De Striep – Bloedstollend Brugge –

Vrijdag 13 oktober ( 19.00 ), vond de persvoorstelling van het boek   ‘ Bloedstollend Brugge ‘ in het Foltermuseum plaats, IMG_7578 georganiseerd door de Striep. Niet zomaar weer een boek over Brugge maar een combinatie van prachtige tekeningen aan de hand van  Ken Broeders ( bekend door o.a. ‘ Tyndall ‘ ) en voorzien van donkere macabere verhalen van de Brugse stadsgids Bert Gevaert ( leraar klassieke talen en instructeur bij de Brugse Schermgilde ).IMG_7485 -2 Beide van jongs af gefascineerd door avontuur, mystiek en geschiedenis.

Met dank aan vele bronnen kwam dit apart stripboek tot stand. Daniël Cool IMG_7520van De Striep nam het voorwoord. Mieke Hoste, IMG_7537 schepen van onder meer cultuur, liet na een korte inleiding de schrijver aan het woord.IMG_7541 Met een aangename en spitsvondige speech werd het eerste exemplaar aan zijn oudste dochter overhandigd.IMG_7570 Nadien kon men nog napraten en de beelden bewonderen in groot formaat die de ruimte bekleedden. De muren van het zaaltje achter het foltermuseum waren bekleed met enkele grote tekeningen uit dit schitterend boek. Voor de receptie en nadien tijdens het napraten onder een hapje en een drankje werden deze dan ook van dichtbij bewonderd.

in haar voorwoord had Mieke het over ‘ Bruges La Morte ‘, ( het bekende boek van Georges Rodenbach die ook in stripvorm bestaat ). Deze avond was het zeker muerte, in Bruges.IMG_7527 Even de bril op het hoofd, want het waren iets te kleine lettertjes. Maar ze hield ons niet langer in spanning en eindigde met de woorden : ” … ik zal jullie niet langer folteren en geef het woord aan Bert “. Een ongelooflijke ( redelijk lang ) speech, een verteller waardig. Hij had getwijfeld om deze avond in een zwarte cape te verschijnen, maar zijn vrouw vond dit geen goed idee. Ook die rare plastron met bloedvlekken uit de Fun ( ja een beetje reclame zei hij ) vond ze ook geen goed idee. Luisteren naar zijn grote liefde was toch altijd het beste. Maar dank zij zijn tweede grote liefde kon hij deze speech toch een apart tintje geven. Een mooi litteken ( val van zijn paard ) sierde boven zijn linker wenkbrauw, binnenkort Halloween, en met dit macaber boek paste het. In de wereld van de strip beland met Baekelandt, maar na enige tijd overgeschakeld naar een andere rooie. Rooie Zita was te sexy, te bloot en teveel borsten. Dus werd het Johan de Ridder, ( … ja later hier ook veel vrouwelijk schoon ). Zijn grootvader, die een beetje tegen alles was : politiek, bazen,…, was zijn inspiratiebron geweest, de heerlijke gruwelijke verhalen, duister en donker die hij vertelde.IMG_7540 Hij was ze nooit vergeten. En met een diploma klassieke talen, wat kan je ermee uitspoken. Gids in Brugge ( … maar opletten voor die Ubergidsen die op de loer liggen ) en schrijven. ” Ik was 16, hij 25,…”, gelach in de zaal. Hij had de ‘ Tyndall ‘ strip ontdekt. En later ‘ Apostata ‘. Hij had het ook nog over kleine meningsverschillen, tekst / tekening en vice versa.IMG_7573 Maar jullie merken het wel in het boek ( cfr. o.a. : de ekster in één van de tekeningen ). Eén verhaal is volledig verzonnen, welk, … voor jullie om het te ontdekken. Dus veel plezier met ons boek. ” …e muylle van lintjes, …das ne h’aase,… “, Brugse woorden / zinnen kwamen her en der in zijn speech voor en ” …voor zij die niet van Brugge zijn, dit wil zeggen …”. Daniël IMG_7577nam het eindwoord en de receptie

met napraten over dit nieuwe Brugse boek kon beginnen. De foltertuigen bleven beneden in de kelder. IMG_7579

2 gedachten over “De Striep – Bloedstollend Brugge –

  1. Tyndall en Apostata waren me volledig onbekend maar Google bracht inzicht.
    Luguber museum, daar in de Wollestraat. Al is er blijkbaar interesse voor.
    Zo weet ik weer wat er allemaal gebeurde in Brugge. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s