Wintervonken 2016

 

Vrijdag 05 en zaterdag 06 februari 2016 kon men genieten van de derde editie van ‘ Wintervonken ‘. Op het programma “ La Compagnie des Quidams “ uit Frankrijk met hun ‘FierS à Cheval’.

Het was warm en knus onder de bomen, waar een feeërieke winterterras je uitnodigde. De dranghekkens voor het podium met het stadhuis op de achtergrond waren reeds goed bevolkt voor de voorstelling van 19.30 uur. Ongeveer 10 minuten voor aanvang, een kleine duizend aanwezigen.

Rond 19.35 betraden enkele bizarre figuren in aparte kledij het podium. Een dierentemmer flaneerde tussen deze figuren, net witte emoes.

Met een pluim liet hij deze bizarre bende ontluiken. Een ware transformatie volgde. Acht paarden verschijnen in een wit ivoren materie, symbool voor vrede puurheid en esprit. Dansend bewegen ze zich voort op de muziek, net en soort dressuur. Een  Apassionata met figuurlijke paarden.

Door elkaar, samen figuren vormend verschijnt plots vanuit de Hoogstraat een enorm zwevend paard, ‘ Pegasus ‘.

De acht paarden, ondertussen ook al enkele tussenin het publiek dansend, dicht tegen de massa bewegen sierlijk verder terwijl Pegasus hoog boven de hoofden over de Burg zweeft / vliegt. Hij heerst over het plein, met het Belfort op de achtergrond. Onder luid applaus en appreciatie verlaten ze de Burg.

De eerste avond wordt afgesloten door drie muzikanten. Deze drie blauwe reuzen lijken net weggelopen uit een stripverhaal, een fantasy film. Fluitist Kevoïj, accordeonist Yïrt en de opzwepende trom en stem van Zetzïk veroveren het Burgplein met hun Oost-Europees getinte ritmes.

“ Les Prophéties Celestroï “ konden op enorm veel bijval rekenen van het massaal opgekomen publiek. Hier en daar werden enkele toeschouwers uitgenodigd tot dansen, anderen kregen een soort stempel op hun hoofd. Yïrt amuseerde zich enorm, te merken aan de nu en dan volledig ontblote tanden en grimas. Met dit genre van opzwepend ritmische muziek hadden ze iedereen in vervoering.

Zaterdagavond vliegt ‘ Pegasus ‘ en zijn gevolg nog eens uit, maar afgesloten wordt er met ‘ Les Fanfoireux ‘ een Brussels ritmisch gezelschap. Deze weer zeer geslaagde editie werd afgesloten met een hapje en een drankje onder de bomen, nog even napratend of genietend van de sfeer, omringd door de gezellige bloemlichten en warme korven waar de sintels knetterden. Iets verderop genoten velen van het kampvuur, enkel de gitaar ontbrak.

En met dank aan de verschillende Franse gezelschappen die in deze drie jaar prachtige voorstellingen aan het Brugse publiek hebben gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s