A Little Bra Band / Airbag – Brugge –

In de sfeervolle spiegeltent trad dinsdag 29 mei 2018 ‘ A Little Bra Band ‘ op.

tn_IMG_1350-001 Country, Bluegrass, … om weg te dromen van weidse vlakten, rust en harmonieuze klanken.

tn_IMG_1469-001 copy

Peter Roose verwelkomde iedereen in de tent.tn_IMG_1346 Een zittend concert, een luisterconcert in deze spiegeltent die niet meer weg te denken is in het programma van het tweejaarlijkse Airbag. Vanavond tijdens de 8ste editie werden we meegezogen in country, blues, bluegrass en swingende western songs.

‘ A Little Bra Band ‘, afkomstig uit Brabant putte uit songs van onder meer Hank Williams, Bill Monroe, Ralph Stanley, Dolly Parton, The Band, Daniel Lanois, Steve Earl, Kris Kristofferson en vele anderen. Sommige nummers zijn zelfs pas later overgenomen in een country versie. Zoals ‘ Pistol…’ origineel van Bing Crosby and The Andrew Sisters is. ‘ Fare thee Well ’ is dan een typische Ierse ballade die de country is in geduikeld en via de film van de Coen Brothers, genomineerd op Cannes 2013 voor de Gouden Palm ( niet gewonnen ) maar wel de grote prijs van de jury binnen sleepten en vertolkt door Oscar Isaac. ‘ Out with the Crow ‘ is dan weer een onvervalste gospel.

Setlist : part one – Burry Me Beneath the Willow

There is a Time

Pistol Packing Mama

The One I Love is Gone

Jolene

Human Highway

Pills I Took

For the Good Times

The Weight

I Still Carry You Around

Part two –    Columbus Stockade Blues

Jolie Louise

Way faring Stranger

Graveyard Shift

Out With the Crow

Look Out Mama

Ginseng Sullivan

Angel Band

Little Girl of Mine in Tennessee

Bis –    Hey Good Looking

Fare Thee Well

Tussenin de nummers was het vooral violist Jeroentn_IMG_1411 die nu en dan iets meer zei over de song, hij had eerst wel even iets meer monitoring nodig na het eerste nummer. Na het heerlijke ‘ Pistol …’ had Jeroen het over de moeilijkheid van de banjo, niet evident om over te schakelen van gitaar naar banjo. Een moeilijk instrument om te stemmen ( cfr. : let maar op sommige kraken in nummers op elpee ) en dan nog die vingerattributen aankrijgen. Na ‘ The One … ‘, kon hij het niet laten, het volgende nr. kennen jullie wel. Meer mag ik niet verklappen over deze rondborstige blonde. De intro startte met een klein foutje, een lachje onder elkaar en opnieuw verder met ‘ Jolene ‘. Een prachtige accordeon solo in ‘ Human Highway ‘ van Elke.tn_IMG_1461 copy De zangeres had een beetje monitoring gevraagd en bedankte Wouter ervoor. Een vriendelijke bende muzikanten die zich amuseerden en het publiek alles gaven. Druppels klonken op het dak zeil, een ferme regenbui en Jeroen : “ … we worden nog eens apart poëtisch begeleid … ‘ Pills I Take ‘ van Hank Williams III. Daarna even bezig over de overzijde van de waterkant, wij van hier en hij/zij vandaar.

Vandaag hebben we er een accordeon erbij. ‘ For the Good Times ‘. Nog twee nummers voor we de pauze ingaan, dit zal je ook wel kennen, een nummer van de Band van The Band. ‘ The Weight ‘. Eindigen deden ze dit eerste deel met een nr. van Steve Earl , ‘ I Still Carry You Around ‘. Oh ja, een souffleur in mijn oor, hij was ooit verslaafd aan … chocolade. Stefan nog even lachend met de omslachtigheid bij het overschakelen naar zijn banjo. Miserie die vingerstukjes.

Het tweede deel begon met het up tempo nummer ‘ Columbus Stockade Blues ‘. Gevolgd door het zeer prachtig gevoelig nummer van een Canadees vooral bekend als producer maar ook zanger, Daniel Lanois . “ … Stefan verkeerd instrument … “, naadloos overschakelend en we droomden weg met ‘ Jolie Louise ‘. Het volgend nr. hebben we gepikt uit een film, of heeft de film het van ons gepikt. The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band speelt het ook, hebben zij het van ons gepikt , wij spelen het al 35 jaar ( mopje ). ‘ Wayfaring Stranger ‘. Met ‘ Out with the Crow ‘ zijn we weer de cover toer op, zoals al onze nrs. In feite. Het zijn traditionals en diverse artiesten hebben het gezongen. Dit is een recent nummer, Jeroen weet niet meer van wie maar Stefan wel. Moeilijke naam  : The Haunted Windchimes.  Accordeoniste Elke heeft het over de glansrol van zangeres Ilse in het volgend nummer.tn_IMG_1406 ‘ Look Out Mama ‘, gevoelig, sober en ingetogen om met momenten uit te barsten en met heerlijk jodelgeluid. Prachtig uitstervend met banjo, die net vanuit de verte komt, subliem. Over ginseng, de plukkers in de bergen, … en nu kopen we het gewoon in de winkel. ‘ Ginseng Sullivan ‘ van een man uit de Mississippi delta. Na een beetje de vlam in de pan terug iets rustigers. Opnieuw een nummer gestolen uit een film ( O Brother, Where Art Thou ? van de Coen brothers ) ‘ Angel Band ‘ met heerlijke harmonie zang van Stefan, Ilse Jeroen, Elke en contra bassist Wouter. Na dit ingetogen nummer nog even de vlam er terug in met ‘ Little Girl of Mine in Tennessee ‘.  En ’t Is ons laatste, bedankt publiek, en prijst de locatie ( tent ) en de mensen van het geluid. Last but not least, ook een grote bedanking aan de organisatie dat wij hier vanavond voor jullie mogen spelen. Wij genoten en we wilden meer, nog een nip van ons glas en hen terug roepend. Dit maak je niet iedere avond mee ( voor de liefhebbers van dit genre ). Een groep muzikanten die nauwsluitend op elkaar ingespeeld zijn in het country genre van het Verre Westen en onderling plezier maken zonder hun publiek te vergeten.

 

Onvermijdelijk volgt er een bis, één nummer is wat weinig, dus twee bissen. ‘ Hey Good Looking ‘ en ‘ Fare thee Well ‘ ( zoals eerder gezegd ook uit een film ). Voor de tweede bis stelt Jeroen de band voor. Op contrabas Woody, op drum Janko, zangeres Ilse en zanger Stefan. Met dank aan Elke op accordeon … en ik ben Jeroen.

Zang : Ilse Simon, op contrabas Wouter De Muynck. Janko Beckers mandoline, drum, steel guitar en dobro. Yves Vertonghen op gitaar ( sober, stil in zijn hoek, maar onmisbaar ). De zangpartijen en het gewissel tussen gitaar en banjo ( chapeau ) van Stefan Goossens. En ceremonie meester van dienst, zonder aan zijn kwaliteiten als violist en backing zang te twijfelen, Jeroen Goegebuer. Aangevuld voor deze Airbag gig met accordeoniste Elke De Meester (o.a. : folkgroep ‘ Surpluz ‘ en lesgeefster in Brugge ).

Een bende muzikanten die ons de oude geest van weleer uit country middens liet herleven.

Peter Roose bedankt na dit schitterende optreden nog eens iedereen entn_IMG_1347 “ … ja de techniekers hebben hier liever een vrouwenstem … “, nog enkele korte weetjes over wat nog komt tijdens deze Airbag editie sluit hij af. Jullie kunnen nog verder genieten met onze dj die je in de sfeer van de avond houdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s