En Route – Brugge 2018-2019 –

De spiegeltent was zondagmiddag ( 03/06/2018 ) de locatie van de nieuwe brochure voor het cultureel seizoen 2018-2019, “ En Route “.

Rond 14.45 een Frans getint sfeertje in de spiegeltent. ‘ Les Invités ‘, zorgde met een akoestische set voor de opluistering, tn_IMG_1577we zijn op weg. Gitarist zanger Joachim Wannyn, IMG_1608 copycontrabassist Quinten De VlaeminckIMG_1604 copy en accordeoniste tn_IMG_1584Elke De Meester, ontsnapt uit een Frans dorpje naar haar kledij te zien. Het trio bracht enkele Franse pareltjes. O.a. : “Heureusement qu’il y a de l’herbe “ van Georges Moustaki, “ Salade de fruits “ van Bourvil, en Axelle Reds “ Kennedy Boulevard “. Franse musette, en na een nummer of zes deed Peter Roose teken naar de groep. Niet om te stoppen, er kon nog één kort muzikaal nummertje gespeeld worden. “ Charlotte ( ? ) “, eindigend op te tonen van ‘ le jour de gloire est arrivé ‘.

Moderator Nathalie Dewulf tn_IMG_1624stelde haar gasten voor. Mieke Hoste : “ … ik heb nog niks gezegd en krijg al applaus …Mag dus nu al terug naar mijn plaats gaan …”. “ Onderweg met je rugzak, … ontmoetingen met het onbekende. tn_IMG_1626Je wordt er rijker van. Een nieuw cultureel seizoen “. “ Sorry,… “, ze geraakte niet uit haar woorden met de naam van de nieuwe website. “ Nieuw dit seizoen is dat je ook alle tickets online kan bestellen en niet meer hoeft te telefoneren. Check dus site en brochure. Een kompas naar vele oorden “.

Nathalie nam terug het woord en liet in een korte tête a tête haar gasten aan het woord. En tevens hun keuzes, een favoriete drie uit “ En Route “.

Peter Devisch : “ … we vertoefden de laatste jaren een beetje in de woestijn, … nu zijn we echt en route, de digitale snelweg op …”. “ Nog één jaar behouden we ook het oude systeem, de nieuwe website staat sinds vrijdag online “. “ Waarom ‘ En Route ‘, Het ticketsysteem geoogst in Israël, verdere uitwerking in een ander land. ( CHECK DIT !!! ). “ We zijn altijd onderweg, in de maatschappij, de kunstenaars en artiesten die toeren, …de vluchtelingen “.tn_IMG_1633 Zijn keuzes waren : 1/ Carré Curieux , een circusvertoning, … ergens op locatie in Brugge. In een vierkante tent, clownerie, acrobatie en mime. Familiebanden op circusniveau. 2/ Een Spaanse groep uit Chili, ‘ Nomadas ‘, een zeer visueel spektakel. En als derde keus, Ann Teresa De Keersmaeker ( 23 febr. ). Een dans ‘ Slow Walk ‘. Ann neemt ons mee doorheen Brugge als gids, in dans doorheen de poorten om te eindigen op de grote Markt. Een choreografie waaraan je kan deelnemen. ( gratis ).tn_IMG_1629

Steven Van Havere : “ …ik moet tot mijn spijt bekennen dat ik een beetje cultuur barbaar ben. Mijn keuzes betreffen dan ook muziek,…”. Een aanrader is Studebaker John. Ook niet te missen Het Zesde Metaal. Niet direct Wannes Cappelle, maar meer de drummer ( Tim Van Oosten ) en vooral de toetsenist Tom Pintens. De toetsenist vooral bekend van zijn werk met Stef Kamil Carlens ( Zita Swoon 1996-… ).tn_IMG_1638 Excuseerde zich dat hij het ‘ Zesde Metaal ‘ nog niet echt gezien had, de laatste keer op Werchter (2017 ) was ik juist een hamburger gaan eten. Er is een groot verschil tussen een optreden in een zaal of op een festival. Staand of zittend. Andere nummers, andere arrangementen, wat best past bij het optreden. En natuurlijk het Brugotta tribute die dit seizoen ( 16/03/2019 ) Tom Waits als artiest naar voor schuift. Had het ook nog even over Ziggy ( cfr.  Brugotta Madonna tribute ), een zanger die ook een nummer had ingezonden, geen groep of muzikanten, maar begeleid door de Metronoom band. Je moet dus niet echt in een groep spelen om deel te nemen. Dit jaar verwacht hij nog een grotere belangstelling. Madonna ligt nu niet bepaald in de hand maar T. Waits des te meer voor muzikanten.

Nathalie Dumé : werkend voor Stad Brugge en een trouwe bezoekster van de Stadsschouwburg. 1/ Vocal Sampling ,… Cubaanse A Capella. 2/ Serge Aimé Colulibaly,… “ Daar heb je iets bijzonders mee, … niet verkeerd verstaan hé ! ” zei Nathalie Dewulf.tn_IMG_1640 Het betrof een soort samenwerking met 50 plussers. Zij was toen nog geen vijftig maar kon toch meedoen ( iets in Oostende ). Dit jaar over problematiek immigranten Australië en Nieuw-Caledonië. Politiek, cultuur,… ( een dansvoorstelling ). K’ Choice was haar derde keuze.tn_IMG_1642 Altijd door haar muziek geïnspireerd. Vindt haar een top madame.

Matthieu Lobelle : beeldend kunstenaar, geboren in Brugge maar verhuisd naar Oostende. Maar wel les gevend aan de academie te Brugge, de roots blijven dus niet ver weg. Zei iets over een bepaald werk 4 bij 2 meter, in de Biekorfhal. Een tekening, stukken weg stukken erbij doen, een soort concept. Symboliek, de dood het crematorium … “ Hoe ouder je wordt hoe meer je omgaat met tijd “.tn_IMG_1646 Keuzes : 1/ Comp. Cecilia, “ Heilig Hart “. Arne Sierens zijn komedies en drama’s vindt hij prachtig opgezet. Ik vindt ze ook de eerlijkste groep ( toneelgezelschap ) die er bestaat. 2/ Jan Fabre, ‘ The Generosity of Dorcas ‘, architect van de schoonheid, ikzelf ben beeldend kunstenaar, hij ook. Het teruggrijpen naar het verleden, het combineren met de huidige kunst. Bewegende beelden, choreografie.

N.Dewulf, we hebben nog één spreker. tn_IMG_1649Peter Roose. Peters eerste keuze ‘ Drie Zusters ‘. Ik heb er maar één. Zijn hart gaat uit naar theater, zowel nieuw, oud als gevestigd. De manier van bewerking en al wat er uit springt. Verleden jaar schitterde Zuidpool reeds met Edward II. 2/ Jubilee Lanoye van Tom Lanoy. Kadert in samenwerking met andere cultuurcentra . Belangrijke première in de cultuurhuizen. 3/ Theater Malpertuis in Oostende. ( wereldpremière ) en als laatste Stan,’ The Way She dies ‘. Vlaams Portugees gesproken. Vlaams, Engels en het Portugees met Nederlandstalige ondertiteling ). tn_IMG_1652Acteurs hebben hier van ver voor moeten reizen. Letterlijk En Route. Een vrije interpretatie over Anna Karenina.

Ook nog reclame voor Luka Bloom ‘ Refuge ‘ , een graag gezien gast die hier al dikwijls op de planken stond, Peter even over zijn jeugdjaren , protest een 40 tal jaar geleden, kerncentrales ( Borssele ? ) daar naartoe, ook de broer van Luka trad daar op ( Christy Moore ), een man alleen met zijn gitaar en de ondergaande zon. tn_IMG_1654Met Luka is er een band ontstaan en op zijn website veel verwijzingen naar Brugge en de Stadsschouwburg, er is een boek verschenen, die avond ook te koop met tal van beelden en misschien sta jij er ook op.

Buiten amuseerden de kinderen zich met enkele spelletje, ook tal van ouders genoten van de entertainment buiten in de zon.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s