De Verwondering ( Marx ) – Brugge –

 

Zaterdag 3 februari 2018 stond ‘ De Verwondering ‘, een monoloog geschreven en geregisseerd door Stefaan Van Brabandt geprogrammeerd met de oude rot en klasbak Jan Decleir in de huid van Marx.

Wegens artistieke meningsverschillen werd hij vervangen door Johan Heldenbergh. Een groot acteur, die we enige tijd hebben moeten missen, in de rol van één van de grootste filosofen.

Marx, keek vanavond terug op zijn levenIMG_4916 en denken en liet het publiek ook participeren in zijn monoloog. “ … ik ben een spook … “. Zelfspot, ironie en de interactie met het publiek zorgden voor anderhalf uur genot over een in feite zwaar onderwerp, maar deze inkijk in ’s mans leven liet ons genieten en het mocht zelfs nog een half uur langer meer zijn.

Marx, geboren in 1818 en gestorven in 1883 was een mens zoals wij met al zijn gebreken en tegenslagen. ‘ Das Kapital ‘ en zijn Communistisch manifest maakten hem wereldberoemd. Maar privé en de erkenning van zijn werk waren niet zo aangenaam. Het spook, of Johan hebben dit ons vanavond duidelijk gebracht.

En al de -ismen, wie is er schuldig aan, hoe worden ze geïnterpreteerd, uitgevoerd. Was Christus verantwoordelijk voor de kruistochten, wat werd er van Nietzsches Ûbermensch, was Einstein de dader van de atoombom en wat met D’Haens en het CD&V ( gelach in de zaal ). Moet je mij dan het Marxisme verwijten. Vragen, vragen, die ons doen nadenken. Zelfs nu vandaag nog, de resem voorbeelden die aangehaald werden uit ons eigen leefwereldje.

“ Quand on a que l’amour “.

Een daverend en staand applaus viel Johan te beurtIMG_4930“ … veel meer volk dan ik verwacht had, op mijn begrafenis waren er slechts zeven … “.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s