Razor Reel – Flanders Film Festival – dag 1

IMG_8649

Donderdag 26 oktober, opende Razor Reel ‘ Flanders Film Festival ‘, hun tiende editie met de vertoning van de psychologische thriller ‘ The Killing of a Secret Deer ‘. Deze twee uur durende film van Yorgos Lanthimos beklijft, stelt je zenuwen op de proef, enerveert je, … De nasale stemmen, met momenten het trage opbouwend ritme, de schrijnende muziekscore. Waarin worden we ondergedompeld. De protagonisten en de nevenkarakters rondom hen. ‘ Straw Dogs ‘, een klassieker van Sam Peckinpah uit 1971, langzaam opbouwend tot de escalatie. Sindsdien veel toegepast, en deze film van het Grieks duo  ( Lanthimos en Filippou ) verlegd opnieuw deze grenzen. Met een schitterende cinematografie van Thimios Bakatakis. Hun tweede Engelstalige film ,na ‘ The Lobster ‘, die diverse nominaties kreeg en awards. ‘ The Killing,…’, al de prijs voor beste scenario gewonnen in Cannes en diverse nominaties. Op naar een nieuw succes. Het gegeven, de enorme acteerprestaties van Colin en Nicole. Maar Barry Keoghan steelt de show. Deze 25-jarige Ier die al schitterde in het oorlogsepos ‘ Dunkirk ‘ en al een nominatie als beste acteur in de wacht sleepte voor ‘ Mammal ‘ speelt een soort psychopaat die je liefhebt en verafschuwt.

Intrigerende muziek en close shot van een openhartoperatie openen deze thriller die je van begin tot eind op je stoel vasthoud.

Al vroeg stroomden de eerste bezoekers toe en vulden de foyer / receptieruimte. Een film toegankelijk voor iedereen, wat soms de vraag is als je slash, gore, zombie en over bloederige films loslaat op het publiek. Maar Razor Reel is de laatste jaren gegroeid. Tal van films hebben het grote publiek bereikt, de cinemazalen en het kleine scherm. Fantastic film is de grote noemer en biedt voor ieder wat.

Met trots stelden ze zich voor op het podium, de oude garde en een nieuweling.

Een kleine speech van ieder, applaus van publiek, sponsors en genodigden. En even later konden we ons onderdompelen in deze zwartgallige thriller. IMG_8601

Een traditie, IMG_8603 de microfoon liet het weer eens afweten, maar Patrick heeft een stem die een hele zaal kan vullen.

IMG_8599Een kleine 300 tal genoten, en na de vertoning was het een gezellige drukte in de foyer voor de bijhorende receptie, de Omertjes en hapjes werden gesmaakt en tal van toeschouwers aan de praat over de film, en de komende programmatie. Ook een gezellig weerzien met mensen die je enkel deze week van het jaar ziet. Leuk was ook dat de directeur ( ? ) IMG_8702van het festival zich doorheen de massa baande met een plateau hapjes.

Benieuwd wat morgen brengt, er komen al enkele gasten die hun film persoonlijk voorstellen en een uitgebreide Q&A zullen geven in de foyer.

Zie de officiële programmatie op de site.

n.b. : het is nog even wennen op deze nieuwe locatie, in het auditorium die plaatst biedt voor 400 personen. Lange benen, over elkaar kruisen soms moeilijk. Armsteunen, ietwat klein en hard metaal. Maar dit is geen filmzaal maar een auditorium. Zeer praktisch, de uitschuifbare tafeltjes. Reeds vanaf de beginjaren nemen de toeschouwers drank mee in de zaal. Nu kunnen ze dit op hun tafeltje plaatsen, zelfs een laptop of I-Phone kan je er praktisch neerleggen.

Iets checken, of schrijven en een slokje nemen. Het levert soms aparte beelden op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s