De Schpountz – Brugge –

Zondag 28 januari 2018 stond de Comp. Marius ( 2006 ) geprogrammeerd met het stuk ‘ De bruiloft van Figaro ‘, maar wegens omstandigheden werd beslist om een ander stuk te brengen. Compagnie Marius, een gezelschap die vooral rondtoert op aparte locaties en in open lucht, dit al bijna dertig jaar en niet alleen in België, ook Nederland, Frankrijk, Duitsland en zelfs tot in Spanje. Er werd geopteerd voor het stuk ‘ De Schpountz ‘ die zich beter leende in een theater zaal. Een stuk geschreven door Marcel Pagnol en vooral bekend door de verfilming ( 1938 ) met een jonge Fernandel in de hoofdrol. De schpountz, slavisch word voor een simpele ziel.

Een onnozele farce, een ode aan de toneelspeler met alle vooroordelen en misverstanden. Oorspronkelijk 57 scenes en 34 personages. De twee toneelspelers van de vaste kern ( Waas Grampser en Kris Van Trier ) werden aangevuld met Maaike Neuville, Koen Van Impe en Frank Dierens. Allen speelden meerdere rollen, en tussenin de scenes, werden kledij en decorstukken op het podium veranderd onder de ogen van het publiek. Allen schakelden moeiteloos om in hun andere rol. Je moet het maar doen met vijf acteurs meer dan 15 of was het 20 rollen op scene te brengen. En dit zonder enige aarzeling in de diverse scenes. Vloeiend scene na scene spelend, net alsof zich een 3 dimensionele film zich ontrolde op het podium.

Een stuk met vooroordelen,

een simpele kruideniersjongen die het wil maken in de grote filmwereld met alle gevolgen van dien. Een uit de hand gelopen avondje drinken van een filmcrew leidt tot een dito contract. Irénée ( Waas ) is ermee weg en boekt een ticket, een enkeltje naar Parijs.

De gevolgen laten niet lang op zich wachten. Francoise ( Maaike ), de scriptgirl krijgt medelijden met hem en besluit tussenbeide te komen. Zijn filmdebuut is hilarisch,

zelfs al waren het diep emotionele scenes, …

en het groeit uit tot een gigantisch succes.

Hij verrast er zijn oom Baptiste ( Koen ), broer Casimir ( Frank ) en zijn tante Clarisse ( Kris ) mee.

En brengt nog een knappe verloofde mee op de koop toe.

We kregen diverse typetjes voorgeschoteld, die we in het echte leven ook wel kunnen associëren her en der. Ze bestaan. Een zeer amusant taalgebruik met de nodige misverstanden of associaties en spielerei. Ook een kleine verwijzing naar de producer Weinstein en de heersende contraverse van #Me Too

Dit kwam duidelijk tot uiting in de scene : “ … ik zal dan mijn kleren uitdoen en verkrachting roepen …”. Enkele andere hoogtepunten waren onder meer : Een hilarische kusscene.

Het aanprijzen van de saucissen in de kruidenierszaak. Een Hollander die zich uitspreekt tijdens de première van de film, schitterende rol van Koen die neigt tussen André Van Duyn en Jan Jaap van der Wal. De associatie met Fabre ( Jan ),…

Maaike profileerde zich als een vurige, hartstochtelijke scriptgirl met een eigen mening. En onverwacht uit de hoek komend op het einde, een sigaret in de mond. Een actrice die niet alleen prachtrollen neerzet op het scherm. Maar nogmaals bewijst hoe ze zich haar rol op een podium eigen maakt. Koen van alle markten thuis, is het dramatisch of komisch. Deze klasbak mag je echt alles in handen geven. En zelfs laten zingen. Leuke anekdote : “ Boring… “ uit het publiek. Koen : “ Niet nu “. Een tijdje later nog eens en hij anticipeerde. Er zat dus publiek in de zaal die hem had zien schitteren als de verteller in ‘ The Rocky Horror Picture Show ‘, de avond voordien in Antwerpen. Hilarisch de kleine Napoleon, als ober zijn opmerkingen over de ( zang ) stem van een groot acteur. Frank, iet wat rolletjes op de achtergrond maar o zo secuur dat ze met zijn mimiek, gedragingen en enkele oneliners dit stuk verrijkten.

Kris en Waas, de vaste kern zijn twee natuurtalenten die zonder moeite naïviteit, listigheid, verdwazing uitstralen in hun diverse rollen. Tot zelfzekerheid en autoritair toe. Een sullige tante, een zelfverzekerd producer, een goedgelovige sul, niet van zijn stuk te krijgen, ervoor gaan.

Niet verwonderlijk dat allen op een heftig dankbaar applaus

onthaald werden. Even later deed Waas teken aan het publiek om op het podium te komen ( voordien werd hier al op zin gespeeld ), eerst een ietwat afwachtende houding maar even later vervoegde de zaal zich aan de bar en deed zich te goed aan een glaasje cava / witte wijn uitgeschonken door de cast.

Een traktatie niet vreemd aan Compagnie Marius ( cfr : ’ Manon en Jean de Florette ‘, een vier en een halfuur durende voorstelling, op het menu konijn met pruimen of was het olijven en een glaasje pastis. Paëlla en een glas wijn tijdens ‘ De Bruiloft van Figaro ‘. Apart vertoeven met de acteurs tijdens een drink op het podium van de Brugse stadsschouwburg.

Een compagnie om in de gaten te houden en zeker één van hun openluchtvoorstellingen mee te pikken in de toekomst.

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s