Het Huisbezoek – Brugge –

 

Gisterenavond stond het Vernieuwd Gents Volkstoneel op de planken van de Brugse stadsschouwburg met ‘ Het Huisbezoek ‘, een heerlijke boulevard komedie. Niet in de brochure, maar tussenin geprogrammeerd. Een organisatie van de stuwende krachten Kristof De Block en Pieter Dewulf van de ‘ Comedyshows ‘. Een prima idee om dit stuk te programmeren tussen de shows van stand up comedians en andere voorstellingen. Jammer, is het paasvakantie of werd dit over het hoofd gezien. Een povere +- 120 aanwezigen, maar zij hebben echt genoten van deze absurde komedie, te merken aan het gelach en het zeer luide en dankbare applaus. Voor de toekomst, misschien eens brainstormen qua publicatie, andere manieren van aankondigingen om voor dergelijke producties die niet goedkoop zijn de grote massa aan te spreken. Want wat de initiatiefnemers ons vanavond hadden voorgeschoteld was een ongelooflijk komisch staaltje amusement van de bovenste plank.

Wat Guido Van Meir uit zijn pen heeft getoverd en ouwe rot Bob De Moor met kompanen Chris Van den Durpel en Heidi De Grauwe op scene brachten getuigde weer van een staaltje excellent acteertalent. ‘ Het Huisbezoek ‘ zat vol met absurditeiten, aanklachten en dubbele bodems en in een heerlijk dialect taaltje dat altijd nog sappiger overkomt dan het ABN. Je voelt je ook meer verbonden met bepaalde situaties als het dialect is.

Het podium oogde kaal, twee stoelen en een barkruk. Maar toen het projectiescherm met die prachtige foto tn_IMG_6632van Luc Monsaert omhoog ging vertoefden we in een woonkamer. Muziek, het heerlijke ‘ The happening ‘ van The Supremes. Cindy dromend van een eigen nagelstudiootje wordt in de huiskamer het hof gemaakt van een oude playboy, wie is hij, wat komt hij daar doen, blijft nog een vraagteken.

Haar vriend Mike strompelt de woonkamer binnen, ietwat gekwetst. “ … ik heb het macadam eens gekuist … “ zegt hij. Mike klaagt over sigarenrook ? Wij in de zaal ruiken echter alleen de overvloedige air refresher die Cindy rondspoot.

Verdoezelen wat gebeurde voor hij binnenkwam. Hem in het ongewisse latend wat werd afgesproken tussen haar en Leo. Luide commentaren als blijkt dat hij een politicus is, maar dit tempert vlug. Leo gewiekst, schakelt over naar bikers. Bikers om het even, zelfs al hebben ze geen motor meer. Op ingenieuze wijze met listige en gepaste woorden draait Leo het koppel rond zijn hand. Veel belovend, helpen en oplossingen biedend. Het ongeluk van Mike, met de moto ( gekocht van de ontslagpremie, werkte voor deurwaarders die failliet gingen ?…) Het spook- en middenberm rijden, Marokkaanders met hun BMW’s die geen pinkers nodig hebben.

Dokters en verzekeraars oplichten met valse verklaringen of als politicus alles in orde brengen en opkomen voor de gewone man. Leo draait er zijn hand niet voor om. En ook Mike uit huize te krijgen om Cindietje een beetje te verwennen is een kleine moeite. Mariginalen worden ook aan de kaak gesteld. De schuld wat er gebeurt of voorvalt wordt altijd op een andermans rug geschoven. Als dit nog niet genoeg is wordt er ook nog een wonder haarshampoo mee betrokken. Leo, een man van de wereld, heeft het plots over de Chinezen…,tn_IMG_6658 en karaoke. Ene Chan, de Chinese tegenhanger van Mark Coucke, een pharmacist maar dan met spleetogen. Meer dan 800 miljoen flacons kopen aan 2 cent en verkopen voor 20 euro het stuk. Mooie winst. Mike ziet het zitten na enkele glazen whiskey. Wat volgt is een escalatie van alle voorbije gebeurtenissen die zich voor onze ogen in de huiskamer afspeelden.

En toch draait het op het einde nog anders af dan we verwachtten.

Bob De Moor is subliem als de oplichter, charlatan. Het gorgelen, het excuus. En de commentaar van Mike ( Chris van den Durpel ) hierop : “ … ik schijt toch ook niet uit mijn mond …”. Originele scene / situatie veranderingen worden ingeleid

met het nummer Kasastjok ( ‘ Katyusha ‘ ). Het gesprek over voetballers, o.a. zwarte en witte spelers en een albino ( Kevin de Bruyne ),  als je wil meedoen met de maatschappij, koop een voetbalploeg. Nog maar eens refererend op Coucke. Het stuk zat vol met verwijzingen.

tn_IMG_6680Chris, heerlijk naïef als de biker die eerst moet gedronken hebben om te functioneren. En Heidi als de nagel vijlende vriendin die hoopt op meer succes in het Knokse ‘ Place ma tu vue ‘.

‘ Het Huisbezoek ‘, een mooie aanklacht tegen alle charlatans, fraudeurs en oplichters die er rondlopen en naïevelingen alles ontnemen en hun naar de afgrond brengen.

Allen kregen een luid applaus van de toeschouwers en werden nogmaals terug geroepen op het podiumtn_IMG_6702 als bedanking voor dit heerlijk komisch en absurd avondje vertier.

 

2 gedachten over “Het Huisbezoek – Brugge –

  1. Eigenlijk wel raar dat een stuk met Van Den Durpel en De Moor niet was aangekondigd. Ze zijn nochtans goed gekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s