Razor Reel ‘ Flanders Film Festival ‘ -dag 5

 

Maandag 30 oktober, de voorlaatste dag van het Festival en ietwat drukker qua opkomst. Geen afzeggingen wat de gasten betrof, maar regisseur Simeon en acteur Elliot konden wegens fileleed rond Zaventem niet op tijd aanwezig zijn om hun film voor te stellen. Maar dit zou met de Q&A zeker gecompenseerd worden. Een derde  Podcast, met een zeer bekende sympathieke Antwerpenaar. De eerste film

die persoonlijk door de regisseur werd voorgesteld, ingeleid door Tom.

‘ Kùt ‘, een soort roadmovie, met Taratino-achtige ingrediënten. Langzaam opbouwend, Bijbelse referenties, drama’s, de opbouw naar het laatste beeld. Atilla weet hoe je een scenario schrijft. Levens die elkaar kruisen, sommige zoekend, wat te doen met je leven, je verwachtingen, je erbij neerleggen of een ander toekomst zoeken. Een afgelegen benzinestation en een fysisch en mentaal gehandicapte in een desolaat landschap, vormen de kern van het hele verhaal. Sommigen in het publiek zagen er zelfs ‘ The Hatefull Eight ‘ in, weer Tarantino. Hongaarse films, bij ons onbekend, ook de acteurs. Of enkel bij de die gards van diverse genres. Maar deze dramatische thriller heeft wel potentie om een groter publiek te bereiken. “ Save a princess from a dragon “, een modern sprookje werd er in de Q&A.

Het verhaal, fictie of echt, verteld door de gehandicapte eenzaat die toch blijk geeft van enig nuchtere realiteit. “ A dog who represents everything, what we need,… “, wat duidelijk bleek op het einde. Atilla wist ook nog te zeggen dat er twee films en hopelijk ook een serie gepland stonden. Nog even aan hem gevraagd wie de gehandicapte eenzaat was, … bleek dat het een acteur was die een ongelooflijke rol had neergezet. Acteur Roland Tzafetas.

Leuk was ook dat onderweg met het vliegtuig hij hoorde of besefte wat de betekenis van kut was bij ons. En tijdens de inleiding van de film legde hij uit wat de titel betekende. “ I didn’t know what it meant here,…”, gelach in de zaal.

Zelfs met zijn naam waren er enige problemen, niet de volledige officiële naam. Een tweede vliegtuig ticket werd geboekt om hem hier in Brugge te krijgen.

Intussen hadden drie nerd, Sven, Maarten en Bart

zich geïnstalleerd met hun letterboxd. Een derde Podcast bende die een nieuwigheid aan deze tiende editie breide. Hilariteit en gelach,

en een redelijk tal toeschouwers die zelfs vergaten dat er een kortfilm, ‘ Verbintenis ‘ ( Wesley Remory, Joke Ruysschaert en Patrick Van Hauwaert op de affiche ) draaide in de zaal.

Deze werd onmiddelijk  gevolgd door ‘ Habit ‘.

Sven De Ridder had de hoofdvogel afgeschoten met zijn opmerking over de film ‘ Kùt ‘ die ze hadden bekeken. “ Een triootje in een schuur, een hoer neuken die de trouwjurk van je moeder draagt “.

Op een bepaald moment iemand uit het publiek erbij, en een quizje werd ingezet. De kandidaat hoorde het op een bepaald ogenblik donderen in Keulen maar had toch enkele mooie prijzen in ontvangst mogen nemen voor zijn deelneming aan deze zeer leuke Podcast. Selfies en handtekeningen volgden, en ook het festival boek ontving hun krabbels.

‘ Habit ‘,

ietwat later dan aangekondigd werd vertoond als afsluiter van deze dag. Sfeervol, in de onderbuik van het duistere Manchester. Een massagesalon, een moord, flashbacks en geheimzinnigheid. Met momenten weet je niet waar het naartoe leidt, een sterkte van Simeon Halligan, tot wat mensen in staat zijn. We hebben hem leren kennen van o.a. “ Splintered “ in 2008 en “ White Settlers “ in 2015. Patrick Van Hauwaert refereerde ook nog eens in het interview naar ‘ White Settlers ‘.

Simeon en Elliot hadden het nog uitgebreid over allerhande dingen die ‘ Habit ‘ een film maakten de moeite om te zien en te herzien. Een probleem met de hoofdacteur, Elliot die er toen bijkwam. In een luttele 48 uur naar de set, kostuums, info over zijn karakter. “ So I jumped into the film “, he said. Simeon said : “ It cost money shooting, but also not shooting “. De druk was we gen ze konden verder werken aan de film. “ Its a straight adaption of the book, …a world that reflected at that moment in Manchester “. “ A dark city with corruption, now less “. “ Every location was real, the author took me to all the places we filmed “. “ But not in all those places filming was possible “.

Een vraag uit het publiek : “ What’s the point of Canabilisme ?”. “ In the book it’s not specified “, … hint of suggestie. “ The book is very real, I stayed close and maybe there is a possibility for a sequel “. Meer uitleg en antwoorden.

Voor het ogenblik zijn beide met diverse projecten bezig. “ A short, … a creepy young guy and cancer,..”. Elliot is binnenkort te zien in ‘ Instrument of War “, een oorlogsfilm over een musicus en een artiest achter de vijandelijke lijnen. “ It’s a real, ridiculous story but true “. Simeon zelf met drie films bezig, o.a. een monsterfilm, ‘ The Besieged ‘. Na hun Q&A namen ze uitgebreid de moeite om enkel affiches van ‘ Habit ‘ te signeren voor de vele gegadigden.

Een gedachte over “Razor Reel ‘ Flanders Film Festival ‘ -dag 5

  1. Na dit gelezen te hebben (en de foto’s bekeken) heb ik de indruk er zelf bij geweest te zijn. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s