat hier vol flikken, ik laat het aan jullie over om die grens te overschrijden “. Eerste meting 105,… even later op 111 ! ( Meter op podium ? ). “ Voor jullie geen probleem om een boete te krijgen, jullie zijn toeschouwers, … en er staan toch te weinig flikken om die duizenden te controleren. Dit alles in sappig Antwerps. “ Ik weet het, ben bijna niet te verstaan, mijn dialect is nu ook niet van de mooiste, een Middeleeuws dialect dat al lang uitgestorven ( afgeschaft ) zou moeten zijn “.

Walter en Erik hadden het podium verlaten, Ben niet meer achter zijn drumstel maar vooraan wijzend naar Jan die een nummer inzette. Axl zong over moeilijke tijden ( Titel ? ). Even later in duet met Ben. Walter en Erik vervoegden het trio en een heerlijke samenzang vooraan op het podium begeleid met subtiel snaarwerk van Jan.

Zonder bissen, het publiek in de kou latend. Dat kon niet. Dus nog enkele nummers waaronder ‘ Zij Heeft Stijl ‘. Walter had een danspartner gevonden om even kort te slowen op het podium.

Afsluiter deze eerste avond, uit de Nederland, de ‘ Memphis Maniacs ‘.

Zanger Roy en muzikanten Peter, Max, Jochem en Remco lieten de put dansen en jumpen en zorgden nog voor een zeer gezellig en prima feestje na De Kreuners.

 Hun mash-up genre sloeg aan en wie dacht dat deze Nederlanders kansloos waren na de schitterende doortocht van Walter & co had het mis. Mash-up, neem enkele jukeboxen of een mengtafel en mix diverse nummers, diverse genres en je hebt een schitterend feest. Verander dit door een live band met presence op een podium, een minimum aan show en met overbekende hits van onder meer : Michaël Jackson, The Police, Toto, Rammstein, The Bee Gees, Mötorhead,… en je snapt waarom deze bende elk podium in vuur zetten en het publiek mee laat dansen.

 Roy verdween ook nog even tussen het publiek. Dit was voor ons nieuw, wij hebben Les Truttes en Nederland heeft de Memphis Maniacs. Zo werd een sublieme eerste dag van dit zes daags festival in de Put van Heist afgesloten.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s