Nieuw 9

tn_IMG_0467

Kort verslag en vooral prachtige beelden van dit evenement.
En men mag zeggen uitverkocht.
 
Aan de trappen van de Heilig Bloedkapel opende de Koninklijke Harmonie Burgerskring uit Diksmuide de 26 ste editie van de FedekamTaptoe.
Bijna stipt om 21.00 weerklonken de eerste tonen van de Showband Corio, de Burg op.komend vanuit het steegje. “Als het maar swingt !”, hun motto. Dit was niet overdreven want swingen deed het op een variatie van pop, latin tot bigband. Eén van hun zeer sterke punten is zeker het snellopen, en dit samen met hun muzikale uitvoering van diverse nummers is een streling voor oog en oor.
Na een klein half uur deden The Borderline Pipes & Drums hun intrede. Hun naam borderline verwijst naar de plaats van de talrijke gevechten op de grens tussen Schotten en Britten.
“Amazing Grace”, “Scotland the Brave”,… meer stilstaand maar we genoten er evenveel van. Ook van het typisch Schots dansje. Binnenkort nemen ze deel aan de Schotse kampioenschappen. The Borderline, volgens traditie gekleed (blauwgroene tartan “Modern Douglas”, overwegend blauw verwijzend naar de Schotse vlag ” St. Andrews Cross” ). Maken zeker een kans.
Het doedelzakgeluid was nog maar uitgestorven wanneer het Showkorps Wilhelmina aangespoord in het Engels de Burg opkwam. “Band, get ready”, ” By the centre, quick march”. Strakker ( meer het Britse discipline ), maar een pracht van een show. ” 1001 nacht “, de sfeer van Ali Baba, het oosten, de magie, karavanen, kamelen, haremmeisjes, slangenbezweerders. Muziek uit  o.a. Cleopatra, zelfs uit een videogame ( age of mythologie ) en Caravan van Duke Ellington.
Op 13 juli nemen ze deel aan het WK  te Kerkrade, ook Corio neemt er deel. 
Na een geslaagde show en een daverend applaus ( eveneens Corio en The Borderline ontvingen de grote appreciatie van het publiek ), mocht Corio nog een korte mix van hun pop-latin-bigband geven.
Bijna 22.30 en de bekende klanken hoorbaar vanachter de tribune. De Welsh Guards marcheerden de burg op. Eindelijk waren ze hier, 15 jaar hadden we hierop gewacht. Ontstaan op 26 februari 1915, het eerste optreden in 1916 in de Londen Opera House naar aan leiding van St. Davids Day.
” Rising of the Lark”, hun quick march, hiervoor waren velen gekomen. “Land of my Fathers”, “Men of Harlech”, “A Welsh Rhapsody” zijn slechts enkele van hun vermaarde nummers.
Londen is hun thuisbasis, Changing of the Guards, O.S. London, Fa Cup Final, het huwelijk van William en Kate,… uitzonderlijk zien we ze buiten de grenzen. Dit was een droom van de te vroeg overleden Marc De Langhe om ze op zijn Taptoe aan het Brugse publiek voor te stellen. Britse oerdegelijke traditie, een militaire band om U tegen te zeggen.
“Highland Cathedral”, een mooie hommage aan wijlen Marc.
Een staande ovatie van iedereen, het einde was in zicht met de typische afsluiters. “De Vlaamse Leeuw”, het Brits volkslied, het afscheidslied van Frank Deleu, stadsbeiaardier.
Alle korpsen samen op het plein, het neerhalen van de vlaggen, het overhandigen van een herrinnering aan de korpsleiders.
Corio, Wilhelmina, The Borderline en de Welsh Guards verlieten het plein onder een daverend applaus en dito fluitsignalen. Zelfs van zij die op het terras zaten van de Tom Pouce ( geen idee wat de kostprijs was van een zitje daar ) en een redelijk aantal toeschouwers die in de steeg voor het hekken hadden gepostvat.
 Een zeer geslaagde en zonnige 26 ste editie zat erop.
     
 
 
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s