Moord op de Orient express – Loge 10

orient-2Woensdag 25 november 2015, stopte de Orient Express in de Brugse Stadsschouwburgtn_IMG_0997, op het stomende perron in Stamboul ( zie de krant in H.P. zijn handen )tn_IMG_1533

 

, of te wel Istanboel, kunnen we inchecken richting New York. Een pluimage van diverse figuren en nationaliteiten stappen in, onder hen ook de Belgische detective Hercule Poirot. Zijn hulp werd ingeroepen voor de vijf jaar oude zaak van de ontvoerde baby Armstrong. Hoofdverdachte Cassetti werd nooit veroordeeld.

 

Groot nieuws bij aanvang van het eerste deel : het lijkje van baby Daisy Armstrong werd gevonden.De kranten jongen ( Jelle Cleymans ) scandeert het rond en Hercule Poirot ( Hans Ligtvoet ) koopt een krant. Ondertussen de passagiers bekijkend op die typische alles in zich opnemende manier, eigen aan de Belgische detective.tn_IMG_1001 copy Zelf wordt hij ook smalend, minachtend bekeken door enkele van hen, Kolonel Arbuthnot ( Peter van de Velde ) en Miss Debenham ( Nathalie Wijnants ). Even later wordt hij herkend en vriendelijk begroet door Pierre ( Bob Selderslaghs met lichtjes Frans accent ). Een ticket met slaapplaats wordt besteld maar er is geen enkele plaats meer vrij. Een kleine discussie met de directeur van de spoorlijn een vriend van Poirot. Monsieur Bouc ( Erik Goris ) is in alle staten maar uiteindelijk vinden ze een oplossing die Hercule aanvaardt, hij kan slapen in de restaurantwagon. Tijdens het gesprek tussen Hercule en Bouc, een geestige uitlating : “ …van het ontleden van lijken naar het rijden met treinen …”. Monsieur Bouc kijkt de zaal in en roept “ Welkom op de Orient Express “, de lichten op het podium doven voor een moment en even later zitten we in de restaurantwagen.tn_IMG_1002 Hercule wordt aangesproken door Mister Ratchett ( Wim Stevens ), deze voelt zich bedreigd maar zelfs 15.000 $ kan Poirot niet overhalen om hem te beschermen. “ Ik neem nog enkel zaken aan die ik interessant vindt “. Ratchett toont hem nog een revolver (een Walter PPK , cfr. eerbetoon aan James Bond / Sean Connery die in de verfilming de rol van kolonel Arbuthnot speelde ? ). Hercule  Poirot altijd … … tiptop? , maar ‘Hercules Perrot’ zoals Ratchett het uitspreekt of zijn secretaris Mc Queen die dacht dat Poirot de naam van een lingeriemerk was. Je zou voor minder op je tenen gestapt zijn. Maar hier toch weer enkele van die geestige finesses die voor hilariteit zorgen. Poirot die probeert te slapen op de bank in de restaurantwagen, de snor met nachtmasker ingepakt, maar continu door passagiers gestoord wordt. “ …het is om hysterisch van te worden …”.

Een grote cast vertolkt de internationale reizigers, en elk op hun eigenste manier met overdreven ( maar dit geeft een apart cachet, flair aan het personage ) accent. Heerlijk is Andrea Croonenberghs in de rol van Hildegard als Zweeds dienstmeisje. Haar uitleg, excuses dat ze achterlijk is, maar wel les geeft in Afrika aan nog méér achterlijke kinderen. Sublieme acting van allen, het zich voortbewegen op scene ( het verhaal speelt zich immers af op een rijdende trein ).tn_IMG_1003 Een noodrem en alle passagiers in slow motion het evenwicht verliezend. Een simpele maar effectieve manier qua scene/decor  verwisseling, het licht dooft voor een momentje en even later bevinden we ons in een treincoupe. Van het perron is niets meer te merken. Dit werd nog enkele keren op deze manier toegepast, passend voor de verwikkelingen tn_IMG_1005 copydie zich afspelen op de trein in de diverse coupés. Een excellent eerste deel eindigde met een tête- à- tête tussen Hercule Poirot en Mr. Mc Queen.

Na de pauze begon alles stilletjes aan het licht te komen, … met onder meer een experimentje van H.P. die met enkele bewijsstukken de echte naam van de vermoorde passagier(ster), ( Cassetti, de hoofdverdachte in de Armstrong zaak ) ontdekt en zo ook een stukje van de ontvoering en moord van deze case oplost. Geestige opmerkingen en spitsvondig taalgebruik tijdens de gesprekken van Hercule en de verdachte passagiers. De diverse connecties met de familie Armstrong

Wie is de dader ?

Hildegard ?

IMG_5117-2500x3750

Foto Loge10

, zij zamelt geld in voor de missie in Afrika waar ze les geeft. Mc Quin ? , de secretaris van Ratchett. Mrs. Hubbard ?, die zich volledig op haar gemak voelt. Of, …was het de man in treinuniform of de vrouw in zwarte kamerjas versierd met gouden draak ?

 

Ook hier in dit Agatha Christie verhaal kan de dader niet vluchten ( uitstappen ), de trein staat stil wegens de zware sneeuwval.Net zoals in een andere loge 10 produktie : ‘The Mouse Trap’. Sneeuw belet ook hier dat de dader, tussen de hotelgasten, kan vluchten.

Uiteindelijk komen we te weten wie de dader is, dit gebeurt op unieke wijze, via gespeelde flashbacks en de gesprekken die we off screen/podium horen die Hercule had met de treinreizigers. We zien de moord gebeuren en ons geheugen wordt nog even opgefrist door de herhaalde tête- à –tête gesprekken van Hercule en de verdachte passagiers. Met deze gegevens weten en zien we wie de dode ( hint : als je het programmaboekje nader bestudeert, weet je het )

werkelijk is en wie hem vermoord heeft. Een verrassing, zoals enkel Agatha Christie dit kan schrijven. We mogen terecht zeggen dat Loge 10 met deze Agatha bewerking van Moord op de Orient Express weer een mooi stukje /staaltje theater neergezet heeft en dit met acteurs die elk op hun manier het verhaal op grote hoogte brengen. Hans Ligtvoet en Erik Gooris nemen ons op sublieme manier mee in deze befaamde en exclusieve trein. Een tipje van de sluier, Hercule geeft ons twee scenario’s / versies van de moord. Welke het is, blijft een raadsel voor zij die er niet bij waren. Je mag zeker een verrassende ontknoping verwachten. Kostuums en decor en andere effecten verdienen ook nu weer een pluim.  tn_IMG_1035  tn_IMG_1029 tn_IMG_1023 tn_IMG_1022 tn_IMG_1016 tn_IMG_1010 copy tn_IMG_1009 copy tn_IMG_1011 tn_IMG_1014 tn_IMG_1010 Cast : Hans Ligtvoet —– Hercule Poirot

Erik Goris ———- Monsieur Bouc

Jelle Cleymans — Mister Mc Queen

Hilde Van Wesepoel – Greta Ohlson

Brecht Callewaert —- Graaf Andrenyi

Ann De Winne —- Gravin Andrenyi

Peter Van de Velde — Kolonel Arbuthnot

Wim Stevens —– Mister Ratchett

Ann Pira ——- La Comtesse Dragomiroff

Bob Selderslaghs —- Pierre Michel

Andrea Croonenberghs —  Hildegard Schmidt

Nathalie Wijnants —– Mary Debenham

Karin Jacobs —— Mrs. Hubbard

Zij allen werden prima geregisseerd door Bruno Heystraeten, tevens script.

image

Foto Loge 10   

Een gedachte over “Moord op de Orient express – Loge 10

  1. Tenzij ze het boek niet volgen en je het niet las (of één van de verfilmingen zag) weet je toch al lang het plot en is het geen verrassing hoe de moord gepleegd is. Een van de meer vernuftige plots die Christie bedacht, al is het toch niet zo goed als bijv. 10 kleine negertjes. Het personage van Poirot blijft wel onovertroffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s