Oscar, De Komediecompagnie – Brugge –

Een grote opkomst zaterdagavond en zondag middag 10 & 11 februari 2018 in de Brugse Stadsschouwburg voor het stuk ‘ Oscar ‘ van de Komediecompagnie. De meer dan 900 aanwezigen dit weekend hebben genoten van deze doldwaze komedie. Een stuk van Claude Magnier uit 1958. Louis de Funès, die in 1967 schitterde in de verfilming van Edouard Molinaro, stond tussen 1959 en 1972 meer dan 600 maal op toneel met dit stuk.

( … believe me … ??? en … the last thing I had on my mind … ???? ), muziek vulde de zaal, op het podium een blonde vrouw die met een vogelkooi rondliep.

Even later vleide ze zich neer in de sofa, de oortjes in, een tijdschrift lezend en meezingend met de muziek. De huishoudster liet de stofzuiger zijn werk doen. Plots het geluid van koekoeksklokken, … “ ..ja, ik weet het ( hoor ? ), het is acht uur ….”. De toon was gezet voor een meer dan twee uur durende komedie. Even later verscheen Christian Martin ten huize Van den Neste, hij wou zijn baas sprekend en het was dringend. Enkele dingen werden afgesproken met de Poolse huishoudster van koekoeksklokkenbouwer Francis Van den Neste. De eerste confrontatie van Christian met zijn baas is hilarisch. Het vragen voor opslag, het opbiechten van het stelen van 495.000 francs, en de verduistering voor de fiscus van 8 van de 21 miljoen winst. Niet verwonderlijk dat zijn baas door het lint ging. Francis, gespeeld door Jan Van Dycke, schitterde in zijn eerste rol bij de komediecompagnie en dit was ook zijn eerste maal samen op scene met  Dirk Van Vooren die Christian Martin speelde. Deze eerste confrontatie tussen de beide hoofdfiguren werd met enorme hilariteit uit de zaal beantwoord toen hij de politie wilde opbellen en problemen had met de telefoon.tn_IMG_5097 copy Zinspelingen, aparte uitdrukkingen en oneliners vlogen heen en weer. Zoals o.m. : “ … ik heb met uw dochter gekoekoekt … “, over concurrent Muylle, “ … ik zal wel even zijn muile met koekoeksklokken opvullen …”, uitlatingen die een enorme schwung in het stuk staken en het komisch aspect een extra hoogte gaven. Verwarringen en misprekingen : De Poolse huishoudster, Bernadette – de Bernadette ( Soubirous ) van Lourdes. De verdraaide uitdrukking – het ijzer smeden als het heet is-. Een zingende ochtendechtgenote ( ? )

.Een krijsende dochtertn_IMG_5099 die het huis uit wil, een vrouw die zich uitgeeft als een dochter, een masseur met sappig dialect, niet al te snugger en op de koop toe een probleem met alcohol heeft.

En als dit nog niet genoeg was, de kofferperikelen die net een eigen leven leiden. Bernadette die haar ontslag geeft / vraagt en een nieuwe vrouw ( met een aparte voorgeschiedenis ) die komt solliciteren als huishoudster. “ … wat heb je daar in je handen ? “, “ … de nieuwe stofzuigster …”. De uitlating als Marilou ( Wendy Van Wanten ) haar man ziet een vrouw omhelzend in de living. Francis’ reactie is er ook naar. Nu en dan het gepast geluid van de vele koekoeksklokken aan de muur die op momenten zeer gepast afgaan. Zelfs de trap

speelt een rol tijdens al deze hilarische toestanden. Ook leuk, Francis die naast tal van dierennamen ook wordt aangesproken als Franske ( cfr. De man van Wendy ). Zelfs een simpele zakdoek doet de zaal uitbarsten van het lachen.

Jan Van Dycke ( Francis Van den Neste ), Wendy Van Wanten ( Marilou Van den Neste ), Peter Bulckaen ( Philippe Decorte ) Dirk Van Vooren ( Christian Martin ), Britt Van Der Borght ( Bernadette ), Fleur Brusselmans ( Jacqueline ), Karin Jacobs ( Angèl ), Stef Poelmans ( Oscar ) en Maja Van Honsté ( Brugge ? ) of was het  Leen Dendievel als dochter ( Babette ) hebben vanavond nog maar eens al hun talenten uit de kast gehaald om het publiek

een hilarische zotte avond te bezorgen eigen aan de Komediecompagnie. Een stuk dat je moet gezien hebben, al is het maar voor het taaltje van de poetsvrouw, de massage, Francis die kierewiet wordt, gaga. Zijn Piet Huysentruyt uitbeelding. tn_IMG_5116Het gezellig dansje met de trein naar Oostende. En de grote bewondering naar Louis de Funés met zijn onvergetelijke mimiek, neuroses en uitbarstingen. Een imperium van koekoeksklokken maar ook een imperium van komisch acteertalent. Met een Wendy om van te snoepen, een verwend nest als dochter, een masseurtn_IMG_5110 met jongleertechnieken. Dirk was weer eens omringd met excellente tegenspelers. Hij nodigde het publiek ook nog eens uit om een woordje,

… want het was weer een tijdje geleden om het publiek nog eens persoonlijk te bedanken in de Brugse Stadsschouwburg

Dit na een overweldigend applaus. ( Nog in Lanaken en Hasselt te zien in Maart ).

Een gedachte over “Oscar, De Komediecompagnie – Brugge –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s